Interneto portale youtube.com paskelbtas vaizdo įrašas, pavadintas "Kubilius rap". Trijų minučių trukmės vaizdo medžiagoje rodoma premjero A.Kubiliaus nuotrauka. Skambant repo dainos žodžiams, sujuda jo lūpos. Kvailokos dainos atlikėjai repuoja apie tai, kaip gerbia savo rajoną. "Mes pas tave ateiname, ir dieną, ir naktį rankose laikome savo rajoną", - taip esą repuoja Vyriausybės vadovas. Vaizdo klipą internete paskelbęs asmuo prie "kūrinio" paliko savo komentarą, esą premjeras repuoja geriau, nei vykdo reformas šalyje.

Premjero A.Kubiliaus atstovas spaudai Ridas Jasiulionis vakar LŽ tikino, kad Vyriausybės vadovas neprašys pašalinti šios medžiagos iš interneto svetainės. "Dėkojame už tai, kad atkreipėte dėmesį į nepagarbų premjero nuotraukos naudojimą internete. Tenka tik apgailestauti, kad dalis interneto vartotojų tokiems užsiėmimams eikvoja savo laiką ir gebėjimus. Kaip nors reaguoti į tokių vaizdų pasirodymą necenzūruojamoje interneto erdvėje nematome prasmės", - tvirtino R.Jasiulionis.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos vyriausioji specialistė teisininkė Žydra Klevinskaitė LŽ sakė, kad pagal įstatymus viešus asmenis pašiepianti informacija nėra ribojama. "Bet jeigu asmuo akivaizdžiai žeminamas, pašiepiama jo darbinė veikla, tokiu atveju šios informacijos skleidėjas gali sulaukti teisinių pasekmių, - aiškino ji. - Jeigu šioje dainoje, kurią esą atlieka A.Kubilius, yra keiksmažodžių, galima įžvelgti garbės ir orumo įžeidimą. Atitinkamos tarnybos pačios negali savarankiškai pradėti tyrimo, jo turi pageidauti įžeistasis."

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato atsakomybę tik už prezidento garbės ir orumo įžeidimą. Jis gali užtraukti įspėjimą arba baudą nuo 1 iki 2 tūkst. litų. Kiti politikai vertinami kaip viešieji asmenys, todėl jų privatumo ribos didesnės.

Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų elektroninėje erdvėje tyrimo valdyboje LŽ paaiškino, kad dėl internete išplatintos garbę ir orumą įžeidžiančios informacijos asmuo turi kreiptis į Generalinę prokuratūrą. Valdybos pareigūnų prokurorai kartais paprašo padėti nustatyti, iš kieno kompiuterio duomenys pateko į internetą.
Prieš pusantrų metų nežinomi asmenys į tą patį tinklalapį buvo įdėję vaizdo klipą, kuriame rusiškai repuoja tuometis prezidentas Valdas Adamkus. Į jo lūpas tąsyk buvo įdėta nešvanki rusiška daina. Šio vaizdo klipo svetainėje nebėra, tačiau joje galima rasti kitų, kuriuose tyčiojamasi iš kadenciją baigusio šalies vadovo.

LŽ vakar aptiko vaizdo klipą, kuriame Katedros aikštėje pasirodęs V.Adamkus su nupieštu botagu esą muša mažą vaiką, o vėliau plūsdamasis teisinasi, kad tai padarė ne jis.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją