Ji sakė, jog pobūvis, už kurį mokėjo centrinė būstinė Vilniuje, buvo organizuotas bendru sutarimu, o profsąjungos finansai yra jos "vidinis reikalas".

"Pirmiausia, čia yra pačių narių pinigai. Jeigu jūs uždirbate ar klausinėjate, kur ir ką jums pirkti. Ar jūs ko nors atsiklausiate? Tie žmonės, sunešę tuos pinigus, turi teisę nuspręsti, kaip juos išleisti. Mūsų profesinei sąjungai tai tikrai buvo ta data, kurią mes norėjome pažymėti. Kiekvieną renginį galima nušviesti vienaip ar kitaip, žiūrint, kokia yra užduotis ar pati nuostata. Pati mūsų veikla jūsų visiškai nedomina, jus domina iš kieno pinigų, kiek pinigų, kas vežė, kas nutarė. (...) Mes galėsime apie jus irgi parašyti, kad žurnalistai neieško gėrio, o ieško, ką galima suvalgyti", - kalbėjo A.Jašinskienė.

Pasak jos, visiems 7 tūkst. profsąjungos nariams, kurių kiekvienas moka mėnesinį nario mokestį, siekiantį 1 proc. nuo priskaičiuoto darbo užmokesčio, dalyvauti tokiuose renginiuose nėra galimybių.

"Rajonai išrenka pačius aktyviausius, kurie ir atstovauja. Tai yra tas aktyvas, kurį žmonės išrenka, kad jie dalyvautų ir suvažiavimuose, ir visokiuose renginiuose", - aiškino "Solidarumo" pirmininkė.

Šeštadienį prieš pobūvį "Solidarumo" 20-metis buvo paminėtas ir Vilniaus rotušėje. Renginyje dalyvavo apie 200 organizacijos narių ir svečių: Europos profesinių sąjungų konfederacijos, Baltarusijos, Latvijos, Ukrainos profesinių sąjungų lyderiai.

Vyko bado akcija

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija (LPSK), protestuodama prieš Vyriausybės sprendimą mažinti bazinę mėnesio algą nuo 128 iki 115 litų, praėjusią savaitę surengė bado akciją. Ministrų kabinetui penktadienį šį sprendimą atšaukus, ketinimų badauti atsisakė ir profsąjungos.

A.Jašinskienės teigimu, "Solidarumas" akcijos oficialiai nepalaikė.

"Palaikymo ar pritarimo oficialaus neturime, bet tarp mūsų narių yra slaugytojai, kuriuos paliečia (toks sprendimas - BNS), tai, aišku, mes manome, kad privalėjo būti derybos prieš tai. Aš manau, kad ta akcija davė savo rezultatų", - sakė A.Jašinskienė.

Valstybės kontrolė (VK) praėjusią savaitę paskelbė, kad pažeidžiant teisės aktus profesinių sąjungų nacionaliniai susivienijimai per Trišalę tarybą gaunamą valstybės paramą veiklai išnaudoja etatams išlaikyti.

VK Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje atlikto finansinio (teisėtumo) audito ataskaitoje teigiama, kad Lietuvos profesinė sąjunga "Solidarumas" 22 etatams išlaikyti skyrė 190 tūkst. litų.

Iš viso 2008 metais mokesčių mokėtojai išlaikė 72 trijų profsąjungų susivienijimų darbuotojus, trys tokie susivienijimai darbo užmokesčiui panaudojo 806 tūkst. litų valstybės paramos.