Šiemet organizuojant tradicine tapusią šventę neapsieita be kuriozo – renginių programa visuomenei tapo žinoma tik likus vos savaitei iki kasmet šurmuliuojančio renginių maratono. Apmaudu ir tai, jog šventėje neliko ir įprasto šiauliečiams šventės akcento – aviatorių, besibazuojančių Šiaulių aviacijos bazėje, pasirodymo. Žodžiu, šiemet miesto šventės programa, galima sakyti, „krizinė“.

Šventinės iškilmės mieste prasidėjo iš karto popietę, Šiaulių miesto savivaldybėje surengus iškilmingą posėdį. Čia, kaip įprasta tokioms progoms, buvo susirinkę įvairiausi politikai ir Seimo nariai (Laimontas Dinius, Andrius Šedžius, Valentinas Mazuronis), žinomi miesto veikėjai, visas pulkas Šiaulių garbės piliečių bei miesto meras Genadijus Mikšys. Pastarasis, paskaitęs nelabai ilgą oficialią kalbą, naująja miesto garbės piliete paskelbė vaikų šokių kolektyvo "Želmenėliai" vadovę, baletmeisterę Aldoną Aleksandrą Masėnienę. Tatai atlikti jam nesutrukdė net vidury ceremonijos kišenėje garsiai suskambęs mobilusis telefonas. Gavusi garbės piliečio regalijas A.A.Masėnienė visiems dėkojo ir besigailinti, jog šis titulas neskirtas buvusiam Lietuvos Respublikos Prezidentui Valdui Adamkui. Po jausmingos kalbos naująją garbės pilietę užplūdo jūra gėlių puokščių, o baletmeisterė sunkiai tramdė ašaras. Ją „Želmenėlių“ auklėtiniai pasveikino tiesiog Savivaldybės didžiojoje salėje visų akivaizdoje atlikdami šokį.

O tuo metu pagrindinėje Šiaulių pėsčiųjų gatvėje, liaudyje vadinamoje „bulvaru“ arba tiesiog „Brodvėjumi“, pilnu pajėgumu vyko prekyba. Visoje Vilniaus gatvės pėsčiųjų dalyje, nuo pat Draugystės iki Žemaitės gatvių buvo pastatytos palapinės, kuriose buvo galima rasti tradicinių ir jau klasika tapusiu tokio žanro šventėms atributų – tautodailės dirbinių, įvairiausių saldumynų ir užkandžių, žaidimų ir suvenyrų, namų apyvokos prekių ar pigaus kičo. Čia ir cukraus vata, ir vilnonės kojinės, ir pirties kepurės su gudriais užrašais, ir puodukai su įvairiausiais vardais, ir įvairiausios liaudies medicinos žolelės ir t.t. Kur ne kur galėdavai išgirsti muzikantus, pamatyti neįprastais kostiumais apsirengusius personažus ar tiesiog pasiderėti su miestan iš kaimo atvykusiais prekeiviais.

Kiek vėliau, pagrindinėje miesto agoroje, Prisikėlimo aikštėje, vyravo geresnės nuotaikos. Mat būtent čia baigėsi iškilminga eisena, kurioje ėjo meno kolektyvai, miesto mokyklos, įvairios komercinės firmos ir netgi dviejų politinių partijų atstovai – liberalcentristai ir „darbiečiai“. Ant scenos užsiropštę ilgamečiai vietos dramos teatro aktoriai Dalius Jančiauskas su kolege Nomeda Bečiūte ilgai pristatinėjo kiekvienus eisenos dalyvius. O tuomet naujoji miesto garbės pilietė A.A.Masėnienė pakėlė eisenos atneštą miesto vėliavą, o į dangų šovė šimtai balionų, kurių kiekvienas buvo vienos iš trispalvės spalvų – geltonas, žalias arba raudonas. Po kelių minučių dangų papuošė ir šimtai laisvėn išleistų balandžių. Visai netrukus pro tą pačią aikštę pravažiavo ilga motorizuota kolona, kurią pradėjo įvairūs baikerių klubai, tęsė automobilistai, papildė įvairiausios miesto tarnybos, o baigė įvairiausių komercinių įstaigų automobiliai. Kolonos metu kriokė motociklai, visi dalyviai be saiko laidė savo automobilių klaksonus, rūko ir cypė padangos ir gaudė įvairiausios technikos motorai, o viduje sėdinčios ar stovinčios merginos apdovanojo visus stebinčius savo šypsenomis ir mirksniais.

Pravažiavus kolonai į sceną pakilo Šiaulių kamerinis ir pučiamųjų orkestrai, o kiek vėliau jiems talkino svečias iš saulėtosios Moldavijos – Konstantinas Moskovičius. Jis atsivežė savo puikiąją panfleitą, kuria virpino susirinkusių širdis, kvietė šokti ir maloniai juokavo. Baigus moldavo pasirodymą neišlaikė nervai net vietinei elektros skydinei – kelioms minutėms dingo elektra. O jai atsiradus ir atlikus nedidelę pertrauką ant scenos pasirodė Marijonas Mikutavičius su savo grupe, atlikęs tūkstančiams susirinkusių geriausias savo dainas. Kiek vėliau jį pakeitė kolektyvai „Saulės kliošas“, „Happyendless“ ir kiti.

Be to, tą patį penktadienį, galerijoje „Laiptai“ buvo atidaryta žinomo mieste menininko Bonaventūro Šalčio paroda „Rudens eskizai“. Vasaros parko estradoje vyko „DJ + tuning“ ir lazerių šou, o Kultūros namuose savo pasirodymus atliko įvairiausi meno kolektyvai. Vakare, jau sutemus, skvere prie miesto savivaldybės nušvito šviesos skulptūrų parkas „Tūkstantmečio šviesa“.

Įdomesnės akimirkos iš festivalio „Šiaulių dienos“ pirmosios dienos