„Iš karto buvo aišku, kad A. Valinsko pakilimas labai trumpalaikis. Prisiminkime Artūro Paulausko Naująją sąjungą ar net „Tvarką ir teisingumą" – kur nebėra aktyvaus lyderio, kaip mobilizuojančio veiksnio, partijos nelieka. Juolab kad čia nebuvo partijos – buvo A. Valinskas ir jo priedas. Buvo per trumpas laikas, kad susiformuotų partija. Manau, kad viskas, baigėsi jo politinė karjera, ateityje jis neužims jokių pozicijų. Jam reikėtų ieškoti kito darbo. Nemanau, kad vėliau pavyks gauti pakankamai paramos ir dalyvauti rinkimuose. Tai jau parodė parašų rinkimas per prezidento rinkimus. A. Valinskas surinko minimalų skaičių parašų. Nors tai ne socialistinis lenktyniavimas, bet vis tiek rodo, kad žmonių parama buvo trumpalaikė ir jau iš esmės prarasta."

Komentuodama balsavimo dėl nepasitikėjimo A. Valinsku rezultatus, J. Novagrockienė pripažino, jog buvo pasinaudota situacija – kilusiu skandalu dėl galimų Seimo pirmininko ryšių su nusikalstamo pasaulio atstovais. Nors jis aiškino, kad nėra tokius kaltinimus patvirtinančių faktų, o visa ši istorija tėra bandymas naudojantis žiniasklaida supurvinti politiką, tai esą tebuvo formali priežastis.

„Jei žiūrime politiniame kontekste apskritai, akivaizdu, kad tai buvo tik pretekstas nušalinti Seimo pirmininką. Nors jei pasitvirtintų tokie faktai, savaime aišku, kad jam reikėtų trauktis. Arogancija, nesugebėjimas tinkamai bendrauti su žiniasklaida, aiškiai, sklandžiai ir skaidriai išaiškinti savo pozicija", - numanomas tikrąsias A. Valinsko nuvertimo priežastis vardijo politologė.

Antradienį iš Seimo tribūnos A. Valinskas esą kalbėjo aiškiai ir dalykiškai, bet anksčiau, anot politologės, kartais atrodydavo, kad jis negali atsikratyti iš šou verslo likusio amplua. Be to, kaip pažymėjo J. Novagrockienė, balsavimo rezultatai patvirtino, kad parlamento vadovo pozicijos buvo netvirtos. Net koalicijos partnerių parama buvo laikina – nepraėjus nė metams po Seimo rinkimų jie nusprendė, kad A. Valinskas yra ne tok jau reikalingas partneris.

Pasak J. Novagrockienės, kitaip elgdamasis A. Valinskas galėjo ištempti Seimo pirmininko kėdėje visą ketverių metų kadenciją: „Matome, kad kilus kažkokioms politinėms problemoms, jis pradeda reaguoti adekvačiai. Naudojamas tai kasdieninėje rutinoje, būtų išbuvęs iki pabaigos. Jis yra apdovanotas gebėjimais. Prisiminkime, kad A. Paulauskas puikiai išmoko politikos abėcėlės, nes norėjo tai padaryti. A. Valinskas turėjo daugiau potencijos."

Pašnekovė abejojo, ar reikia laukti didesnių permainų politiniame žemėlapyje – dabartinė valdančioji koalicija esą darys viską, kad išsilaikytų, juolab kad net daliai parlamentarų pasitraukus jai pakaktų balsų daugumai išsaugoti.