Bet kuris akylesnis panevėžietis senuosius, daugelį metų tos pačios gatvės konteinerius švarinusius valkatas pažinojo. Dabar ne vienas pastebi prie šiukšlių besidarbuojančius naujus žmones. Nebestebina, jei inteligentiškai atrodantis senukas neva eidamas pro šalį šiukšliadėžėje atrado ką nors vertingesnio ir krepštelėjo lazdele. Arba madingiau apsirengęs jaunuolis, išvedęs į parką pavedžioti šunį, surinko pakelėje pasitaikiusius butelius ir cigarečių nuorūkas.

Praeivių žvilgsnius pajutę tokie vargetos susigėsta, nusisuka ir patraukia savais keliais. Daugelis iš jų dar neišmoko atsiriboti nuo užgauliojimų ir nekreipti dėmesio, todėl yra ypač nekalbūs, vengia viešumo. Tie, kuriuos pavyksta pakalbinti, dega didžiule neapykanta valdžiai. Pasak jų, aukštai sėdintieji pamiršo sudaryti tam tikras sąlygas, kad Lietuvos žmonės patys galėtų savimi tinkamai pasirūpinti.

Taip tvirtino ir „Sekundės“ šnekinti panevėžiečiai Ramūnas ir Svajūnas. Abu vyriškiai – kaimynai, turintys kur gyventi, tačiau sunkmečiu likę be pajamų. Iš pradžių nenoriai į kalbas leidęsi panevėžiečiai patikino: prie konteinerių „dirbti“ atėjo ne per seniausiai, tik sunkmečio prispausti.
„Pasakysiu viena: Lietuvos valdžia mus čia atvarė. O ką daryti? Darbo nėra, jokių pajamų negaunam. Manot, kad mums čia kuistis malonu? Tiesiog nebeturim kito pasirinkimo“, – piktinosi Ramūnas.

Artimieji nežino

Abu vyriškiai miesto konteineriuose dažniausiai ieško metalo, nors nepalieka ir kitų rastų vertingesnių daiktų. Paklausti apie uždarbį, jie užtikrino, kad per dieną galima gauti iki kelių dešimčių litų. Vienas iš sėkmingesnių panevėžiečiams buvo ir pirmadienio rytas – pardavę metalą, abu užsidirbo 24 litus.

Kur kas jaunesnis sportiško sudėjimo Svajūnas teigė, kad sulaukia praeivių priekaištų. Pasak jo, kai kurie sugėdina, kai kurie pasipiktina, kad šiukšles išsklaido.

„Užgauliojančiųjų būna. Aš tokių paklausiu – gal norit, kad eičiau vogti? Gal į jūsų butą galiu įlįsti? Tada žmonės užsičiaupia. Pasakysiu atvirai: du kelius ir turiu. Galiu arba nusikalsti, arba į konteinerius lįsti. Vis dėlto išmesti daiktai jau niekam nepriklauso. O man daug labiau būtų gėda, jei vogčiau ir mane pagautų“, – dėstė Svajūnas.

Panevėžiečiai patvirtino, kad senbuvių konteinerių „sanitarų“ priekaištų nesulaukia. Mat ne kiekvienas išdrįsta prie tvirtai sudėtų vyrų kabintis. Vis dėlto yra buvę ir rimtesnių konfliktų.

„Čia – ne Vilnius, pasiskirstytų zonų nėra. Jeigu patys matom, kad kas prie konteinerių dirba, nelendam, einam prie kitų. Tačiau visko pasitaiko. Yra buvę ir muštynių“, – atvirai pasakojo vyrai.
Ne vienas „Sekundės“ užkalbintas šiukšles rausiantis vyriškis ar moteriškė tiesiog nusisuko net neatsakę į pasisveikinimą. Kiti, burbtelėję, kad toks gyvenimas, kalbėti nesinori ir gėda, patraukė savais keliais. Septyniasdešimtmetį netrukus minėsianti Stasė nesistebėjo: juk dauguma tokio paties likimo žmonių artimųjų net nežino apie jų papildomą uždarbį.

„Pati turiu dukrą, gyvena netoli Kėdainių. Jei ji, jos vyras ar anūkai sužinotų, kad vaikštau ir knisuosi po konteinerius, mirčiau iš gėdos. O juk šiukšlėse daug vertingų dalykų randu, net ir maisto žmonės palieka. Kiti, supratingesni, produktus atskirai suvynioja“, – kalbėjo panevėžietė.

