„A. Valinskas gi neuzurpavo valdžios. Jis buvo išrinktas pačiuose demokratiškiausiuose rinkimuose“, - pažymi V. Laurėnas, kurio tvirtinimu, dėl esamos situacijos kaltę prisiimti turėtų už naujokus balsavę rinkėjai bei Seimo nariai, kurie patikėjo, jog A. Valinskas bus geras Seimo pirmininkas.

Politinė krizė – Lietuvai įgimtas reiškinys?

Klaipėdos universiteto prorektoriaus nuomone, problemos mūsų šalyje kyla iš to, kad nedemokratiška visuomenė naudojasi demokratijos teikiamomis gėrybėmis. Pasak V. Laurėno, Lietuvoje sukonstruotas politinis-institucinis režimas yra perdėtai liberalus, nes visiškai nevaržo visuomenės troškimo politikoje regėti kuo daugiau naujų veidų.

„Mūsų politinis režimas yra tarsi su trumpomis kelnaitėmis, toks kvazi-demokratinis. Mes žaidžiame demokratiją, neturėdami nei demokratinės tvarkos, nei socialinių-kultūrinių tradicijų, nei politinės demokratijos tradicijų. O institucinis režimas sukonstruotas kaip demokratinis. Ir tokiu būdu demokratija tampa betvarke“, - DELFI sakė politologas.

Netvarką, pasak mokslininko, sustiprina dar ir tai, kad valdantysis elitas neturi jokių galimybių naujokams pasakyti „Board is complete“, mat rinkėjų nuomonė – šventas reikalas. O blogiausia tai, kad įsisiūbavus politinei krizei ar tiesiog susidūrus su eiliniu skandalu, Lietuvoje nėra autoriteto, kuris galėtų padėti galutinį ir neginčijamą tašką.

„Pas mus valstybėje nėra autoriteto, kuris kritinėse situacijose galėtų trenkti kumščiu. Konstituciškai pas mus valdžios taip padalytos, kad mes liekam be valdžios. Prezidentė gi pasakė, „Valinskai, važiuok tu į savo ežerų kraštą“. Na, ir kas? A. Valinskas sako: „Tai palaukit, prie ko čia prezidentė?“ Premjeras irgi pamykė, kol galiausiai suprato, kad A. Valinskas eis tikrintis reitingų“, - nuostabos esama situacija nerodė V. Laurėnas.

„A. Valinskas yra tik simbolio pavadinimas, jis simbolizuoja būseną, kad Lietuvoje į valdžią gali ateiti, kas tik nori. Reikia tik labai norėti“, - sako politologas.

Krizė tęsiasi dar nuo R.Pakso laikų?

V. Laurėnas atkreipia dėmesį, kad politinis nestabilumas Lietuvoje tęsiasi dar nuo nušalintojo prezidento Rolando Pakso laikų. Pasak jo, būtent tuomet pirmą kartą susikirto visuomenės ir politinio elito požiūris į tai, kas turi valdyti valstybę. Po to sekė Viktoras Uspaskichas, o per pastaruosius rinkimus šviežiena tapo A. Valinskas ir jo vadovaujama šou žvaigždžių partija – Tautos prisikėlimo partija (TPP).

„Ne politikai yra kalti, o visuomenė tokia. Visuomenei reikia A. Valinsko. Jei dabar atstatydins A. Valinską, dalis visuomenės bus taip pat nepatenkinta, kaip ir R. Pakso nušalinimu“, - svarstė politologas.

Klaipėdos universiteto prorektorius suabejojo ir Seimo pirmininkui išsakytais kaltinimais: pasak jo, jei ryšiai su nusikalstamo pasaulio atstovais liko A. Valinsko praeityje, tuomet nėra ko piktintis, tačiau jei santykiai buvo palaikomi A. Valinskui tapus parlamentaru ir Seimo pirmininku, tokiu atveju – problema yra tikra.

„Tačiau tai yra mūsų, piliečių, problema, kad mes jį tokį išrinkome“, - sako V. Laurėnas, pabrėždamas, kad apie dabartinio Seimo pirmininko ryšius spaudoje buvo skelbiama ir anksčiau, kai jis dar net neplanavo tapti politiku.

DELFI primena, kad Seimo pirmininkui A. Valinskui metamas šešėlis palaikant ryšius su Kauno Daktarų grupuotės atstovu Rolandu MIchalskiu, pravarde Micha. Šio asmens žmona Rasa Lebedevienė yra viena aktyviausių TPP Kauno rajono skyriaus narių, o R. Lebedevienės sesuo Rūta Pusvaškienė – skyriaus pirmininkė.

A. Valinskas šių pažinčių nesigina, bet laiko jas neesminėmis, o metamus kaltinimus sieja su buvusio bendražygio, parlamentaro Aleksandro Sacharuko kerštu. Seimo pirmininko tvirtinimu, keršto imtasi po to, kai jis esą nepasidavė spaudimui iš koalicijos partnerių paveržti susisiekimo ministro portfelio, kurio neva siekė A. Sacharuko vaikystės draugas, vienas didžiausių bendrovės „ŽIA valda“ akcininkų Gediminas Žiemelis.

Balsavimas Seime dėl nepasitikėjimo A. Valinsku numatytas antradienį.