Kaip prieš kelerius metus skelbė spauda, A. Balčiūnas yra prezidento Algirdo Mykolo Brazausko patarėjo Vladimiro Beriozovo žentas.

Įtariama, kad bendrovės „Transmitto“ valdybos pirmininkas ir bendrovės konsultantas D. Savickas ketvirtadienį Lietuvos pašto vienam vadovų perdavė 10 tūkst. 200 eurų (maždaug 35 tūkst.Lt) kyšį. Pinigų perdavimas esą įvykęs automobiliais prekiaujančios bendrovės „Transmitto” patalpose apie 10.30 val., o įtariamieji buvo sulaikyti maždaug po valandos savo darbo vietose.

Atlikus kratas jų darbo vietose, A. Balčiūnui ir verslininkui buvo įteikti pranešimai apie įtarimą padarius nusikalstamas veikas. Įtariamieji buvo uždaryti į areštinę.

DELFI šaltinių duomenimis, STT pareigūnai įtaria, kad pinigai buvo perduoti už tai, kad „Transmitto“ laimėtų 14 mobiliųjų pašto automobilių pirkimo konkursą.

Šią informaciją patvirtina „Transmitto“ žinia - prieš dvi savaites Lietuvos paštas bendrovėje užsakė 14 IVECO DAILY automobilių. Naujieji Iveco automobiliai bus pritaikyti kaip mobilūs pašto skyriai. Visų automobilių bendroji masė yra 3,5 tonos, varikliai 146 AG, pritaikyti Euro 4, su mechanine pavarų dėže.

Lietuvos paštas yra skelbęs, kad priėmė sprendimą pasirinkti Iveco, kaip automobilių tiekėją, dėl DAILY važiuoklės stiprumo ir tvirtumo, pailginančios transporto priemonės eksploatavimo trukmę.

V.Beriozo žentą stebėjo nuo 2007-ųjų rugpjūčio

A. Balčiūną pareigūnai stebėjo dar nuo 2007-ųjų rugpjūčio pabaigos – teismas buvo davęs leidimą klausytis jo pokalbių. Pasak šaltinių, D. Savickas su aukštas pareigas ėjusiu Lietuvos pašto darbuotoju pradėjo bendrauti nuo šių metų vasario – esą tai patvirtina įrašyti telefoniniai pokalbiai.

Oficialiai A. Balčiūnas įtariamas paėmęs didelės vertės kyšį, o D. Savickas – jį davęs.

Penktadienį Vilniaus apygardos prokuratūra kreipėsi į Vilniaus miesto antrąjį apylinkės teismą dėl įtariamųjų suėmimo. A. Balčiūną ikiteisminio tyrimo teisėja leido suimti dešimčiai dienų, nors prokuroras prašė leisti įtariamąjį Lukiškėse laikyti 2 mėnesius.

Teismas neleido suimti D. Savicko – prokuratūra paprašė leisti jį suimti mėnesiui. Kaip mano prokurorų duomenis peržiūrėjusi teisėja, tyrimas atliekamas jau dvejus metus, todėl nėra pagrindo įtariamąjį laikyti už grotų.

Atliekamą ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Lietuvos paštas penktadienį išplatino pranešimą spaudai, kuriame tvirtinama, kad bendrovė aktyviai bendradarbiaus su tyrimą atliekančia STT.

Generalinis direktorius Ernestas Vaidelys ketvirtadienį laikinai nušalino nuo darbinių funkcijų vykdymo bendrovės administracijos darbuotoją, kuris STT pareigūnų buvo sulaikytas.

E.Vaidelio įsakymu sudaryta speciali darbo grupė, kuriai pavesta patikrinti nušalinto darbuotojo vykdytų funkcijų atitikimą pareigybės nuostatų reikalavimams ir šiuo metu galiojantiems teisės aktams.