R.Šukys: tyrimo reikia dėl įvaizdžio

“Nepriklausomas parlamentinis tyrimas galėtų pateikti aiškius atsakymus dėl keliamų įtarinėjimų, kartu užkirsdamas kelią Lietuvos valstybės vardo diskreditavimui bei nereikalingų gandų apie mūsų šalį skleidimui pasaulyje”, - įsitikinęs R.Šukys.

2006-2007 m. vidaus reikalų ministro pareigas ėjęs R.Šukys pareiškė, kad jo darbo Vyriausybėje metu jokie sprendimai ar projektai šiuo klausimu Vyriausybėje ar Vidaus reikalų sistemoje nebuvo nei svarstomi, nei planuojami.

Lietuvos valstybės vadovai taip pat yra teigę, kad pranešimai apie CŽV kalėjimą Lietuvoje yra mitas.

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas pritaria iniciatyvai Seime sudaryti laikinąją komisiją.

"Pats klausimas - ne tiek vidaus, kiek mūsų šalies užsienio politikos įvaizdžio. Visuomenė, Seimas, Seimo atitinkami komitetai ir nariai turi gauti visą informaciją, ir tie gandai, kurie skleidžiami viešoj erdvėj, deja, nedaro garbės", - pirmadienį žurnalistams sakė A.Valinskas.

V.Baltraitienė siūlo tyrimą patikėti NSGK

Seimo pirmininko pavaduotoja, NSGK narė, "darbietė" V. Baltraitienė siūlys sušaukti neeilinį (NSGK) posėdį, kuriame būtų svarstomas slaptų CŽV kalėjimų galimo buvimo Lietuvoje klausimas.

„Šiomis dienomis gavome labai daug prieštaringos informacijos apie slaptus kalėjimus Lietuvoje. Tokie gandai kenkia Lietuvos tarptautiniam prestižui ir autoritetui, todėl NSGK privalo apsvarstyti bei įvertinti situaciją ir kuo skubiau imtis būtinų veiksmų tiesai nustatyti“, — sako V. Baltraitienė.

Seimo vicepirmininkės teigimu, Lietuvos valdžia neturi atsiriboti nuo šių gandų, o pati padėti atskleisti tiesą. „Nors visos oficialios institucijos paneigė slaptų kalėjimų buvimą Lietuvoje, ši informacija vis dar ateina iš skirtingų šaltinių. Mes neturime nuo jos atsiriboti. Privalome išsiaiškinti, kaip buvo iš tikrųjų: ar kažkas meluoja, ar Lietuva yra provokuojama, ar tikrai be aukščiausios valdžios žinios mūsų teritorijoje buvo įkalinti ir kankinami žmonės“, — teigia parlamentarė.

Seimo narė ragina Lietuvos Vyriausybę ir už šalies saugumą atsakingas institucijas bendradarbiauti su parlamentu, nustatant visas aplinkybes. „Šiandien JAV teisingumo ministerija paragino atlikti tyrimą dėl žmogaus teisių pažeidimų CŽV pareigūnams tardant terorizmu įtariamus asmenis. Neabejoju, kad nepriklausimas tyrimas Lietuvoje padėtų ir mūsų kolegoms JAV“, — mano V. Baltraitienė.