Mitingo organizatoriai Darius Šaluga ir Mantas Četkauskas pareiškė dėl tokių veiksmų patyrę neturtinę žalą, nes negalėjo įgyvendinti savo teisių ir ginti teisėtų interesų, turėjo atšaukti protesto akciją, dėl to patyrė psichologinį diskomfortą, o planuoto mitingo dalyviai turėjo pagrindo suabejoti jo reputacija. Dėl leidimo neišdavimo akcijai prieš socialinių išmokų mažylius namie auginantiems tėvams mažinimą jie kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Prašymą leisti organizuoti mitingą tėčiai pateikė birželio 16 d. Akcija prieš valdančiųjų ketinimus sumažinti vaiko priežiūros išmokas turėjo vykti birželio 26-osios vakarą prie Vyriausybės rūmų, V. Kudirkos aikštėje.

Išvakarėse savivaldybės administracija pranešė atsisakanti išduoti leidimą, mat susirinkimai prie Vyriausybės gali būti organizuojami ne arčiau kaip 75 m, akcijoje planavo dalyvauti tėvai su vaikais, o gatvėse šalia aikštės vyksta intensyvus transporto eismas. V. Kudirkos aikštė esą nėra pritaikyta tokio masto susibūrimams, ypač kai juose dalyvauja vaikai. Savivaldybė taip pat nurodė, esą yra realus pagrindas manyti, kad mitingas gali kelti grėsmę žmonių sveikatai ar net gyvybei, ypač mažyliams.

Tėvai teismui nurodė, kad atsakymą savivaldybė pateikė vėliau nei nurodo įstatymas - ne per 4 darbo dienas ir likus mažiau nei 48 valandoms iki suplanuoto renginio pradžios.

„Akivaizdu, kad tokie Vilniaus miesto savivaldybės administracijos veiksmai pažeidžia ne tik Susirinkimų įstatyme numatytus terminus, bet ir Konstitucijos 25 str. įtvirtintą žmogaus teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, nes riboja asmenų galimybes rinktis į taikius susirinkimus bei juos organizuoti", - rašoma skunde.

Pavėlavus pateikti atsakymus esą buvo apribota organizatorių teisė pateikti savo argumentus ar pakeisti mitingo rengimo planus.

Susirinkimų įstatymas numato, jog sprendimas neišduoti leidimo turi būti motyvuotas. Vienintelis savivaldybės motyvas esą buvo galima grėsmė žmonėms. „Akivaizdu, kad toks motyvas yra visiškai nepagrįstas ir neatitinka tikrovės. Juo labiau, kad D. Šaluga ir M. Četkauskas prašyme aiškiai nurodo ir prašo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos, kad susirinkimo metu būtų užtikrinta viešoji tvarka, - teigiama skunde.

Jo autoriai atkreipė dėmesį, kad savivaldybė nuolat išduoda leidimus mitingams, piketams, pobūdžio susirinkimams prie Vyriausybės ar eitynėms Gedimino prospektu, įpareigojant sustabdyti eismą, arba laikantis Kelių eismo taisyklių eiti šaligatviais. Be to, anot D. Šalugos ir M. Četkausko, eismas Gedimino prospekto dalimi prie V. Kudirkos aikštės nuo 19 val. nebeleidžiamas. Mitingai ir piketai čia vyko ne kartą, o grėsmė žmonių saugumui esą nekildavo net dienos metu, kai eismas būna intensyvus.

Nors leidimas nebuvo gautas, protesto akcija prie Vyriausybės vis tiek įvyko. Tiesa, joje oficialiai dalyvavo 9 žmonės - tokiam būreliui leidimo nereikia.

Beje, savivaldybei atsisakius išduoti leidimą surengti mitingą prieš „Visos Lietuvos mamos ir tėčiai – vienykitės“, Seimo kontrolierė Virginija Pilipavičienė nusprendė pasidomėti, ar taip nepažeidžiamos piliečių teisės dalyvauti taikiuose susibūrimuose.