„Iš bendro pokalbio tono buvo galima suprasti, jog prezidentas D. Medvedevas suinteresuotas atstatyti santykius“, - DELFI sakė L. Balsys.

Pasak prezidentės atstovo, Lietuvos vadovė paragino Rusijos vadovą kuo glaudžiau bendradarbiauti, mat globalios krizės sąlygomis valstybės esą būtina palaikyti abipusiai naudingus ekonominius santykius.

„Nesusipratimai tarp žinybų ir Lietuvai, ir Rusijai sukelia tik nuostolių. Esu įsitikinusi, jog tarp mūsų šalių yra pakankamai potencialo ekonominiams santykiams plėtotis, o visas problemas kviečiu spręsti tik atviru dialogu",- telefonu sakė Lietuvos valstybės vadovė prezidentui D. Medvedevui.

Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė taip pat pabrėžė, jog Lietuva neturėtų būti išskiriama iš kitų valstybių, taikant griežtus Rusijos fitosanitarinius reikalavimus ir vežėjų patikros taisykles. Savo ruožtu D. Medvedevas patikino, kad griežti reikalavimai išimtinai Lietuvai nebus taikomi.

Pasienyje strigo vilkikai, problemų neišvengė ir pienininkai

Lietuvos vilkikai Latvijos-Rusijos pasienyje ėmė strigti prieš kelias savaites, kai jiems pradėta taikyti sugriežtinta muitinės patikra. Po kelių dienų lietuvių vilkikai apskritai pradėti statyti į kitą eilę, panašios sankcijos kiek vėliau imtos taikyti Baltarusijos-Rusijos bei Rusijos-Kazachstano pasienyje.

Gelbėdamas padėtį Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas iškvietė Lietuvoje reziduojantį Rusijos ambasadorių Vladimirą Čchikvadzę, tačiau pastarasis po susitikimo tvirtino, jog problema yra tarpžinybinio pobūdžio ir su politika esą neturi nieko bendra.

Galiausiai, praėjusį ketvirtadienį vykusiame Lietuvos muitinės departamento ir Rusijos federalinės muitinės tarnybos (FMT) vadovų susitikime sutarta sušvelninti patikrą mainais už 29 „nepatikimų“ Lietuvos vežėjų neįleidimą į Rusiją, bet Lietuvos vežėjų asociacija skundžiasi, kad „nepatikimomis“ paskelbtos vienos didžiausių tarptautinių pervežimų įmonių Lietuvoje.

Dar nepasibaigus vežėjų problemoms, dėl pieno produktuose neva rastų antibiotiko tetraciklino pėdsakų Rusija laikinai uždraudė keturių Lietuvos pieno perdirbimo bendrovių produkcijos įvežimą į savo šalį.

Rusijos žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad draudimas įsigaliojo „Mažeikių pieninės“, „Žemaitijos pieno“, „Ukmergės pieninės“ ir „Rokiškio pieno“ produkcijai, tačiau Lietuvos žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius tvirtina, kad į Rusiją nuo pirmadienio nepatenka tik vienos pieno perdirbimo bendrovės – „Ukmergės pieninės“ – produktai.

Lietuvos ir Rusijos vadovai bendrauja ne pirmąkart

Lietuvos vadovai su Rusijos Federacijos prezidentais bendrauja ne pirmą kartą, tačiau oficialių susitikimų būta ne itin daug. 1991 m. liepos 29 d. Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas ir Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos - Atkuriamojo Seimo (AT-AS) pirmininkas Vytautas Landsbergis Maskvoje pasirašė sutartį dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų.

1992 m. rugpjūčio 8 d. Maskvoje vyko oficialus AT-AS pirmininko V. Landsbergio vizitas, o tuometinis krašto apsaugos ministras Audrius Butkevičius ir rusų gynybos ministras Pavelas Gračiovas pasirašė Rusijos kariuomenės išvedimo iš Lietuvos grafiką, protokolą dėl rusų ginkluotųjų pajėgų išvedimo iš Lietuvos teritorijos organizacinių ir techninių priemonių tvarkos bei susitarimą dėl išvedamų karinių dalinių elgesio bei funkcionavimo taisyklių.

Po kelerių metų, 1997 m. spalio 23-25 d., Rusijoje su oficialiu vizitu lankėsi Lietuvos prezidentas Algirdas Brazauskas. Tuomet A. Brazauskas ir B. Jelcinas pasirašė sutartį dėl Lietuvos ir Rusijos valstybės sienos bei susitarė dėl išskirtinės ekonominės zonos ir kontinentinio šelfo atribojimo Baltijos jūroje.

Su oficialiu vizitu Maskvoje ir Kaliningrade 2001 m. lankėsi dar vienas Lietuvos vadovas Valdas Adamkus. Vizito metu buvo pasirašytas Lietuvos vadovo ir Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino bendras pareiškimas.

Su kaimyninės valstybė vadovais yra susitikęs ir nušalintasis prezidentas Rolandas Paksas – 2003 m. gegužės 31 d. politikas dalyvavo Sankt Peterburge vykusiame Europos Sąjungos ir Rusijos viršūnių susitikime bei Sankt Peterburgo 300 metų įkūrimo minėjimo iškilmėse.