Vyriausieji prezidentės D.Grybauskaitės patarėjai kol kas negali įvardyti visų savo pagalbininkų. Vieni teigia laukiantys tikslaus funkcijų paskirstymo, todėl delsiantys apsispręsti dėl kadrų, kiti vis dar ieško tinkamų specialistų.

Akivaizdu, kad pirmoji iš visų padalinių bus sukomplektuota Spaudos tarnyba, vadovaujama prezidentės atstovo spaudai Lino Balsio. Joje turėtų dirbti penki darbuotojai. Iš buvusios tarnybos kvietimą pasilikti gavo Lina Gorbačiovienė, ilgametė prezidentūros fotografė Džoja Gunda Barysaitė ir operatorius Romas Kuprys. Neoficialiai teigiama, jog į pastarojo vietą pretendavo L.Balsio žmona operatorė Irmina Medeišytė, buvusi R.Kuprio sutuoktinė. Vakar paklaustas, ar prezidentūroje dirbs ir I.Medeišytė, L.Balsys tikino negalintis to pasakyti, kol "vyksta reforma ir struktūros keitimas".

Prezidentūros Spaudos tarnyboje darbuosis žurnalistė Daiva Ulbinaitė. Liepos 12-ąją per Lietuvos televiziją buvo parodytas jos sukurtas dokumentinis filmas apie prezidentę D.Grybauskaitę. D.Ulbinaitė yra dirbusi TV3, Lietuvos televizijoje, buvo tuomečio vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio atstovė spaudai.

Nacionalinio saugumo grupėje, kurios vadovu tapo Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos direktoriaus pavaduotojas Jonas Markevičius, liko dirbti penkerius metus prezidentui Valdui Adamkui teisėsaugos klausimais patarinėjęs Ugnius Čižiūnas. "Pozicijos suderintos, prašymą parašiau", - vakar LŽ sakė jis. Tartasi, kad naujajai prezidentei U.Čižiūnas patarinės tais pačiais klausimais kaip ir ankstesniam šalies vadovui. "Žinoma, jog mąsčiau. Gyvenimą jau buvau susiplanavęs šiek tiek kitaip", - kvietimą likti prezidentūroje komentavo teisininko išsilavinimą turintis U.Čižiūnas.

Užsienio politikos grupėje, kuriai vadovauja buvęs Lietuvos ambasadorius Vengrijoje Darius Semaška, jau pluša buvusi Užsienio reikalų ministerijos darbuotoja Jovita Pranevičiūtė, talkinusi D.Grybauskaitei per rinkimų kampaniją ir vadovavusi inauguracijos komisijai. Planuojama, kad šioje grupėje dirbs dar du ar trys patarėjai. Kada jie bus parinkti, D.Semaška nenorėjo pasakyti.

Pasak prezidentės patarėjos Virginijos Būdienės, specialistų, V.Adamkaus prezidentavimo metais patarinėjusių švietimo, mokslo, kultūros, nevyriausybinių organizacijų klausimais, grupė buvo apskritai sunykusi. Dabar ją žadama atgaivinti. Be pačios V.Būdienės, šioje grupėje turėtų dirbti trys patarėjai. Paklausta, kaip sekasi jų ieškoti, V.Būdienė prisipažino, kad nėra paprasta. "Atlyginimai prezidentūroje nedideli, todėl prikalbinti žmones dirbti nelengva", - kalbėjo ji. Savo komandą V.Būdienė viliasi suburti iki ketvirtadienio.

LŽ jau rašė, kad Politikos analizės ir institucinių ryšių grupei vadovaujanti Audronė Nugaraitė drauge dirbti pasiūlė iki tol šiai sričiai vadovavusiam Mindaugui Lingei. Dar vienas etatas čia yra laisvas.

Aukščiausias kvalifikacines kategorijas turinčių prezidento patarėjų atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 5,5 tūkst. litų. Paprastai jiems dar mokami iki 50 proc. algos dydžio priedai ir priemokos ("ant popieriaus" susidaro apie 8 tūkst. litų). Jei Seimas pritartų Vyriausybės siūlomiems projektams, patarėjų algos mažėtų maždaug 700 litų, būtų apkarpyti ir priedai.

Pati prezidentė D.Grybauskaitė jau davė nurodymą 50 proc. jos atlyginimo kas mėnesį pervesti į valstybės iždą. Visa prezidento alga, atskaičius mokesčius, siekia apie 21 tūkst. litų. Europos Komisijoje dirbusi D.Grybauskaitė kas mėnesį, atskaičiavus mokesčius, taip pat turėtų gauti 7,9 tūkst. eurų (maždaug 27 tūkst. litų) išmoką.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją