Karių siuntimui į Iraką pritarė ir pirmadienį posėdžiavusi prezidento vadovaujama Valstybės gynimo taryba, tačiau Seime šis sprendimas buvo įvertintas nevienareikšmiškai.

"Jeigu turime armiją, tai turime ją ir treniruoti, o karių išsiuntimas į tokias misijas yra pati geriausia treniruotė", - Seimo posėdyje teigė Liberaldemokratų frakcijos narys Algimantas Matulevičius.

Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos narys Artūras Vazbys pažymėjo, jog nauda Lietuvai bus ne tik karinė, bet ir politinė bei ekonominė. "Lietuva jau dabar yra, tam tikra prasme, kandidačių į NATO lyderė. Tai bus ne tik politinė, bet ir ekonominė nauda perspektyvoje", - teigė jis.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis krikščionių demokratų lyderis K.Bobelis paragino Seimą pademonstruoti savo paramą Jungtinėms Amerikos Valstijoms, ilgai gynusioms Lietuvos interesus. Vašingtonas kreipėsi į Lietuvą, siūlydamas prisidėti prie tarptautinės operacijos.

"JAV 50 metų gynė Lietuvos interesą ir šiandien joms reikalinga pagalba, mūsų krašto pagalba dėl bendro pasaulio opinijos skaičiaus", - teigė K.Bobelis.

Karių siuntimui į Iraką prieštaravęs Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijos narys Rolandas Pavilionis jų misiją pavadino "brangia ir beatodairiška" bei nuogąstavo, jog sprendimas prisidės prie Europos skaldymo.

"Lietuvos sprendimas nepasitarnaus Europos Sąjungos, į kurią mes stojame, vieningos užsienio gynybinės politikos kūrimui. Priešingai, jis gali pasitarnauti tolesniam Europos skaldymui", - teigė R.Pavilionis.

Prieš Lietuvos narystę NATO pasisakantis Julius Veselka piktinosi, jog "Lietuvos užsienio politika tapo politinio elito susireikšminimo priemone".

"Jiems tapo didžiausiu malonumu susitikus su kitų šalių politiniu elitu pasigirti, kad mes, elitas, kartu su jumis ir dėl to asmeniškai patirti vos ne seksualinį malonumą", - sakė parlamentaras.

Socialdemokratas Mykolas Pronckus pareiškė, jog Lietuva neseniai "sėkmingai eksportavo kiaulieną, o dabar eksportuos žmogieną".

Prie tradicinių Seimo "pacifistų" prisijungė ir Jungtinės bei liberalų frakcijos narys Raimundas Šukys, pareiškęs, jog Irako diktatorius buvo nuverstas karine jėga neteisėtai ir nuogąstaudamas, jog karinė jėga savavališkai gali būti panaudota ir prieš kitas valstybes.

"Kokia valstybė bus sekanti? Mūsų kaimynai baltarusiai, ar Rusija, ar kita valstybė?", - retoriškai klausė jis.

Reaguodamas į tai, Jungtinės ir liberalų frakcijos seniūnų pavaduotojas Algirdas Gricius pareiškė, jog R.Šukys išsako savo asmeninę nuomonę.

Planuojama, jog į Iraką vyks du kariniai vienetai, kuriuos sudarytų maždaug po 50 karių savanorių.

Pirmasis karinis vienetas į Iraką turėtų išvykti jau birželio pradžioje. Lietuviai tarnautų Danijos karinio kontingento sudėtyje ir būtų dislokuoti Didžiosios Britanijos kontroliuojamame sektoriuje Irako pietuose prie Basros miesto.

Planuojama, jog antrasis karinis vienetas į Iraką išvyks Lenkijos karinio kontingento sudėtyje rugpjūčio mėnesį. Jis būtų dislokuotas Lenkijos kontroliuojamame sektoriuje tarp Basros miesto ir Irako sostinės Bagdado.

Lietuvos kariai Irake saugos įvairius objektus, palaikys viešąją tvarką, padės teikiant humanitarinę pagalbą bei vykdys kitas tradicines taikos palaikymo misijų funkcijas.

Kaip šios savaitės pradžioje parlamentarams sakė krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, lėšų misijai tikimasi rasti atsisakant trečiosios Afganistane tarnaujančio specialiųjų pajėgų būrio rotacijos bei atšaukiant Neapolyje dislokuotą transporto lėktuvą, aptarnaujantį taikos palaikymo misijas Balkanuose, taip pat mažinant šauktinių skaičių.

Į Iraką gali būti siunčiami Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų ir kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų batalionų kariai.

Karių ir technikos perdislokavimo išlaidas ketina padengti amerikiečiai ir danai.

Nuo balandžio keturi Lietuvos karo medikai, tarp kurių yra dvi moterys, tarnauja Pietų Irake, kur Um Kasro uostamiestyje dirba ispanų karo lauko ligoninėje. Kuveite taip pat dirba 10 Lietuvos kariuomenės logistikos specialistų.

Irakui pažeidus JT rezoliucijų reikalavimus, šių metų kovą Persijos įlankos regione buvo pradėta karinė operacija, nuvertusi Irako diktatoriaus Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) režimą.

Šiuo metu aktyvūs kariniai veiksmai Irake jau pasibaigė, tačiau tarptautinės karinės pajėgos Irake išliks, kol bus suformuota nauja vyriausybė, pajėgi kontroliuoti šalies teritoriją.

Tikimasi, jog aktyvus Lietuvos dalyvavimas karinė operacijoje padidins galimybes Lietuvos bendrovėms gauti užsakymus vykdyti Irako atstatymo darbus.