Pasitarime Lietuvos ambasadorius JAV Vygaudas Ušackas pabrėžė, kad būsima Lietuvos narystė Europos Sąjungoje ir NATO atveria naujas bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir JAV perspektyvas.

Todėl ambasadorius pakvietė garbės konsulus aktyviau dirbti ekonominių ryšių plėtojimo srityje, ypač ieškant naujų rinkų Lietuvos gaminiams bei pritraukiant investicijas į Lietuvą.

Pasak V.Ušacko, viena pagrindinių naujos Lietuvos ir Amerikos santykių darbotvarkės dalių turi tapti verslo diplomatija.

Kaip vieną iš galimos naujos veiklos pavyzdžių V.Ušackas pristatė liepos 7 dieną Vilniuje rengiamą Amerikos lietuvių verslo forumą, į kurį pakviesti dalyvauti verslo galimybėmis su Lietuva besidomintys Amerikos verslininkai bei Lietuvos privataus sektoriaus ir valdžios atstovai.

Ambasadoriaus nuomone, panašaus pobūdžio renginiai suteikią galimybę Amerikos ir Lietuvos verslininkams susitikti ir aptarti, kaip bendromis pastangomis galima būtų puoselėti bei abipusiškai naudingai plėsti Lietuvos ir JAV ryšius.

Pasak URM, garbės konsulų susitikime taip pat aptartas veiksmų planas skatinant turistų iš JAV apsilankymą Lietuvoje. Diplomatų įsitikinimu, Lietuva turi gerą potencialą pritraukti daugiau Amerikos turistų, tačiau trūksta Lietuvos pristatymo JAV strategijos.

Anot V.Ušacko, tokią strategiją Lietuvos turizmo departamentas galėtų parengti pagal būsimas Lietuvą pristatančių turizmo seminarų išvadas ir rekomendacijas.

Todėl Lietuvos ambasada JAV turizmo seminarus rengs spalio 8-9 dienomis Čikagoje ir Niujorke. Būsimo seminaro metu bus ne tik pristatyta Lietuvos turizmo rinka bei suteikta galimybė užmegzti kontaktus, taip pat bus siekiama gauti JAV turizmo kompanijų ir agentūrų strateginių pasiūlymų dėl Lietuvos populiarinimo Amerikoje.

Lietuvos garbės konsulas yra užsienio reikalų ministro paskirtas asmuo, vykdantis jam pavestas konsulines funkcijas bei atliekantis ekonominio ir kultūrinio bendradarbiavimo skatinimo ir kitą URM pavestą darbą.

Paprastai garbės konsulais tampa pasiturintys verslininkai, galintys skirti lėšų Lietuvos ir jos siekių pristatymui savo šalyse, taip pat žmonės, jaučiantys simpatijų Lietuvai.