Sekmadienį, rugpjūčio 23-iąją, Baltijos kelio 20-ųjų metinių minėjimo renginiuose dalyvaus Estijos parlamento pirmininkė Enė Ergma (Ene Ergma) ir Latvijos parlamento pirmininkas Gundaras Daudzė. Jie apsilankys Seimo parodų galerijoje pristatomoje parodoje, susitiks su Lietuvos Seimo vadovu Arūnu Valinsku, dalyvaus iškilmingame Baltijos kelio sukakties minėjime istorinėje Seimo Kovo 11-osios salėje.

Visų trijų Baltijos valstybių vyriausybių vadovai Ministro Pirmininko Andriaus Kubiliaus kvietimu rugpjūčio 21-22 dienomis, prieš Baltijos kelio 20-mečio minėjimą Vilniuje, su šeimomis yra susirinkę į neoficialų susitikimą Nidoje.

A. Kubilius kartu su Latvijos Ministru Pirmininku Valdžiu Dombrovskiu ir Estijos Ministru Pirmininku Andrusu Ansipu (Andrus Ansip) neoficialioje aplinkoje aptaria bendrus visoms trims šalims ekonomikos, energetinio saugumo, istorinės atminties išsaugojimo ir strateginio bendradarbiavimo klausimus.

Sekmadienį premjerai vyks į Vilnių, kur dalyvaus Baltijos kelio 20-mečio minėjimo renginiuose.

Planuojama, kad vidurdienį Gedimino kalno Pilies bokšte, kur prieš 20 metų prasidėjo gyvoji grandinė, sujungusi tris Baltijos tautas, premjerai pasirašys bendrą deklaraciją.

Ministrai pirmininkai dalyvaus šv. Mišiose Vilniaus Arkikatedroje, padės gėlių prie Seimo Sausio 13-osios memorialo, kreipsis į žmones Nepriklausomybės aikštėje, dalyvaus Seime vyksiančiame iškilmingame minėjime.

Glaudaus bendradarbiavimo tikisi ir ateityje

Kaip šeštadienio popietę pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba, premjerai aptarė bendrus visoms trims šalims ekonominės ir finansinės krizės įveikimo klausimus, taip pat ilgalaikę trijų Baltijos šalių raidos perspektyvą.

„Baltijos kelio, kurio dvidešimtmetį minime, dvasia leido pasiekti tai, kas dabar esame – laisvos, demokratinės šalys su sparčiai besivystančiomis ekonomikomis, kurių sėkmės, žvelgiant į perspektyvą, negali užgožti laikini sunkumai. Ta Baltijos kelio dvasia dalinamės ir šio neformalaus susitikimo metu, kuris, tikiu, gali tapti gera mūsų šalių bendradarbiavimo tradicija“,– sakė A. Kubilius.

Bendros spaudos konferencijos metu Estijos Premjeras A. Ansipas pritarė A. Kubiliui, kad tokie neoficialūs susitikimai yra labai svarbūs ir pažymėjo, kad, jo nuomone, didžiausia Baltijos šalių vadovų klaida prieš Antrąjį pasaulinį karą buvo nepakankamas jų bendradarbiavimas.

„Prieš dvidešimt metų mūsų šalyse įvyko tikras stebuklas, o dvidešimt metų po Baltijos kelio – tikra sėkmės istorija. Esu tikras, kad tokia pati sėkmės istorija laukia mūsų šalių ir per ateinančius dvidešimtį metų“, – sakė Estijos Ministras Pirmininkas A. Ansipas.

„Baltijos šalims šiandien svarbu ne tik įvertinti tai, kas nuveikta per dvidešimt metų, bet ir strategiškai pažvelgti mažiausiai tiek pat metų į ateitį, o tam labai padeda tokie susitikimai kaip šis“, – pritarė Latvijos Vyriausybės vadovas V. Dombrovskis.

Trijų Baltijos šalių Ministrai Pirmininkai aptarė ir kitas aktualijas, tarp kurių – šalių dalyvavimas naujos Visagino atominės elektrinės (VAE) statyboje. Estijos ir Latvijos Premjerai išreiškė norą, kad projektas judėtų kuo greičiau. Lietuvos Ministras Pirmininkas informavo apie tai, kad jau rugsėjo mėnesį Lietuvos pasamdyti konsultantai informuos projekte dalyvaujančias šalis apie pagrindinius dabar rengiamo VAE verslo plano elementus, o galutinis verslo planas bus parengtas gruodžio mėnesį. A. Kubilius pabrėžė, kad plane numatoma VAE veikimo pradžia – 2018-2019 metai – nesikeičia.