Nesipyksta

Stasė pasakojo, kad pirmą kartą prie konteinerių atėjo pavasarį, atšilus orams. Savoje gatvėje į kaimynų išmestus šiukšlių maišus lįsti nebuvo drąsu, todėl patraukė už kelių kvartalų.

„Apžiūrėjau, ar nieko nėra aplinkui, ir ėmiau maišelį po maišelio atrišti. Kitos išeities neturėjau. Mano dukrai taip pat labai sunku. Žentas gauna minimalų atlygį, ji pati nedirba, dar du vaikus turi išmaitinti. Prašyti jų pinigų neišdrįsau. O aš savo pensiją atiduodu butui ir vaistams. Maistui praktiškai nelieka nė lito“, – skundėsi panevėžietė.

Jos teigimu, prieš svetimus gėdos jau neliko. Moteriai dabar šypseną kelia likimo draugų drovumas: „Nė su vienu nesipykstu, bet ir į draugystes nesileidžiu. Juk prie konteinerių nuolat kiti žmonės sukasi, jų vis daugėja, visi tik sau naudos žiūrisi. Ir būna išsigandę, bijo aplinkinių reakcijos. Aš jau su savo padėtimi susitaikiau. Bus geriau, gal kada gausiu didesnę pensiją, nukris kainos, vėl gyvensiu kaip normalus žmogus. Pasakysiu tik tiek – tie, kurie iš mūsų juokiasi, jau rytoj greta gali atsidurti“, – tvirtino pašnekovė.

Petru prisistatęs Ateities g. prie konteinerių aptiktas vyriškis patikino jau ne pirmus metus tarp atliekų beieškantis vertingesnių daiktų. Panevėžiečio teigimu, sunkmetis ir šiame „versle“ jaučiasi: gyventojai mažiau išmeta, o ir „konkurentų“ daugėja.

„Jūs pažiūrėkit – dabar į konteinerius lenda net normaliai gyvenantys ir atrodantys žmonės. Ypač anksti rytais ar vakarais, kai mažiau praeivių būna. Tik apsimeta, kad šiukšlių išmest atėjo, o iš tiesų kitų maišuose kuičiasi, pažiūri, kas šalia konteinerių palikta. Ant tokių pykstu, jei iš panosės metalą ar butelį ištraukia. Šiaip nuoskaudos nelaikau ir suprantu, kad visiems dabar sunku. Pats kantrybės turiu, ne vieną konteinerį per dieną apeinu, ko man reikia – prisirenku. O kam kliūnu? Juk nesėdžiu rankas ištiesęs išmaldos prašydamas“, – kalbėjo Petras.

Nuomonė

Bendrovės „Panevėžio specialus autotransportas“ direktoriaus pavaduotojas Romualdas Rinkevičius

„Buitinių konteinerių aikštelių Panevėžyje yra 170. Juos prižiūrintys mūsų valytojai pastebi, kad šiukšlės būna pertikrintos. Apieškantys konteinerius gyventojai pasiskirstę zonomis, dažniausiai pastebimi tie patys su dviračiais, karučiais ar krepšeliais vaikštantys žmonės. Jei kuris vasarai darbą randa, kurį laiką dingsta, bet vėliau vėl prie seno užsiėmimo grįžta. Sunku pasakyti, ar jų daugėja, nes niekas tokių neskaičiuoja ir neregistruoja.

Nepastebėjome, kad vertingesnių atliekų ieškantieji būtų piktybiniai. Dažniau šiukšles išdraiko tinginiai – jie nesivargina atidaryti konteinerių dangčių ir maišus numeta šalia. Problemų daugiau pridaro ir vandalai. Per šventes po kelis plastikinius konteinerius uždegama, kartą jie į Senvagę su visomis šiukšlėmis buvo sustumti. Dėžes teko metaliniais varžtais prie betono tvirtinti, kad tokie dalykai nepasikartotų. Rečiau, bet nukenčiame ir nuo vagių. Pavyzdžiui, ratukus nuo konteinerių buvo nuėmę.

Esam pastebėję, kad šiukšles peržiūrintieji specialiu krapštuku stengiasi iš stiklui skirtų konteinerių ištraukti butelius. Bet taip būna retai. Jie žino, kad gali būti paauklėti ir už netinkamą elgesį patys nukentėti.