Kai kurios valstybės institucijos net sunkmečiu trūkstamas patalpas nuomojasi iš privačių bendrovių. Už pavaldiniams sudarytas puikias darbo sąlygas Finansų ministerija, Valstybinė mokesčių inspekcija kas mėnesį įmonėms sumoka dešimtis tūkstančių litų. Tačiau kai kurie valstybei priklausantys statiniai iki šiol ne visai "apgyvendinti". Vienas tokių - 1900 kvadratinių metrų leidyklos "Valstybės žinios" pastatas Gynėjų gatvėje. Pagal įstatymus, pasitikėjimo teise valdomo turto negalima nuomoti bet kam - pirmenybė valstybės institucijoms.

Apie galimybę ten įkurdinti VRK kalbama jau seniai, tačiau vis delsiama galutinai apsispręsti, mat leidyklos vadovybė tikisi, jog po jos stogu įsikursianti institucija padės atiduoti paskolą, paimtą pastato statybai.

Spaudžia paskola

Leidyklai "Valstybės žinios" vadovaujantis Jonas Lionginas LŽ sakė, kad nors į šias patalpas yra perkelti kai kurie anksčiau parlamento rūmuose veikę institucijos ar skyriai, vienas aukštas vis dar tuščias. "Vasarą buvo priimtas Seimo valdybos sprendimas, kad pas mus persikels VRK ir atlaisvins patalpas, kurias dabar užima parlamente", - tvirtino J.Lionginas.

Anot direktoriaus, leidyklai, kurioje dirba apie 30 žmonių, nėra paprasta vienai išlaikyti tokį didelį pastatą. Jame dabar taip pat glaudžiasi Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovybė, Nacionalinės sveikatos tarybos sekretoriatas, Seimo vertėjai, informacinių technologijų specialistai. "Mokėti po 400 tūkst. litų kas ketvirtį grąžindami paskolą bankui mes neišgalime. Dabar laukiame, kol baigsis parlamentarų atostogos ir prasidės konkretūs darbai", - sakė leidyklos vadovas.

Mokėti nenori

Jeigu galiausiai būtų nuspręsta perkelti VRK, tuščių patalpų minėtame pastate nebeliktų. VRK šiuo metu parlamentui moka tik už komunalines paslaugas. Komisijos atstovai norėtų persikelti į "Valstybės žinių" patalpas, tačiau galimybė kartu su leidykla tempti sunkią paskolų naštą jų nevilioja. "Šį klausimą deriname su valstybės institucijomis, vyksta tam tikros derybos. Realių veiksmų nėra imtasi. Yra tam tikras "Valstybės žinių", Seimo kanceliarijos požiūris, bandome tai suderinti. Tačiau viskas vyksta ne taip greitai, kaip norėtųsi", - LŽ kalbėjo VRK narys Andrius Burba.

Jis vylėsi, kad į naujas patalpas komisijai pavyks persikelti dar šių metų pabaigoje ar kitų metų pradžioje. Komisijos nariai norėtų įsikurti visame pastato aukšte. "Toks mūsų noras, ar jis bus patenkintas, nežinome", - tikino A.Burba. Leidyklos vadovų norą, kad nauji įnamiai padėtų susimokėti paskolą, komisijos narys vadino pagrįstu, bet pridūrė, kad tokiu atveju Vyriausybė turėtų padidinti asignavimus VRK. "Patalpos vis tiek yra laisvos. Esame pasiryžę susimokėti už elektrą, vandenį. Reikėtų prisiminti, kad dabar krizė, todėl išlaidų didinimas nebūtų geriausias sprendimas. Norime išsikelti mažiausiomis sąnaudomis", - aiškino A.Burba.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją