Naujienų agentūrai ELTA komentuodamas TPP frakcijos skilimą politologas V. Dumbliauskas sakė, kad panašūs skilimai Lietuvos politinėje arenoje nėra naujiena. Jis priminė Tėvynės sąjungos atvejį, kai nuo jos atsiskyrė Gedimino Vagnoriaus vadovaujama grupė, kai nuo krikščionių demokratų atsiskyrė modernieji krikščionys demokratai, yra skilę ir socialdemokratai, liberalai. Vienoms partijos skilimas išėjo į gerą, kitoms - priešingai.

"Manau, kad Laimontas Dinius tikrai neįkurs partijos. Priminsiu, Vagnorius kažkada atsiskyrė nuo Tėvynės sąjungos ir įkūrė partiją. Ir kur dabar ta G. Vagnoriaus partija? Tokie atsiskyrėliai pasmerkia save politinei mirčiai", - sakė V. Dumbliauskas.

Be kita ko, pasak politologo, atsikilusios politinės jėgos buvo turinčios ilgametę patirtį, puoselėjančios vertybes. Tuo tarpu TPP tuo pasigirti negali.

"Valinsko partija - visai kitas atvejis. Čia netgi ne partija. Organizacijų, grupių narius turėtų vienyti "mes" jausmas. Yra pasakymas "mes, konservatoriai", "mes, socialdemokratai". Tų partijų nariai gali pasakyti "mes", nes turi tam tikrą tradiciją, bendrumo jausmą. Valinsko partija susikūrė kaip humoras. (...) Nieko stebėtina, kai žmonės atėję į krūvą stumiami tik noro pakliūti į Seimą. Jų nejungia "mes", nėra jokių vertybių. Tarp jų įvyko tai, kas įvyko. Dar pavasarį girdėjau, kad TPP net trys grupuotės buvo atsiradusios", - sakė V. Dumbliauskas.

Pašnekovo teigimu, skilimas TPP frakcijoje, nors yra kelios versijos, greičiausiai įvyko dėl valdžios ir įtakos. Politologas teigė įžvelgiąs, jog "prisikėlėliai" tokiam savo žingsniui, žaidimui specialiai pasirinko tinkamą laiką, kai formuojama Vyriausybė. Dabartinė intriga - kaip TPP pasidalys jai priklausančius kultūros ir aplinkos ministrų portfelius.

"Sunkiai suvokiama, kaip dalinsis postus. Buvo daug diskusijų, kol dabar pasidalino portfelius, kiek gavo liberalcentristai, Liberalų sąjūdis ir TPP. Galbūt jie tokį laiką specialiai pasirinko, kai formuojama Vyriausybė. Tada ir Prezidentei tai būtų akibrokštas. Būtų galima frakcijoms postus išskirstyti po vieną, bet tai būtų juokinga. Ne laikas žaisti. Kita vertus, jeigu ambicijos reikalauja, tai laikas labai dėkingas, nes Vyriausybė grąžino įgaliojimus. Laikinumas - šansas sužaisti", - kalbėjo politologas.

Tačiau, pasak V. Dumbliausko, situacija panašiems žaidimams šiuo metu yra per daug rimta. TPP frakcijos skilimas taip pat verčia sunerimti, kad gali iškilti grėsmė valdančiajai koalicijai ir susiformuoti mažumos Vyriausybė, prasidėti socialiniai neramumai.

"Jeigu krinta valdančioji koalicija, pereiname prie mažumos Vyriausybės, o ji - paralyžiuota. Manau, kad kitokios daugumos Vyriausybė gal nesusidarytų. Liktų tokia kaip Gedimino Kirkilo mažumos Vyriausybė, palaikoma konservatorių. Galbūt socialdemokratai irgi neitų į valdžią, nes jiems nenaudinga. Būtų mažumos Vyriausybė, bet ji jokių rimtų sprendimų negali priimti", - svarstė jis.

Įdomu ir tai, kas tokiu atveju pakeistų TPP frakciją koalicijoje. Tikėtina, kad "prisikėlėlių" vietą galėtų užimti Darbo partijos atstovai. Anot V. Dumbliausko, be prieštaringai vertinamo partijos lyderio, dabartinio europarlamentaro Viktoro Uspaskicho, "darbiečiai" galėtų neblogai dirbti koalicijoje.

Kaip ELTA jau skelbė, trečiadienį Seime įkurta nauja - Ąžuolo - frakcija, į kurią susibūrė narystę Seimo TPP frakcijoje sustabdę parlamentarai. Frakcijos seniūne tapo Arūnė Stirblytė, pavaduotoju - Antanas Nedzinskas.

Naujosios frakcijos nariai yra TPP partijos lyderio A.Valinsko šalininkai - Vincas Babilius, Dainius Budrys, A. Stirblytė, Inga Valinskienė, A. Nedzinskas, Asta Baukutė, liberalcentristus palikęs Valdemaras Valkiūnas.

Manoma, kad frakcija skilo nesutarus dėl ministrų ir dėl konfliktų su TPP lyderiu A. Valinsku dėl jo vadovavimo stiliaus.

Po frakcijos Seime skilimo L. Diniaus vadovaujamas "prisikėlėlių" flangas žada "postų dalijimosi žaidimuose" nedalyvauti. L. Dinius ketvirtadienio rytą Eltą patikino, kad TPP frakcija dėl Ministrų Kabineto leis apsispręsti Premjerui ir Prezidentei.

"Jokių sąlygų dėl to nekelsime, mums tai nėra esminis momentas. Buvo įvairių spekuliacijų, neva aš pats siekiu kokio nors posto. Galiu patvirtinti, kad aš pats į jokias kėdes nekandidatuosiu. Mūsų frakcija laikosi pozicijos postų dalybose ir peštynėse dėl jų nedalyvauti. Nenorime užsiimti destrukcijomis, mums tai yra neįdomu", - sakė TPP frakcijos Seime vadovas.

Tuo tarpu laikinasis Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad TPP frakcijos Seime skilimas nesustabdo koalicijos nuo tolesnės veiklos, ir pažymi, jog daugeliui partijų jų brandos etape teko patirti panašių išbandymų.

"Tame nėra nieko keisto. TPP atstovai gali patys sau daryti išvadas, kas tokiomis situacijomis yra labiau teisus, kokios perspektyvos vieniems ar kitiems tokiuose išmėginimuose atsiveria. Matau daug geranoriškumo iš visų pusių, norą dirbti sprendžiant svarbiausias Lietuvos problemas. Tarpusavio pasiaiškinimai tikrai nesustabdo koalicijos nuo tolesnės veiklos", - pabrėžė A. Kubilius.