Rezoliucijos projekte, kurį Europos Parlamentas (EP) svarstys kitą savaitę, Lietuvos institucijos taip pat raginamos atšaukti patį įstatymą ir "susilaikyti" nuo Baudžiamojo ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisų, kuriomis ketinama kriminalizuoti homoseksualumą, pranešė Liberalų sąjūdis.

Po rezoliucija pasirašęs su šios partijos sąrašu išrinktas europarlamentaras Leonidas Donskis trečiadienį BNS sakė, kad rezoliucijos projektą parengė Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos (ALDE) atstovai, sulaukta pritarimo iš Piliečių laisvės, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto.

L.Donskis pabrėžė, kad rezoliucijoje atsižvelgta į tai, kaip į įstatymą buvo reaguota Lietuvoje.

"Pabrėžiama, kad tai nebuvo kažkoks monolitinis reikalas, kur dalyvavo visa Lietuva. Įstatymas buvo vetuotas, jį kritiškai įvertino dabartinė prezidentė. Tos detalės yra pažymėtos. Rezoliucija buvo gana dinamiškai koreguojama", - BNS sakė L.Donskis.

Žmogaus teisių gynėjai kritikuoja kitąmet turinčio įsigalioti įstatymo nuostatą, kad neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi daro "viešoji informacija, kuria propaguojami homoseksualūs santykiai" ir "paniekinamos šeimos vertybės".

L.Donskio nuomone, toks įstatymas yra "homofobijos institucionalizacija ir gali būti laikomas viena cenzūros formų".

Rezoliucijoje, kurios suderinta teksto versija bus teikiama Europos Komisijai ir Tarybai, visų 27 šalių narių vyriausybėms bei parlamentams, teigiama, jog "jaunų lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) atskirtis, diskriminacija ir priekabiavimas sukelia stiprų psichologinį stresą ir lemia aukštus jų savižudybių rodiklius".

Rezoliucijoje taip pat konstatuojama, jog informacija ir švietimas mokyklose yra "gyvybiškai svarbūs" siekiant apginti jaunus LGBT.

"EP liberalams nesuprantama, kodėl bet kokios informacijos apie homokseksualumą pateikimas yra lyginimas su fizinės prievartos, mirusio, mirštančio arba žiauriai sužaloto žmogaus kūno vaizdavimu, savižudybę skatinančių vaizdų rodymu", - teigiama pranešime.

Rezoliucijoje taip pat konstatuojama, jog minimame įstatyme neapibrėžiamos "propagavimo" ar "agitavimo už" homoseksualumą, heteroseksualumą ar bet kurią kitą seksualinę orientaciją sąvokos, pažeidžiančios teisinio tikrumo principą, numatantį, jog įstatymas galioja tada, kai uždrausti veiksmai yra aiškiai apibrėžti teisine išraiška.

Parlamento narių grupė Pagrindinių laisvių agentūros (FRA) prašo įvertinti Lietuvoje priimtą teisės aktą ir jo pataisas Europos sąjungos teisės, sutarčių ir europinių vertybių kontekste.

Tarptautinė nevyriausybinė organizacija "Amnesty International" trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame pasipiktino Lietuvos Seimo ketinimais grįžti prie "tvarkiečio" Petro Gražulio siūlomų pataisų, kuriomis siūloma bausti už homoseksualių santykių propagavimą.

"Amnesty International" teigia, kad svarstydama tokius Baudžiamojo ir Administracinių teisės pažeidimo kodeksų pakeitimus, taip Lietuva krypsta į valstybės remiamą homofobiją.

Organizacija yra išreiškusi pasipiktinimą ir liepą priimtu naujos redakcijos Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymu, kuris, be kita ko, draudžia informaciją, kuria agituojama už homoseksualius, biseksualius ar poligaminius santykius, "iškreipiami šeimos santykiai" ir panašiai.

Anot "Amnesty International", Seimas, priimdamas tokius įstatymus, grįžta į praeitį ir stebina ES senbuves.

Liepos pradžioje Seimas po pateikimo pritarė grupės parlamentarų teikiamoms Baudžiamojo ir Administracinių teisės pažeidimų kodeksų pataisoms, kuriomis numatoma bausti už homoseksualių santykių propagavimą.

Pataisų iniciatoriai - "tvarkietis" Petras Gražulis, jo frakcijos kolega Algimantas Dumbrava, Tautos prisikėlimo partijos frakcijos atstovas Jonas Stanevičius, konservatoriai Petras Luomanas, Kazimieras Uoka, Justinas Urbanavičius.

Pataisomis siūloma nustatyti, kad asmuo, agituojantis už homoseksualius santykius viešose vietose, atlieka nusikalstamą veiką, už kurią baudžiama viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu. Už tokias veikas numatoma atsakomybė ir juridiniam asmeniui.

Už homoseksualių santykių propagavimą ar propagavimo finansavimą viešose vietose siūloma skirti 1000-5000 litų baudą.

Anksčiau Seimas yra atmetęs P.Gražulio inicijuotas pataisas, kuriomis už homoseksualumą, prilyginus jį zoofilijai bei nekrofilijai, siūloma bausti iki metų laisvės atėmimo.

Prezidentė D.Grybauskaitė liepos mėnesį sudarė darbo grupę, kuri turės tobulinti įstatymą. Savaip tobulinti įstatymą siūlo ir konservatorių lyderis premjeras Andrius Kubilius - jo nuomone, žmogaus teisių aktyvistų peikiamas nuostatas dėl draudimo agituoti už homoseksualius santykius būtų tikslinga pakeisti draudimu propaguoti bet kokius lytinius santykius.