Ankstesnių kadencijų Seimo ir kelių vyriausybių sprendimais svarbiais valstybei pripažinti 54 statiniai ar projektai. Dabartinės valdžios atstovų įsitikinimu, šis sąrašas neatspindi realios padėties, yra pernelyg išpūstas, nes sudarytas remiantis neaiškiais kriterijais. Todėl Ūkio ministerija neseniai inicijavo valstybinės reikšmės statusą turinčių projektų peržiūrą ir analizę. Vertinimus bei pastabas žadama pateikti iki rugsėjo vidurio.

Ilgametis sąrašas

Pirmasis valstybinės reikšmės objektų sąrašas Vyriausybės nutarimu sudarytas dar 1996 metais. 1997-aisiais ministrų kabinetas patvirtino naują sąrašą, kuris buvo papildomas iki praėjusiųjų metų pabaigos.

Numatomų įgyvendinti ekonominių ir visuomenei svarbių projektų pripažinimas valstybinės reikšmės objektais pirmą kartą reglamentuotas 2000-aisiais. Tačiau tik po 4 metų buvo patvirtintas Projektų pripažinimo valstybei svarbiais ekonominiais ar kultūriniais projektais tvarkos aprašas, numatantis šių projektų sritis, kriterijus ir tvarką. Šis sąrašas apima 11 ūkio sričių.

Nuo dujotiekių iki muziejų

Šiuo metu valstybinės reikšmės statusą turi daugiau nei pusšimtis įvairių statinių, daugiafunkcinių objektų, ekonominių ir kultūrinių projektų. Tarp jų - Būtingės naftos terminalas, magistraliniai dujotiekiai, automagistralė "Via Baltica", valstybinio kuro rezervo saugykla Vilniuje, europinio vėžių pločio geležinkelio linija nuo Lenkijos sienos iki Kauno, elektros tiekimo linija nuo Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės iki Lenkijos, didžiųjų Lietuvos miestų vandens valymo įrenginiai.

Valstybei svarbūs ekonominiai projektais pripažinti: Protų susigrąžinimo ir pritraukimo iš kitų šalių programos parengimas, Rizikos kapitalo fondo įkūrimas, investicijų skatinimo programos bei mokslo studijų ir verslo integravimo tinklo sukūrimas, Klaipėdos viešojo logistikos centro, Kariotiškių kadastrinės vietovės, Gariūnų verslo parko projektai ir kt.

Valstybinės reikšmės kultūriniai objektai yra trys - "Europos parko" muziejaus veikla, Vilniaus koncertų ir sporto rūmų pritaikymo kongresų centrui projektas ir bažnyčių tvarkymo projektai.

Pasigenda logikos

Tarp valstybinės reikšmės objektų esama ir abejonių dėl išskirtinės svarbos keliančių statinių bei projektų. Pavyzdžiui, įvairių teritorinių muitinių postai, nerūdijančio plieno gamykla "Penninox Baltika", akcinės bendrovės "Akmenės cementas" rekonstrukcija, sporto ir pramogų kompleksai įvairiuose šalies miestuose, mokymosi visą gyvenimą programa ir kt.

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma įsitikinęs, kad valstybinės svarbos objektų sąrašas nelogiškas. "Visko į jį prirašyta: ir procesų, ir objektų, ir projektų. Objektų yra taip pat visokių: ir privačių, ir valstybinių. Yra Gariūnų turgavietė, muitinės postai ir muziejai. Manau, iki šiol valstybėje nebuvo supratimo, kam gali būti suteiktas išskirtinės svarbos statusas", - aiškino jis.

Mato, kur susiaurinti

J.Razma siūlo Vyriausybei sutvarkyti valstybinės reikšmės objektų sąrašą ir nustatyti aiškius kriterijus, kam toks statusas gali būti suteikiamas. Į šį sąrašą įtrauktiems objektams Vyriausybė, anot parlamentaro, galėtų rodyti išskirtinį dėmesį ir atitinkamai nagrinėti jų finansavimo klausimus. "Valstybei reikia realaus svarbiausių objektų sąrašo. Manau, dabartinį reikia gerokai susiaurinti, tačiau drauge nepamiršti įtraukti tikrai labai svarbių objektų, tarkime, Santariškių klinikų kompleksą", - įsitikinęs J.Razma.

Ėmėsi tirti padėtį

Ūkio viceministras Arnoldas Burkovskis LŽ aiškino, kad apie nusistovėjusią padėtį sužinojo visai neseniai. Prieš kurį laiką jis pavedė ministerijos specialistams išsiaiškinti situaciją ir pateikti konkrečius pasiūlymus dėl valstybinės svarbos objektų sąrašo. "Manau, kad valstybinės reikšmės statusas turėtų būti suteikiamas tik valstybės strategiją atitinkantiems statiniams ar projektams: pramoniniams parkams, investicijas pritraukiantiems objektams ir kt. Artimiausiu metu išanalizuosime padėtį ir pateiksime savo siūlymus", - patikino A.Burkovskis.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją