Kaip DELFI teigė užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas, šiuo metu su JAV administracija vis dar vyksta konsultacijos, tačiau, skirtingai nei anksčiau, dabar mąstoma ne apie du, o apie vieną Gvantanamo kalinį, kuris galėtų būti įkurdintas Lietuvoje. „Taip, dabar tik vienas asmuo liko“, - sakė ministras.

Neoficialiomis žiniomis šis asmuo Uzbekistano pilietis, negalintis grįžti į tėvynę dėl antiislamiškos šios šalies prezidento Islamo Karimovo pozicijos bei nedemokratinio politinio režimo pobūdžio.

Šiuo metu Gvantanamo karinėje bazėje, Kuboje, kali 4 Uzbekistano piliečiai, kurie potencialiai galėtų atvykti į Lietuvą – (1) Oybekas Jamaludinovichius Jabbarovas, kuris paskelbtas nekeliantis pavojaus, (2) ilgą laiką „priešo kovotoju“ buvęs įvardijamas Shakhrukhas Hamiduva, (3) kaip įtariama, smogikų rengimo stovykloje Čečėnijoje pabuvojęs Ali Sheras Hamidullah bei (4) vienos iš uzbekų opozicinių grupių vairuotoju ir mechaniku dirbęs Kamalludinas Kasimbekovas.

Jungtinės Valstijos oficialiai yra paprašiusios Lietuvos priimti du šiuo metu Gvantaname kalinamus užsienio šalių piliečius, kurie esą nekelia pavojaus saugumui ir viešajai tvarkai, tačiau šiuo metu konsultacijos vyksta tik dėl vieno Gvanatanamo bazės kalinio priėmimo.

Kaip žinoma, po Rugsėjo 11-osios teroristų išpuolių Kuboje, Gvantanamo įlankoje esančioje karinėje bazėje, JAV įkūrė sustiprintos apsaugos sulaikymo centrą, kuriame buvo kalinami įtariamieji terorizmu. Įkalintiesiems nebuvo leista naudotis pagrindinėmis žmogaus teisėmis ir juos tardant buvo taikomi šiurkštūs metodai.

JAV paskelbtame sąraše nurodomi 759 buvę ir šiuo metu Gvantaname kalinami kaliniai. 525 kaliniai buvo paleisti, 5 mirė įkalinimo metu. Šiuo metu Gvantaname laikoma apie 250 kalinių. Įtariama, kad 61 buvęs kalinys po to, kai buvo paleistas, dalyvavo teroristinėje veikloje.

DELFI kalbintas politologas Vaidotas Urbelis suabejojo, ar Gvantanamo bazėje esama visiškai nieko bendra su teroristais neturinčių asmenų. „Nemanau, kad ten yra pasodinta nekaltų žmonių. Dažniausiai ten yra tokie, kuriuos sunku nuteisti“, - sakė jis.

Naujasis JAV prezidentas Barackas Obama sausio pabaigoje pasirašė įsaką dėl Gvantanamo įlankos karinėje bazėje esančios kardomosios įstaigos uždarymo per vienerių metų laikotarpį. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, kuria pritarė tokiam sprendimui.