Savivaldybių vadovai nuogąstauja, kad toliau gilėjant ekonomikos krizei joms kils grėsmė bankrutuoti - nebus iš ko mokėti atlyginimų darbuotojams, lėšų socialinėms išmokoms.

Kalvarijos mero Jono Ščeponio teigimu, šioje savivaldybėje tokia padėtis gali susiklostyti jau lapkritį ar net anksčiau. "Jau dabar socialinėms išmokoms trūksta 700 tūkst. litų. Nėra pinigų kompensacijoms už šilumą, nemokamą vaikų maitinimą ir kitoms reikmėms. Nebežinau, iš kur paimti šių lėšų, nes iš valstybės biudžeto jų jau nebegauname", - guodėsi meras.

Anot jo, stinga pinigų ne tik būtiniausioms reikmėms, bet ir iš Europos Sąjungos (ES) finansuojamiems projektams įgyvendinti. Kalvarijos savivaldybė skendi milijoninėse skolose, o skolinimosi limitai jau yra išeikvoti.

Kad trūksta pinigų, neslėpė ir LŽ kalbintas Kazlų Rūdos savivaldybės meras Valdas Merkevičius. Šiai savivaldybei socialinėms išmokoms šiuo metu stinga beveik 350 tūkst. litų. Nors Kazlų Rūdos savivaldybė nė nebuvo pradėjusi mokėti jokių išmokų ar kompensacijų tarybos nariams, iki minimumo sumažino valdininkų išlaidas transportui ir ryšiams, jau kurį laiką naktimis skęsta tamsoje, ji vis vien ritasi į finansinę bedugnę. "Liūdniausia bus rudenį. Jau dabar dar kartą peržiūrėsime etatus ne tik pačioje savivaldybės administracijoje, bet ir jai pavaldžiose įstaigose. Mažinsime visur, kur tik įmanoma", - tikino V.Merkevičius. Tačiau jis abejojo, ar tokios taupymo priemonės pasitvirtins, jei ir toliau nebus surenkamas savivaldybės biudžetas, o valstybė neskirs visų numatytų subsidijų. Kazlų Rūdos meras taip pat patvirtino, kad vis didesnį nerimą savivaldybėms kelia ir ES lėšomis vykdytini projektai - vietos valdžia vis nesulaukia, kada bus pasirašomos sutartys.

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas pripažino, kad kai kuriose krašto savivaldybėse situacija jau dabar yra labai sudėtinga, o rudeniop daugelį jų ištiks finansinė krizė.

LSA prezidentas prognozavo, kad jei tendencijos išliks tokios pat, kokios yra dabar, rudenį savivaldybių administracijos bus skolingos darbuotojams, nes neturės iš ko mokėti atlyginimų, o ką kalbėti apie stringančius atsiskaitymus su rangovais. "Savivaldybė nėra ta institucija, kuri uždirba pinigų. Net ir skolinimosi limitai yra reglamentuoti įstatymais, tad skolintis galima ne "pravalgyti", o projektams įgyvendinti. Asociacijoje dažnai kalbame apie grėsmingą padėtį, tačiau šalies valdžia mūsų arba negirdi, arba tiesiog nieko negali padaryti", - sakė R.Malinauskas.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją