Politikas tikina, kad nesitaikstys su RST ir teisme bandys įrodyti, jog „nėra kupranugaris“ ir juo niekada nebuvo.

RST iškeltą civilinę bylą dėl skolos priteisimo iš A. Jagminienės antradienį nagrinėjo Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas. Elektros energijos tiekėjų ieškinyje nurodyta, kad Turniškių gatvėje gyvenanti Seimo nario žmona (čia gyvena ir J. Jagminas) esą skolinga 6 tūkst. 413,98 Lt. Be to, RST siekia prisiteisti 5 proc. dydžio metines palūkanas nuo bylos iškėlimo teisme iki visiško teismo sprendimo įvykdymo.

RST teismui tvirtina, kad A. Jagminienė yra skolinga už sunaudotą elektros energiją nuo 2005-ųjų rugsėjo 10-osios iki 2008-ųjų rugsėjo 10-osios. Į ieškinio sumą įtraukta ne tik neapskaitinė elektros energija, bet ir skaitiklio keitimo bei trasologinės ekspertizės išlaidos.

Tačiau su RST ieškiniu kategoriškai nesutinka J. Jagminas – parlamentaras DELFI sakė, kad jo šeima tapo elektrikų įkaitais.

Už išaiškintas vagystes RST moka premijas

„Mus apkaltino nebūtais dalykais, tai gali nutikti bet kuriam iš mūsų, bet aš tikiuosi, kad teismas viską nustatys teisingai ir išaiškins, kodėl taip nutiko“, - sakė J. Jagminas.

Parlamentaras sakė, kad praėjusių metų pabaigoje jo žmona buvo iškviesta į RST, kur jai buvo pranešta, jog Jagminai vagia elektros energiją.

„Jai sakė: prisipažink, kad vogei elektrą, nes kitaip bus dar blogiau“, - prisiminė politikas.

Pasak jo, kažkas sugadino elektros energijos skydinėje esantį skaitliuką, todėl RST pareiškė, jog politiko šeima neatlygintinai naudojosi elektra.

„Tai visiškas absurdas, - tikino Seimo narys. – Pas mus buvo atvykęs vyras, kuris siūlė susimokėti, jeigu nenorime turėti problemų. Mūsų namą prižiūrintis žmogus jį išvarė, o netrukus paaiškėjo, kad esame kaltinami elektros vagyste“.

Seimo nario žmona teisme taip pat neatmetė galimybės, kad RST darbuotojai gali specialiai sugadinti elektros energijos skaitliukus ir po to reikalauti solidžių kompensacijų.

„Mūsų žiniomis, už kiekvieną nustatytą elektros vagystės faktą yra išmokama 20 proc. premija”, - sakė J. Jagminas.

Prie skaitliukų galėjo prieiti tik RST darbuotojai

Politiko advokatas Juozas Cibulskis teisme pasiekė, kad iš RST būtų išreikalauta darbuotojų kolektyvinė sutartis bei darbuotojų premijavimo nuostatai. Pasak gynėjo, jie patvirtino, kad už aktyvų darbą RST darbuotojai gali būti skatinami.

Elektros skydinė yra ant Jagminų sklypo ribos, tačiau užraktą nuo jo turi tik RST darbuotojai, nors už plombos ir skaitikliai yra RST nuosavybė.

„Jie savo turtą įpareigoja saugoti kitus“, - advokatas stebėjosi, kad elektros skaitliukas ne kartą buvo tikrintas 2007-aisiais metais, tada joks elektros vagystės faktas nebuvo nustatytas, tačiau dabar elektros tiekėjai reikalauja atlyginti nuostolius ir už 2005-2007 metus.

„Prie skaitliukų niekas, išskyrus RST darbuotojų negalėjo prieiti, tad kaip galima dėl to kaltinti vartotojus?“ - stebėjosi J. Cibulskis. Kadangi teisininkas jau ne pirmą kartą susiduria su panašia byla, jis neatmetė galimybės, kad tai gali būti „naujas turto prievartavimo būdas“.

J.Jagminas: nejau taip galima tampyti už ausų?

„Mūsų šeima dar turi pinigų už elektrą susimokėti, - tikino J. Jagminas. – Tačiau jau dabar galime konstatuoti, kad RST pažeidė mūsų teises – jie vienašališkai nusiėmė skaitliuką ir mums nematant užfiksavo tariamą vagystę. Patikėkite, jie daro ką nori ir gali kaltinti bet ką“.

Parlamentaras tikino, kad jo šeima visą laiką rūpestingai kas mėnesį mokėjo už elektrą (po 200-300 Lt).

„Mes net padarėme palyginimą – kiek elektros sunaudojome iki tariamos vagystės ir kiek po jos, tačiau duomenys buvo vienodi“, - sakė jis.

Politikas tikino girdėjęs ne vieną istoriją, kaip RST esą nepagrįstai reikalauja susimokėti kompensacijas už vagiamą elektrą.

„Dabar mes esame priversti tampytis po teismus, samdytis advokatus ir įrodinėti, kad nesame kupranugariais ir jais niekada nebuvome, - kalbėjo politikas. – Manau, tokiems dalykams reikia vieną kartą padaryti galą, nejau taip galima tampyti už ausų?“.

Bylą iškėlė ir A. Brazausko dukrai

Civilinį ginčą nagrinėjantis Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas nusprendė į bylą įtraukti Valstybinę energetikos inspekciją prie Ūkio ministerijos ir Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą, tačiau kada paskelbs sprendimą, dar neaišku.

Kaip trečiadienį DELFI nurodė RST teisinės praktikos vadovė Ingrida Kudabienė, pažeidimai A. Jagminienės sodyboje buvo nustatyti „teisės aktų nustatyta tvarka“, kai buvo atliktas apskaitos prietaiso patikrinimas.

„Klausimai dėl to, kiek šie pažeidimai turėjo įtakos tinkamam elektros energijos apskaitymui, šiuo metu nagrinėja teismas, jis, išnagrinėjęs bylą, patvirtins arba paneigs elektros energijos vartojimo be apskaitos faktą“, - RST atstovė nurodė, kad žala buvo paskaičiuota vadovaujantis galiojančiomis Elektros energijos tiekimo ir naudojimo taisyklių nuostatomis. Ji patikino, kad RST darbuotojams, atskleidusiems galimą elektros vagystės faktą A. Jagminienės sklype, premija nebuvo išmokėta.

DELFI primena, kad RST yra iškėlusi bylą ir prabangių namų Kairėnuose savininkams – iš jų bendrovė siekia prisiteisti daugiau kaip 13 tūkst. Lt. Tarp atsakovų – ir kadenciją baigusio prezidento Algirdo Brazausko dukra Laima Mertinienė.

Dar 2004-ųjų lapkričio 25-ąją RST darbuotojai užfiksavo, kad gyventojai esą grobstė elektros energiją - apskaitos schemoje buvo atjungtas „nulinis laidas“ (dėl to nesisuko elektros skaitliukas). Tuomet egzistavusios bendrijos „Kairėnai“ gyventojams elektrikai surašė neapskaitinį elektros energijos aktą bei paskaičiavo RST padarytą žalą.

RST buvo nurodę, kad gyventojai su bendrove buvo sudarę tinklo įrenginių techninės priežiūros ir eksploatavimo sutartį ir pagal ūkio ministro patvirtintas taisykles buvo atsakingi už apskaitos prietaisų, apskaitos schemose naudojamos įrangos bei visų plombų apsaugą.