Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės informavimo biuro, rūkymo epidemija plinta per rūkymo reklamą, rėmimą ir propagavimą. Šiemet dėmesys kreipiamas į tai, jog vienas piktybiškiausių rūkymo plitimo būdų yra kinas ir mados.

"Daugelyje garsiausių filmų rūkymo scenos įtraukiamos į siužetą, o rūkymas vaizduojamas kaip šaunaus elgesio norma, patraukli jaunimui. Filmų pramonė pataiko į taikinį, tačiau mirtis taip pat", - rašoma pranešime spaudai.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) išplatintame pranešime spaudai, kino ir mados pramonė raginama imtis neatidėliotinų priemonių prieš rūkymą: nereklamuoti filmuose ar mados renginiuose tabako produktų bei neimti lėšų už tai. Tokiu būdu, anot PSO ekspertų, kino ir mados pasaulis gali reikšmingai prisidėti prie visuomenės sveikatos išsaugojimo.

Minint pasaulinę dieną be tabako Lietuvoje jau visą gegužę daugelyje šalies vietovių vyksta įvairūs renginiai jaunimui.

Kauno jaunimo narkologijos centro medikai kartu su farmacine bendrove "GlaxoSmithKline" organizuos akciją "Gimiau nerūkantis", kurios metu birželio pirmąją didžiųjų Lietuvos miestų gimdymo namuose marškinėliais su užrašu "Gimiau nerūkantis" bus apdovanoti visi gimusieji pasaulinę dieną be tabako.

Visuomenės sveikatos specialistai teigia, jog svarbu vaikams nuo mažens diegti įprotį sveikai gyventi, ugdyti neigiamą požiūrį į rūkymą.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuvoje kasdien reguliariai rūko apie 44-52 proc. vyrų ir 10-16 proc. moterų. Daugėja rūkančių moksleivių ir jaunų moterų. Paskaičiuota, jog kasmet dėl tabako vartojimo miršta apie 7 tūkstančius Lietuvos gyventojų.