Ketvirtadienį Seimas priėmė rezoliuciją, kuria reiškiama parama Islandijos sprendimui pradėti derybas dėl narystės ES. Jos projektą pateikė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Emanuelis Zingeris kartu su dar 24 parlamentarais iš šios, Socialdemokratų, Tautos prisikėlimo partijos (TPP), Ąžuolo, Liberalų sąjūdžio bei „Tvarkos ir teisingumo" frakcijų. Tarp jų - Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, premjeras Andrius Kubilius ir ekspremjeras Gediminas Kirkilas.

Agituodamas balsuoti už rezoliuciją, E. Zingeris siūlė prisiminti seną Islandijos paramą mūsų šaliai. Ši valstybė buvo pirmoji, pripažinusi atkurtą Lietuvos nepriklausomybę.

Po trumpos diskusijos Seimas didžiule balsų persvara pritarė rezoliucijai. Už ją balsavo 106 parlamentarai, prieš - 2, susilaikė 4.

Šia rezoliucija Seimas kviečia visų ES narių parlamentus ir vyriausybes paremti Islandijos siekį tapti Bendrijos nare, prašant Europos Komisiją iki šių metų pabaigos pateikti nuomonę dėl šios šalies pasirengimo pradėti derybas. Rezoliucijoje deklaruojamas Lietuvos pasiryžimas pasidalyti derybų dėl narystės ES patirtimi.

Kaip žinoma, liepos 16 d. Islandijos parlamentas suteikė įgaliojimus vyriausybei pateikti prašymą dėl narystės ES.

TPP frakcijos narys Valdemaras Valkiūnas, neslepiantis euroskeptiškų pažiūrų ir kartu su „tvarkiečių" atstovu Juliumi Veselka balsavęs prieš rezoliuciją, pasipiktino tokiu Seimo sprendimu ir pažėrė kritikos Islandijai.

Jo žodžius kai kurie parlamentarai sutiko garsiai trankydami rankomis per stalus. „Dėkoju. Užtemimas tęsiasi", - taip į kolegos pasipiktinimą ir salėje kilusį triukšmą sureagavo A. Valinskas, turėdamas omenyje Azijoje trečiadienį matytą visišką saulės užtemimą.

Tačiau po kelių minučių pats Seimo pirmininkas pasišovė paspausti ranką, anot jo, į Islandiją vykstančiam premjerui. Tik pasisukęs į greta tribūnoje sėdintį V. Ušacką ir supratęs, jog suklydo, A. Valinskas pasitaisė, kad į Reikjaviką keliauja užsienio reikalų ministras.

V. Ušackas penktadienį vyksta į Islandiją, kur žada asmeniškai pareikšti Lietuvos paramą jos siekiui tapti ES nare.