Iš Lietuvos politinės arenos išstumta Naujoji sąjunga (socialliberalai) rengiasi jau kitą savaitę Panevėžyje vyksiančioms jungtuvėms su aktyviai nesireiškiančiomis Lietuvos liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“ ir Lietuvos gyvenimo logikos partija. Savo pozicijas mažųjų partijų sąskaita pasirengę sustiprinti socialliberalai vis dar nepamiršta juos išdavusių bendražygių.

Partijos suvažiavime ketinama priimti rezoliuciją, pareikalausiančią, kad Naująją sąjungą palikęs buvęs Panevėžio skyriaus pirmininkas Visvaldas Matkevičius ir į Liberalų sąjūdžio glėbį puolusi buvusi jo pavaduotoja, dabar Panevėžio vicemerė Zita Kukuraitienės pasitrauktų iš miesto Tarybos.

„Kol kas jiems žodžiu siūlėme palikti postą, nes į Tarybą atėjo su Naujosios sąjungos vėliava. Jei jie yra sąžiningi prieš rinkėjus, sprendimas turi būti vienareikšmiškas: trauktis. Deja, politikoje dažnai sąžinės principus nulemia asmeninės naudos siekimas“, – „Sekundei“ teigė Naujosios sąjungos pirmininkas Artūras Paulauskas.

Jo nuomone, Lietuvoje vyrauja klaidingas teisinis supratimas, kad partija pakeitęs politikas neprivalo palikti posto.

„Konstitucija tikrai nesuteikia Tarybos nariui laisvo mandato“, – pareiškė A.Paulauskas.

Naująją sąjungą palikus Z.Kukuraitienei ir V.Matkevičiaus, partija neteko iki šiol turėtų dviejų vietų Panevėžio taryboje. Savo atstovų socialliberalai taip pat neturi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos savivaldybėse.

Vietų neužleis

Buvusių partijos bendražygių nemalonę užsitraukę panevėžiečiai neslepia savo pozicijų Taryboje neketinantys užleisti.

„Tokį pasiūlymą būtų galima svarstyti, jei būčiau matęs ir girdėjęs, kad toks buvo pateiktas ir V.Blinkevičiūtei. Tada visiems viskas buvo gerai, o dabar, kai socialliberalai išsilaksto kaip žydo bitės, užkliuvo“, – teigė V.Matkevičius.

Prieš trejetą metų Vilija Blinkevičiūtė dėl socialinės apsaugos ir darbo ministrės posto paliko Naująją sąjungą, nors buvo išrinkta partijos vicepirmininke, ir įsiliejo į socialdemokratų gretas.

V.Matkevičius tikina iš partijos vadovybės nesulaukęs netgi žodinio pasiūlymo palikti miesto Tarybą. Kaip teigė politikas, taip jis pasielgtų, jei įpareigotų įstatymas.

„Bet dabar per visą Lietuvą yra daugybė tokių iš partijos pasitraukusių žmonių. Kodėl suvažiavime nesvarstys rezoliucijos dėl kitų?“ – piktinosi buvęs socialliberalas.

Mažosios išnyks

Neeiliniame Naujosios sąjungos suvažiavime susijungus trims partijoms, Lietuvos liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“ bei Lietuvos gyvenimo logikos partijos išnyks iš šalies politinio žemėlapio.

Šiuo metu daugiau nei 5000 narių turinčios Naujosios sąjungos gretos pasipildytų keliais šimtais žmonių.

„Mes visada pasisakėme, kad Lietuvoje per daug partijų ir jos turi konsoliduotis. Susijungusios panašios ideologijos politinės jėgos gali duoti daugiau naudos“, – teigė A.Paulauskas.

Po nesėkmingų praėjusių metų Seimo rinkimų Naujoji sąjunga skaičiuoja nuostolius: vasarį subyrėjo partijos Tauragės skyrius dviem trečdaliams jo narių perėjus pas socialdemokratus, liepą partijos nario pažymėjimus paklojo ir dalis panevėžiečių.
Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ duomenimis, jei Seimo rinkimai būtų vykę liepą, už Naująją sąjungą būtų balsavę 5,8 proc. balsavimo teisę turinčių Lietuvos gyventojų. Daugiausia rinkėjų – 23,5 proc. – savo balsus būtų atidavę už Tėvynės sąjungą, 21,1 proc. – už socialdemokratus ir 18,1 proc. – už partiją Tvarka ir teisingumas.

Patrauks rinkėjų dėmesį

Algis Krupavičius, politologas:

Naujosios sąjungos jungimasis su mažytėmis, miniatiūrinėmis partijomis, be abejo, yra bandymas įkvėpti socialliberalams gyvybės, padidinti žmogiškuosius išteklius ir pasirodyti viešojoje erdvėje. Bet realios politinės naudos Naujajai sąjungai tikėtis neverta, nes nė viena iš dviejų prisijungiančių partijų nėra aktyvios, matomos ar girdimos politiniame gyvenime.

Tai tik simbolinis įvykis, neturėsiantis partijai didesnės reikšmės. Nebent kurį laiką pritrauks žmonių dėmesį, apie ją bus kalbama. Tai yra viešųjų ryšių akcija.

Vis dėlto šių partijų susijungimas turėtų būti naudingas rinkėjams. Kai partijų sąraše mažiau politinių organizacijų, žmonėms paprasčiau prie balsadėžių apsispręsti, už kurią atiduoti balsą.