"Natris liko fermoje, tačiau šiuo metu statinės yra perstumdytos į tas vietas, kur nepatenka drėgmė. Dalis polietileno plėvelės, kuria buvo uždengtos statinės, kad apsaugotų nuo drėgmės, dabar nuimta, kad lauke esant šiltam orui, po polietilenu nesikondensuotų drėgmė", - BNS penktadienį sakė Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos Avarijų prevencijos ir valdymo skyriaus vedėjas Gediminas Markauskas.

Praėjusią savaitę netoli Nemenčinės esančiame Pakryžės kaimelyje ugniagesiai, tikrindami nenaudojamas patalpas, aptiko daugiau nei 50 tonų labai aktyvaus metalo natrio. Gavusi bent lašą vandens, ši cheminė medžiaga sprogsta.

Vienoje iš apleistų patalpų buvo sukrautos 504 statinės, kai kurios iš šių 100 litrų talpos statinių buvo gerokai aprūdijusios. Ant sveikesnių dar buvo išlikusios etiketės - paaiškėjo, kad statinėse išfasuotas dar Sovietų Sąjungoje 1991 metais pagamintas natris.

G.Markauskas taip pat nurodė, kad natrio krovinio savininkui S.Dautartui duotas nurodymas sutvarkyti fermos stogą. Aplinkosaugininkai pavojingo krovinio savininką taip pat yra įpareigoję per pustrečios savaitės deramai sutvarkyti natrio krovinio laikymo sąlygas.

Natrio krovinį iš Rusijos į Lietuvą 1993 metais įvežė UAB "Joda". Vienas iš šios bendrovės akcininkų bei natrio savininkas yra S.Dautartas. Iš pradžių buvo tikimasi natrį parduoti į Šveicariją, tačiau to padaryti nepavyko, o savininkas, iš banko ėmęs paskolas, pinigų nebeturi.

Šiuo metu Lietuvoje nėra specialių sandėlių pavojingoms medžiagoms saugoti. Natris - labai aktyvus metalas, kuris esant kontaktui su vandeniu sureaguoja staigiai ir sprogsta. Natris naudojamas chemijos pramonėje, branduolinėje energetikoje kaip katalizatorius.

Pavojingų atliekų utilizavimas brangiai kainuoja visose pasaulio šalyse. Šią aukso gyslą užčiuopė ir aferistai. Pasiėmę pinigus jie deklaruoja, kad chemikalus išvežė į užsienį, o iš tikrųjų laidoja netoli sostinės.