Informaciją apie galimus viešųjų ir privačių interesų konfliktus politikai ar valstybės tarnautojai privalo pateikti per mėnesį nuo dienos, kai pradėjo eiti pareigas. Šią prievolę kol kas įvykdė tik dalis D.Grybauskaitės komandos. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) Deklaravimo skyriaus patarėjas Artūras Paliušis LŽ teigė, kad deklaracijų nepateikę prezidentės patarėjai susisiekė su komisija ir pažadėjo nedelsti. "Palauksime, nepersekiosime ir nerašysime baudų dėl vėlavimo", - tvirtino jis.

Susitaupė pusę milijono

VTEK atsiųsta šalies vadovės deklaracija - apytuštė. Prezidentė joje nurodė tik dvi nusipirktas keliones: viena atsiėjo iki 5 tūkst., kita - iki 25 tūkst. litų.

Spaudos tarnybos vadovas L.Balsys deklaracijoje nurodė metų pradžioje pirkęs nuo 50 iki 75 tūkst. litų vertės automobilį, o praėjus kiek daugiau nei mėnesiui po prezidento rinkimų įsigijęs nuo 400 iki 500 tūkst. vertės butą. Paskolos, skirtos nekilnojamajam turtui įsigyti, L.Balsys nedeklaravo. "Viskas teisingai, aš jį pirkau be paskolos. Susitaupiau iš algos. Mano darbo stažas didelis, žmonos - taip pat", - LŽ paaiškino vyriausiasis patarėjas.

Jo sutuoktinė, prezidentūros kanceliarijos Komunikacijos skyriaus renginių koordinavimo poskyrio vadovė Irmina Medeišytė turi bendrovės "Grigiškės" akcijų. Tačiau, pasak L.Balsio, jų yra nedaug. "Tik kelios akcijos, mes jų turime tik simboliškai", - aiškino jis.

Atsikratys akcijų
Ekonominės ir socialinės politikos grupei vadovaujantis Nerijus Udrėnas deklaravo turįs įvairių bendrovių akcijų, tarp jų - "Rubicon group" priklausančios įmonių grupės "City service". N.Udrėnas taip pat nurodė turintis bendrovių "Apranga", "Lietuvos dujos", "Teo LT", "Bonus eventus", "Grigiškės" ir "Skandinaviska Enskilda Banken" akcijų. "Po kurio laiko ketinu jas parduoti, kad nekiltų jokių klausimų apie galimus interesų konfliktus", - LŽ sakė prezidentės patarėjas.

Ūkio banko ir SEB banko akcijas deklaravo Politikos analizės ir institucinių ryšių grupės vadovė, prezidentės vyriausioji patarėja Audronė Nugaraitė. "Nedaug tų akcijų. Vieno banko - 20, kito - 55 akcijos. Turbūt parduosiu", - LŽ tvirtino ji. Deklaracijoje A.Nugaraitė nurodė už atliktą tyrimą iš "Transparency International" gavusi iki 5 tūkst. litų siekiantį atlygį ir metų pradžioje pirkusi kompiuterį.

Trys ar viena mašina? 

Iš VTEK pateikto dokumento matyti, kad Nacionalinio saugumo grupės vadovas Jonas Markevičius praėjusiais metais išperkamosios nuomos būdu įsigijo tris automobilius. Nurodytos sumos - 84,7 tūkst., 87,2 tūkst. ir 20 tūkst. litų. Taip pat už 18 tūkst. ir 8,2 tūkst. litų jis pardavė dvi mašinas. Visi šie sandoriai atlikti tą pačią dieną - 2008 metų sausio 1-ąją. Apie tai paklaustas J.Markevičius sutriko. Kaip pats sakė, išperkamosios nuomos būdu jis perka tik vieną automobilį. Komentuodamas sandorių sudarymo datas, patarėjas teigė deklaracijoje nurodęs, už kuriuos metus užpildė dokumentą.

"Milijonų neturiu" 

Teisės grupėje dirbantis patarėjas Ernestas Rimšelis nuo praėjusių metų pabaigos į banką 19 kartų padėjo terminuotą indėlį. Deklaracijoje nurodė, kad jo dydis - nuo 5 iki 25 tūkst. litų. Indėlio įdėjimo terminas - nuo kelių dienų iki mėnesio. "Čia ne skirtingos sumos - trumpam į banką padėdavau tuos pačius pinigus, pagal deklaraciją turbūt atrodo, kad turiu milijonus. Indėlį padėdavau trumpam, nes nežinojau, kokių išlaidų reikės", - LŽ aiškino E.Rimšelis. Tačiau tikslios indėlio sumos jis teigė neprisimenąs. Patarėjas nurodė daugiau nei 0,5 mln. litų siekiančią paskolą.

Interesų konfliktas - dėl šeimos 

Pildant interesų deklaraciją galima nurodyti, dėl kokių asmeninių ryšių gali kilti viešųjų ir privačių interesų konfliktai. Tačiau tokią grėsmę įžvelgė tik keli prezidentės patarėjai. Teisės grupės vadovė Solveiga Cirtautienė mano, kad supainiotų interesus, jei dirbtų su įstatymais, susijusiais su advokatūros veikla, nes jos sutuoktinis yra advokatas.

Prezidentės atstovas spaudai L.Balsys nurodė, kad interesų konfliktas jam gresia dėl taip pat prezidentūroje dirbančios žmonos. Kaip asmenis, dėl kurių gali kilti interesų konfliktas, Švietimo, mokslo, kultūros ir nevyriausybinių organizacijų grupei vadovaujanti vyriausioji patarėja Virginija Būdienė įvardijo sutuoktinį ISM Tarptautinio vadybos ir ekonomikos fakulteto docentą Vytautą Būdą bei vaikus Simoną ir Oną. V.Būdienė taip pat nurodė, kad jos šeima turi bendrovės Vadybos sprendimų centro akcijų bei yra įsigijusi vertybinių popierių už sumą, neviršijančią 25 tūkst. litų.

Politikai ar valstybės tarnautojai privalo deklaruoti daugiau nei 2,6 tūkst. litų vertės sandorius. Tad patarėjams teko prisiminti ir kuklesnius pirkinius.

Pavyzdžiui, Užsienio politikos grupei vadovaujantis Darius Semaška nurodė įsigijęs buitinės santechnikos prekių už mažiau nei 5 tūkst. litų, Nacionalinio saugumo grupės patarėjas Kęstutis Budrys iki 5 tūkst. litų mokėjo už fotoaparatą. Politikos analizės ir institucinių ryšių grupės patarėjas Mindaugas Lingė už 3300 įsigijo kompiuterį.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją