"Kodėl Sąjūdis buvo stiprus? Todėl, kad istorinio lūžio metu suformulavo ir efektyviai gynė svarbiausią tautos interesą - iškovoti laisvę, išsivaduoti iš okupacijos. Žmonės vienijosi aplink tokį nacionalinį interesą, aplink tokią tautinę ambiciją", - Seime pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė A.Kubilius.

Konferencija surengta, pažyminti 15-ąsias visuomeninio judėjimo - Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio - įkūrimo metines.

Pasak A.Kubiliaus, Lietuva jau pasiekė Sąjūdžio iškeltus keturis pagrindinius tikslus, kurie buvo nepriklausomybė, demokratija, rinkos ekonomika ir integracija į Vakarus.

Todėl, TS lyderio nuomone, "prasideda visai naujas etapas Lietuvos gyvenime", kurio simbolinė starto linija bus kitų metų gegužės 1-oji, kai Lietuva taps pilnateise ES nare.

"Tai naujų galimybių etapas, kuriame reikalingas naujai suformuluotas nacionalinis interesas ir tautinė ambicija, reikalinga nauja politinė programa ir reikalingos tai suvokiančios ir sugebančios tokią programą įgyvendinti politinės partijos", - dėsto A.Kubilius.

Pasak jo, tokią politinę programą jau yra parengusi Tėvynės sąjunga: sukurti stiprią visuomenę, "besiremiančią krikščioniškomis bendruomenės ir šeimos vertybėmis", sukurti "stiprią moderniai valdomą valstybę bei stiprią ekonomiką, besiremiančią žiniomis ir sukoncentruota ne vien Vilniuje".

"Tokia programa gali tapti rimtu pagrindu visos dešinės susitarimui dėl ilgalaikių tikslų", - teigė A.Kubilius.

Parlamentaras pabrėžė, kad minėtoji programa galėtų tapti pagrindu naujosios Liberalų ir Centrų sąjungos bei TS bendradarbiavimui ateityje.

"Dabar, pasibaigus transformacijų dešinėje procesui, atsiveria galimybės žymiai intensyvesniam bendradarbiavimui. Kviesime liberalus nieko neatidėliojant tartis dėl vieningų veiksmų opozicijoje ir į bendrus darbus projektuojant ateitį. Visų pirma kviestume į labai rimtą programinį darbą, formuojant naują ilgalaikę Lietuvos programą", - sakė A.Kubilius.

TS pirmininkas taip pat pasveikino savaitgalį įvykusį Liberalų, Centro ir Moderniųjų krikščionių demokratų sąjungų susivienijimą į bendrą Liberalų ir centro sąjungą.

A.Kubiliaus nuomone, prieš porą savaičių paskelbus apie rudenį numatomą TS susijungimą su Politinių kalinių ir tremtinių bei Dešiniųjų sąjungomis, o taip pat savaitgalį įvykus liberalių jėgų susijungimui, "formuojasi aiškus europietiškas dešinės modelis: liberali partija ir konservatyvi partija, veikiančios atskirai ir bendradarbiaujančios".

Anot konservatoriaus, iki dešiniųjų jėgų konsolidacijos, partijos daugiau dėmesio skyrė procedūriniams susivienijimo dalykams bei "neturėjo galimybių apmąstyti vertybinių ir ilgalaikių programinių dalykų".

Anot A.Kubiliaus, bendradarbiavimas tarp dešiniųjų partijų jau yra prasidėjęs. Kaip pavyzdį jis minėjo birželio 15 dieną įvyksiančius naujus Seimo narių rinkimus keturiose vienmandatėse - Vilniaus Senamiesčio, Antakalnio ir Šeškinės bei Panevėžio Nevėžio - rinkimų apygardose.

"Antakalnyje Eugenijus Gentvilas eina kaip bendras dešiniųjų kandidatas, tuo tarpu Senamiestyje kaip bendrą dešiniųjų kandidatą liberalai remia (TS narę) Viliją Aleknaitę Abramikienę", - teigė A.Kubilius.

Laisvos parlamentarų vietos atsirado po prezidento rinkimų, kuomet šalies vadovu buvo išrinktas liberaldemokratų lyderis Rolandas Paksas, o kartu su juo dirbti į Prezidentūrą išėjo ir parlamentarų mandatų atsisakė liberalai demokratai Dalia Kutraitė-Giedraitienė ir Alvydas Medalinskas.

Be to, vadovauti Panevėžiui iš Seimo pasitraukė konservatorius Vitas Matuzas.

A.Kubilius teigė tikįs TS ir Liberalų ir centro sąjungos "efektyvaus darbo perspektyva", o šio bendradarbiavimo "tarpinis finišas yra kitų metų Seimo rinkimai".