Anot naujienų portalo euractiv.com, V.Uspaskichas neseniai EP pirmininkui Jerzy Buzekui, Liberalų ir demokratų aljanso už Europa frakcijos (ALDE) vadovui Guy Verhofstadui bei Teisės reikalų komiteto vadovui Klausui-Heneir Lehne parašė laiškus, kuriuose pasiskundė tapęs politinio persekiojimo auka.

"V.Uspaskichas prilygino situaciją "koordinuotai valstybės atakai", kuri siekia "sunaikinti" visuomenės figūrą. Jis palygino savo atvejį su buvusio "Yukos" vadovo Michailo Chodorkovskio, kuris dėl mokesčių slėpimo Rusijoje buvo nuteistas kalėti aštuonerius metus", - rašo euractiv.com.

V.Uspaskichas BNS antradienį sakė tiesiogiai nelyginęs savęs su M.Chodorkovskiu, bet teigė, kad turi būti taikoma "tokia pat formulė".

"Savęs nelyginau su M.Chodorkovskio situacija. Yra išdėstyta formulė, kuri buvo pritaikyta M.Chodorkovskiui, ir atitinka mano situaciją. Minint formulę pavardės ir atsiranda", - sakė V.Uspaskichas, tačiau detaliau minimos "formulės" neapibūdino.

EP dėl V.Uspaskicho imuniteto panaikinimo spręs anksčiausiai spalio mėnesį. Rugsėjo 2 dieną EP Teisės reikalų komitetas svarstė trijų europarlamentarų - dviejų lenkų ir vokiečio - imuniteto klausimą, bet Lietuvos teisėsaugininkų prašymo svarstyti V.Uspaskicho neliečiamybės panaikinimą šiame posėdyje nenumatoma.

Kitas komiteto posėdis vyks spalio 5-6 dienomis. Pagal procedūrą, po balsavimo komitete klausimas turi būti perduotas EP plenarinei sesijai. Spalį numatomos dvi tokios sesijos.

EP pirmininko biuras praėjusį mėnesį gavo Lietuvos generalinio prokuroro Algimanto Valantino kreipimąsi panaikinti V.Uspaskicho teisinę neliečiamybę.

Tapdamas EP nariu V.Uspaskichas susigrąžino teisinę neliečiamybę, kurią buvo atėmęs Seimas generalinio prokuroro prašymu. Norint tęsti bylą V.Uspaskicho atžvilgiu, Lietuvos teisėsaugininkai privalo gauti EP leidimą patraukti V.Uspaskichą baudžiamojon atsakomybėn.

V.Uspaskichas kaltinamas baudžiamojoje byloje dėl Darbo partijos "juodosios buhalterijos".

Sunkiausias iš nusikaltimų, kuriais kaltinamas V.Uspaskichas - apgaulingas buhalterinės apskaitos tvarkymas. Už tai numatoma griežčiausia bausmė - laisvės atėmimas iki 4 metų.

V.Uspaskichas savo kaltę kategoriškai neigia.