Pirmininkė neigia, kad K.Prunskienės kuriamai partijai parodytas palankumas reiškia prasidedantį Panevėžio valstiečių liaudininkų byrėjimą.

„Dalyvauti sąskrydyje kviečiami ir palaikantieji naują partiją, ir svečiai. Kad ir kaip ten būtų, su profesore, ilgamete valstiečių liaudininkų vadove, labai daug metų kartu dirbta, todėl ignoruoti kvietimą būtų nekorektiška“, – mano G.Umbrasienė.

Pasak jos, Panevėžio skyrius praėjusią savaitę aptarė perėjimo į naują partiją niuansus, tačiau trauktis iš valstiečių liaudininkų neapsisprendė. Pirmininkės teigimu, tokį žingsnį stabdo nepasibaigusi savivaldybių tarybų kadencija.

„Pereiti į kitą partiją nesibaigus kadencijai būtų nepagarba rinkėjams“, – mano miesto Taryboje valstiečiams liaudininkams atstovaujanti G.Umbrasienė.

Kvietimo į sąskrydį sulaukė ir valstiečių liaudininkų Panevėžio rajono skyrius, tačiau jo valdybos prezidiumas vienbalsiai nusprendė renginyje nedalyvauti.

„Mes – valstietiškas rajonas ir mūsų priedermė būti valstiečių liaudininkų sąjungoje“, – pabrėžė skyriaus pirmininkas rajono meras Povilas Žagunis.

Jo nuomone, priimtas kvietimas būtų reiškęs skyriaus narių dvejones dėl tolesnio dalyvavimo valstiečių liaudininkų veikloje. „Jei dvejotume, vyktume, nors gal ne visai etiška būtų valstiečių liaudininkų atžvilgiu. Kadangi nedvejojam – nevykstam“, – motyvavo P.Žagunis.

R.Karbauskis grėsmės nemato

Ramūnas Karbauskis
Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkas R. Karbauskis sako kvietimo dalyvauti sąskrydyje negavęs, o kitų apsisprendimą dalyvauti renginyje vadina laisva valia.

"Nemanau, kad sąskrydyje ketinantis dalyvauti Panevėžio skyrius pasiruošęs emigruoti į kuriamą partiją. Mes esame labai tolerantiški žmonės ir panevėžiečiai važiuoja, manau, irgi tik dėl tolerancijos. Tai nereiškia išdavystės. Nors pati K.Prunskienė mano vietoje kaip tik tokį skyriaus sprendimą įvertintų kaip išdavikišką, - mano jis. - Jei K.Prunskienė pakeis požiūrį į save, kolegas ir partinę veiklą, gal jai kas ir išeis. Ji jau buvo Valstiečių liaudininkų sąjungos pirmininkė, bet šio posto neteko. Keista, kad mano, jog partija jos neįvertino. Atvirkščiai – įvertino. Taip pat, kaip ji buvo įvertinta per Seimo, prezidento rinkimus."

Visgi jis mano, kad partijoje svarbias pareigas užimantys partiečiai į renginį nevyks: "Suprantu, kad K.Prunskienė pilna ambicijų, bet atraskite sąskrydyje nors vieną merą ar rimtą valstiečių liaudininkų skyrių, atvažiavusį išreikšti jai solidarumą. Nė vienas rimtas mūsų sąjungos skyrius į naują partiją nepereis, o jei vienas kitas narys ir pereis, labai gerai, nes pas mums neliks nematančiųjų ryšio su valstiečiais. Valstiečių liaudininkų sąjungai iširti grėsmės tikrai nėra ir mes tikrai laimėsime savivaldybių rinkimus. Jei ne – būsiu labai prastas pirmininkas."

K.Prunskienė tikisi, kad pereis miestų skyriai

Kazimira Danutė Prunskienė
Plataus vidurio politinės jėgos steigėja K. Prunskienė pasakojo, kad kvietimus į sąskrydį gavo 95 proc. valstiečių liaudininkų skyrių.

"Pakvietėme visus, kurie arba palankiai vertina naujos partijos kūrimą, arba jau apsisprendė jame dalyvauti. Su valstiečių liaudininkų Panevėžio skyriumi kalbėjau telefonu jų susirinkimo metu ir žinau, kad jis palankiai vertina tokią galimybę. Tikiu, kad vienas kitas skyrius kvietimą ignoruos. Skyriai, vadovaujami R.Karbauskiui artimų žmonių, aišku, kad nenutrauks šitų saitų. Bet daugelio „valstiečių“ požiūris į R.Karbauskio vadovaujamos partijos veiklą labai skeptiškas," - sakė ji.

Pasak politikės, kurti naują partiją jau apsisprendė valstiečių liaudininkų Kauno skyrius, grupė vilniečių, klaipėdiškių, šiauliečių.

"Naujai partijai, neabejotinai, pritars miestų skyriai, nes valstiečių liaudininkų veikla labai ribota, orientuota tik į žemdirbius. Daugumos partijos narių nuomonė sunkiai telpa į R.Karbauskio deklaruojamus rėmus, kad pas „valstiečius“ viskas gerai," - sakė K.Prunskienė