"Lietuvos rytas" rašo, kad rugpjūčio 3 d. prie Koko uosto Lietuvos laivą užpuolę ir penkis jūrininkus į nelaisvę paėmę piratai pareikalavo 40 mln. Nigerijos nairų išpirkos - apie 615 tūkst. litų.

Apie tai užpuolikai patys pranešė telefonu "Limarko" laivininkystės bendrovei, kuriai priklauso "Saturnas".

"Jei su jūsų savininkais susitarti nepavyks, po 24 valandų pradėsime šaudyti po vieną", - nustėrusiems jūrininkams pareiškė su "Limarko" vadovais bendravęs vyresnysis.

Lengviau jūrininkai teigia atsikvėpę po dviejų dienų, kai į stovyklą atvykęs vyresnysis pranešė, kad su laivo savininkais pavyko susitarti ir jie būsią paleisti.

"Limarko" vadovybė oficialiai teigia išpirkos už savo darbuotojus nemokėjusi.

Nei „Limarko“ laivininkystės kompanijos vadovas Vytautas Lygnugaris, nei užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas LNK žinioms šios informacijos komentuoti nenorėjo. V.Lygnugaris sakė neturįs nieko pridurti prie ankstesnės pozicijos, o V.Ušackas džiaugėsi, kad jūreiviai grįžo gyvi ir sveiki ir teigė „nenorįs būti įveltas į spekuliacijas“.

Per visą tą laiką pagrobėjai progą telefonu pasikalbėti su "Limarko" atstovais kapitonui suteikė kelis kartus.

Iš pradžių jis turėdavo patvirtinti, kad įkaitai yra sveiki, po to kalbėdavo pagrobėjai.

Vieną kartą trumpai paskambinti į namus artimiesiems pagrobėjai leido visiems lietuvių jūrininkams.

Visas vienuolika parų įkaitai praleido metaline skarda apkaltame ankštame barake.

Abu motoristai Vladimiras Bazevičius ir Vladas Keršys nakčiai buvo uždaromi į vieną 4 kvadratinių metrų ploto patalpą. Kapitonas, vyriausiasis mechanikas ir virėjas miegojo kitoje patalpoje.

Įkaitai gulėjo ant čiužinių, pamestų ant cementinių grindų. Nakčiai jiems būdavo duodami apklotai, nes sutemus būdavo žvarbu.

Tais apklotais naktį lietuviai užsidengdavo ir galvą, nes juos puldavo uodai ir erkes primenančios skruzdėlės.

Išaušus visi jūrininkai būdavo suvedami į vieną ankštą barako kampą, kuriame stovėjo stalas ir penkios plastikinės kėdės. Visą dieną vyrai privalėjo sėdėti.

"Saturnas" buvo užgrobtas rugpjūčio 3-iosios naktį, prieš pat vidurnaktį, kai keičiasi laivo budinčios pamainos. Lėtai priplaukusios nusikaltėlių valties laivo radaras neužfiksavo.

Ant denio pasirodę ginkluoti 8 ar 9 vyrai iš karto pareikalavo kapitono ir vyriausiojo mechaniko.

Grasinant po kaklu pakištais peiliais ir automatais penki vyrai buvo sulaipinti į užpuolikų valtį.

Bet kokį norą priešintis atėmė laive paleisti šūviai.

Viena kulka lengvai kliudė kapitoną, kuris, ant denio išvydęs ginkluotus žmones, bandė bėgti kapitono tiltelio link norėdamas paspausti pavojaus signalą.

Užgrobikų valtyje buvo kulkosvaidis, kuriuo jie galėjo suvarpyti "Saturno" bortą ir paskandinti laivą.

Įkaitai apie dvi valandas buvo plukdomi Nigerio upe. Lietuviai buvo atplukdyti į stovyklą džiunglėse.

Ten jie buvo perrengti nudrengtais sportiniais kostiumais, apauti guminėmis šlepetėmis. Iš kapitono buvo atimtas mobilusis telefonas.

Įkaitų dalią patyrę penki Klaipėdos "Limarko" laivininkystės kompanijos laivo "Saturnas" jūrininkai šiuo metu jėgas atgauna Baltijos pajūryje, reabilitacijos centre "Palangos linas".

Laivo kapitonui Sergejui Tryškinui, virėjui Aleksandrui Solovjovui, vyriausiajam mechanikui Aleksandrui Alatyrcevui, motoristui suvirintojui Vladui Keršiui, motoristui Vladimirui Bazevičiui paskirtos įvairios vandens ir fizioterapijos procedūros, masažai.

Už dvi savaites truksiančią jūrininkų reabilitaciją sumokėjo "Limarko" kompanija.

Prie jų gydymo prisidėjo ir "Palangos lino" administracija - ji jūrininkus apgyvendino vienviečiuose liukso kambariuose ir nemokamai skyrė papildomų procedūrų.