Tačiau prisiekti meilę iki mirties romantiškoje dvaro aplinkoje, ant jūros kranto ar vaizdingame gamtos kampelyje įsimylėjėliams nebus įmanoma, jei gyvenamąją vietą deklaravę įspūdingų vietų neturinčiose savivaldybėse.

„Į pajūrį ar po visą Lietuvą nevažinėsim. Panevėžiečiai galės rinktis vietą tik Panevėžio mieste. Jei norėtų tuoktis Burbiškio dvare, bent vienas iš jaunavedžių turėtų būti gyvenamąją vietą deklaravęs Radviliškio savivaldybėje“, – teigė Panevėžio savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Jūratė Girdvainienė.

Ore netuoks

Įstatymas numato, kad santuokai tinkamas reprezentacines vietas gali išrinkti pati savivaldybė. Tačiau, pasak J.Girdvainienė, panevėžiečiams jaunavedžiams bus leista rinktis patiems. Laisvė poroms suteikiama todėl, kad Panevėžyje tokių vietų, J.Gridvainienės nuomone, tiesiog nėra.

„Netgi Senvagės reprezentacine vieta nepavadinčiau. Ji tinkama poilsiui, pasivaikščioti, kaip ir Skaistakalnio parkas. Santuoka – vienas iš svarbiausių gyvenimo įvykių. Jai turi būti parinkta etiška, estetiška ir tikrai reprezentatyvi vieta. Kad ir kokie būtų suvargę, neremontuoti mūsų Santuokų rūmai, bet jie tam skirti – yra ir vieta žiedams, ir vargonai, ir vitražas neatsitiktinai pavadintas „Gyvenimo keliu“, – mano specialistė.

Nuo rugsėjo miesto Civilinės metrikacijos skyriaus darbuotojos vieną savaitgalį per mėnesį planuoja skirti santuokoms už rūmų sienų.

Tuoktis kitų metų birželį prašymus pateikė jau keturios poros, liepą – aštuonios, rugpjūtį – penkios, tačiau nė viena nepareiškė pageidaujanti santuokos ceremonijos reprezentacinėje vietoje.

Jei laisvę fantazijai davę jaunavedžiai pareikštų norintys tuoktis, pavyzdžiui, virš Panevėžio pakibusiame oro balione ar panėrę Nevėžyje, turėtų nusivilti. Civilinės metrikacijos skyriaus specialistams įstatymas suteikia teisę atsisakyti tuokti, jei jiems pasirodytų, kad ceremonija kelia pavojų sveikatai ir gyvybei.

„Turbūt šitaip netuoktume“, – ekstremaliomis ceremonijomis nesižavėjo J.Girdvainienė.

Siūlys Bistrampolį

Į reprezentacinių vietų paieškas kitą savaitę planuoja leistis Panevėžio rajono savivaldybė. Civilinės metrikacijos skyriaus vyresnioji specialistė Zita Gasiūnienė kol kas mato santuokai tinkamą tik Bistrampolio dvarą.

Specialistė jaunavedžiams įstatymo suteikta galimybe blaškytis po rajoną vertino gana skeptiškai.

„Nelabai tam pritariu. Jei nenori tuoktis Civilinės metrikacijos skyriuje, galima bažnyčioje. Mes turime teisę netenkinti kiekvieno jaunavedžių kaprizo, stumbryne tikrai netuoksime“, – teigė Z.Gasiūnienė.

Specialistė abejoja, kad atsiras daug norinčiųjų santuokos priesaiką duoti ne skyriuje. Pasak jos, ne viena pora tokio sumanymo atsisakys dėl kainos. Už iškilmingą ceremoniją reprezentacinėje vietoje tektų pakloti 210 Lt, Civilinės metrikacijos skyriuje – 70 Lt.

Už vietą nemokės

Z.Gasiūnienės nuomone, sunki materialinė padėtis yra viena iš priežasčių, kodėl šiemet sumažėjo santuokų rajone. Pernai nuo sausio iki rugpjūčio Panevėžio rajone susituokė 129 poros, šiemet per tą patį laikotarpį – 96.

„Vestuvės tampa kuklesnės – mažesnės palydos, mažėja užsisakančiųjų filmavimą. Viena pora netgi atidėjo vestuves keliems mėnesiams, nes negalėjo prisiprašyti pabūti liudininkais. Žmonės tiesiog bijo išlaidų“, – pasakojo Z.Gasiūnienė.

Radviliškio rajono savivaldybė reprezentacine vieta santuokai svarsto paskelbti įspūdingais gėlynais garsėjantį Burbiškio dvarą ir etnografinį Kleboniškio kaimą. Tačiau Civilinės metrikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Nijolė Čepononienė abejoja, kad jaunavedžiai vien už vietą sutiks mokėti kiek daugiau nei porą šimtų litų.
„210 litų – ne pigu, o Radviliškis – ne didmiestis, tik provincija“, – mano N.Čepononienė.