Gražius vasariškus orus nulėmė virš Šiaurės Europos įsitvirtinęs stabilus anticiklonas, tad ir orai ilgą laiką beveik nekito. Kasdieną visuose šalies regionuose maksimali dienos temperatūra kildavo virš 20 laipsnių, o tarp šilumos lyderių buvo atostogautojų taip pamėgtas pajūris.

Palangoje vidutinė maksimali dešimtadienio temperatūra svyravo apie 24, Klaipėdoje apie 25 laipsnius, čia užregistruota ir kol kas aukščiausia šių metų rugpjūčio temperatūra, 28,3 laipsniai.

Didesnių karščio bangų ši vasara pašykštėjo. Primenu, kad kol kas tik vieną kartą ( liepos mėn.) 30 ir daugiau laipsnių buvo užfiksuota aštuoniose ( iš 20) meteorologijos stotyse. Šios vasaros karščio rekordas Ukmergėje siekė 32 laipsnius.

Pernai vasarą didelių karščių taip pat beveik nebuvo. 30 laipsnių riba buvo pasiekta tik kartą, rugpjūčio 16 d. 6 meteorologijos stotyse. Tačiau užpernai kaitros bangos buvo dažnos, ir kartojosi nuo gegužės pabaigos iki rugpjūčio trečiojo dešimtadienio.

Atrodytų, kad vasaros ima vėsti ir labiau drėkti. Nors ši vasara dar nesibaigia ir dar gali padovanoti nemažai gražių vasariškų dienų, tačiau antrojo rugpjūčio dešimtadienio orai jau dažniau gadins nuotaiką ir nervus poilsiautojams.

Vakarų oro pernaša į Šiaurės Europą vėl, panašiai kaip liepą, plukdys lietinguosius ciklonus ir Atlanto vėsą. Labai šiltų ir saulėtų orų tarpsniai nebus ilgalaikiai.

Rugpjūčio 14 d. artimiausią naktį debesuota su pragiedruliais. Kai kur
trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas pietvakarių, vakarų, 8-13 m/s.
Žemiausia temperatūra 10-15, pajūryje iki 17 laipsnių šilumos.

Dieną debesuota su pragiedruliais. Daugelyje rajonų trumpi lietūs.
Vietomis perkūnija. Vėjas vakarų krypčių, 8-13 m/s, kai kur gūsiai 15-18
m/s. Aukščiausia temperatūra 16-21 laipsnis šilumos.

Rugpjūčio 15 d. kai kur trumpai palis. Temperatūra naktį 8-13, pajūryje
apie 15, dieną 18-23 laipsniai šilumos.

Rugpjūčio 16-osios naktį kai kur truputį palis, tvyros rūkas. Dieną vietomis
trumpas lietus, galima perkūnija. Temperatūra naktį 10-15, dieną 22-27
laipsniai šilumos.

Šaltinis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją