Neatmetama galimybė, kad šiuo metu Lietuvoje viešintys Europos Komisijos (EK) atstovai gali paprašyti darbo projektų, susijusių su SAPARD lėšų skyrimu.

Kaip rašė LŽ, nemaža dalis Specialiosios žemės ūkio ir kaimo plėtros programos (SAPARD) lėšų skirta su Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku Viktoru Uspaskichu, taip pat įtakingais agrarininkais parlamentarais Ramūnu Karbauskiu ir Edvardu Karečka siejamoms įmonėms. Europos Sąjungos (ES) lėšų yra gavęs ir Lietuvos žemės ūkio rūmų prezidentas Jonas Ramonas.

Daugiausia lėšų - apie 32 milijonai litų - skirta su Uspaskicho vardu siejamoms bendrovėms: "Krekenavos mėsai", Krekenavos agrofirmai, Kėdainių konservų fabrikui, "Kėdainių grūdams". Vėliau dar apie 1,3 milijono litų gavo antrinė Krekenavos agrofirmos įmonė "Krekenava". LŽ šaltinių žiniomis, iki milijono litų yra gavusios ir su Karbauskiu bei Karečka susijusios įmonės. Ramonas iš SAPARD gavo apie 100 tūkstančių litų.

Susidomėjo dar kovą

Kaip LŽ sakė Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) prie Žemės ūkio ministerijos atstovė spaudai Dovilė Kirdeikienė, pagrindinė šiuo metu Lietuvoje viešinčių EK Žemės ūkio direktorato atstovų misija - tikrinti, ar NMA pasirengusi administruoti SAPARD paramos lėšas pagal dar neakredituotas paramos kryptis "Žemės ūkio paskirties žemės apželdinimas mišku ir miškų infrastruktūros tobulinimas" bei "Techninė parama ir informavimas".

"EK atstovų darbas koncentruojamas ties naujų SAPARD krypčių akreditacijos procedūromis", LŽ sakė agentūros atstovė spaudai. Anot jos, NMA tikisi, kad auditorių išvada dėl akreditacijos bus teigiama ir Lietuvoje netrukus bus pradėtos skirstyti SAPARD paramos lėšos naujoms kryptims. Pasak Kirdeikienės, jei auditoriai paprašys, agentūros atstovai jiems pateiks dokumentus, susijusius su žiniasklaidoje minimais SAPARD paramą gavusiais projektais.

Dar kovą SAPARD pinigų skirstymu Lietuvoje buvo susidomėjusios ES institucijos. Aukšto rango Lietuvos pareigūnams ES atstovai užsiminė, kad jei pasitvirtins informacija apie neskaidrų SAPARD lėšų skirstymą, Lietuvai gresia sankcijos. Apie prieštaringai vertinamą istoriją yra girdėjęs ir ES žemės ūkio ir žuvininkystės komisaras Franzas Fischleris.

Nuo 2001 metų gruodžio, kai buvo pradėta teikti SAPARD parama, NMA gavo 850 žemės ūkio atstovų paraiškų. Su paramos gavėjais pasirašytos 268 sutartys, joms įgyvendinti skirta 270 milijonų litų. Pagal 2000 ir 2001 metų finansavimo sutartis Lietuvai iš viso skirta 282,2 milijono litų SAPARD paramos, įskaitant Lietuvos bendrai finansuojamą 25 procentų dalį.