Tikisi išgirsti A.Valinsko pasiaiškinimą

Per LNK vakarines žinias, tiesioginiame eteryje per posėdžio pertrauką L.Dinius sakė, jog nutarta artimiausiu metu kviesti išplėstinį tarybos posėdį ir tartis, ką daryti toliau.

Taryba, kartu su partijos skyrių pirmininkais, prezidiumo nariais ir parlamentarų mandatus turinčiais partiečiais, turėtų nuspręsti, kada kviesti neeilinį suvažiavimą.

Išplėstinio posėdžio metu tikimasi išklausyti ir A.Valinsko ataskaitą, kurioje, pasak L.Diniaus, partijos pirmininkas turėtų pasiaiškinti dėl savo "destrukcinių veiksmų" - "Ąžuolo" frakcijos įkūrimą ir kt.

"Kol kas kitų išeičių nelabai turime", - apie teisines kliūtis greičiau spręsti konfliktą sakė L.Dinius.

Priešininkai išjuokė

Dar anksčiau vienas A. Valinsko bendražygių, Seimo narys Vincas Babilius teigė, jog prezidiumas negali būti kviečiamas, nes yra suformuotas remiantis 2009 m. kovo 15 d. susirinkusio suvažiavimo priimtais įstatais, kurių Teisingumo ministerija nėra įregistravusi.

„Įstatai nepatvirtinti ir atmesti, teismas aiškiai nurodė, kad galioja seni įstatai. Aš ten buvau įrašytas (į prezidiumą – DELFI), bet tokio prezidiumo gamtoje nėra“, - DELFI sakė V. Babilius.

Klausiamas, ar yra informuotas apie tokį neeilinį prezidiumo posėdį bei ar jame dalyvaus, A. Valinsko bendražygis neslėpė nuostabos: „Ką jūs sakote? Ne, manęs dar neinformavo. Labai įdomios naujienos. Jie gali priiminėti, šalinti, ką nori, daryti. Kaip sakė ponas L. Dinius, nors į Mėnulį skristi, bet tai mažų mažiausiai juridinis neišprusimas“, - juokėsi V. Babilius.

TPP frakcijos Seime seniūnas L. Dinius, kuris drauge su Ligitu Kernagiu, Valdemaru Stančiku ir Aleksandru Sacharuku praeitą savaitę buvo pašalintas iš partijos, savo ruožtu teigia, kad prezidiumas gali rinktis į neeilinį posėdį, nes buvo teisėtai išrinktas suvažiavime.

Remiantis Teisingumo ministerijoje neįregistruotais įstatais, partijos prezidiumas turi teisę spręsti partijos pirmininko įgaliojimų sustabdymą ar net jo pašalinimą iš partijos. Pirmadienį vyksiančiame prezidiumo susirinkime ketinama paskirti laikinai einantį naują partijos vadovą, kuris sušauks partijos suvažiavimą. Partijos suvažiavimas bus šaukiamas naujam partijos pirmininkui išrinkti.

Klausiamas, kodėl TPP šaukia prezidiumo posėdį, jeigu Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) Teisingumo ministerijos sprendimą neregistruoti kovo 15 d. priimtų įstatų įvertino kaip pagrįstą, L. Dinius sakė, kad partijos suvažiavimo valia buvo aiški – o teismo sprendimas tik formalus.

„Tokia buvo suvažiavimo valia. O kiekvienos partijos, kiekvienos organizacijos visuotinis susirinkimas arba suvažiavimas yra aukščiausias valdymo organas. Visa kita yra formalūs nesusipratimai. Jeigu matymas toks, kad dėl formalių dalykų gali būti revizuojama visuotinė nuomonė, tai čia ir buvo nepasitenkinimo priežastis“, - DELFI pasakojo L. Dinius.

Gaudo A.Valinską su antstoliais

Teisingumo ministerija balandžio 21 dieną atsisakė patvirtinti TPP įstatus, nes jų nebuvo pasirašęs partijos lyderis A. Valinskas. VAAT Teisingumo ministerijos sprendimą įvertino kaip pagrįstą, o L. Diniaus vadovaujami „prisikėliečiai“ A. Valinską gaudo su antstoliu.

Kaip DELFI informavo parlamentaras Saulius Stoma, A. Valinskui priešiški „prisikėliečiai“ siekia, kad partijos pirmininkas naujuosius įstatus pasirašytų – šiam tikslui pasitelkė net antstolį.

Pasak TPP lyderio, vieninteliai galiojantys įstatai yra priimti 2008 m., o bet kokia veikla, kurios imamasi remiantis 2009 m. priimtais ir Teisingumo ministerijoje neregistruotais įstatais, yra neteisėti.

„Manau, kad visi puikiai suprantate, kad gyvename, bent jau ryte gyvenome, teisinėje valstybėje ir pagal Teisingumo ministerijoje registruotus partijos įstatus (...) juose nurodyti valdymo organai vieninteliai priima vienintelius teisingus sprendimus“, - sakė A. Valinskas ir pridūrė, kad dalis buvusių partijos narių dar tikriausiai įsivaizduoja esą partijos nariais.

DELFI primena, kad A. Valinskas ir jo bendražygiai atsiskyrė nuo TPP frakcijos Seime ir įkūrė „Ąžuolo“ frakciją. Jos seniūne tapo Arūnė Stirblytė, pavaduotoju - Antanas Nedzinskas. Ąžuolo frakcijai priklauso ir A. Valinskas, tik, kaip Seimo pirmininkas, yra sustabdęs narystę.

Į naują frakciją taip pat perėjo Dainius Budrys, V. Babilius, Inga Valinskienė, Asta Baukutė, liberalcentristus palikęs Valdemaras Valkiūnas, bet šis vėliau perbėgo pas TPP.

Nuo pagrindinės frakcijos atsiskyrę „ąžuolai“ išlaikė partijos kontrolę, tad praėjusią savaitę iš partijos pašalino L. Dinių, L. Kernagį, A. Sacharuką bei V. Stančiką.

L. Diniaus vadovaujami „priskėliečiai“ siekia atsikovoti partijos kontrolę.