• Estams lengviau susikalbėti

    Leidinyje nurodoma, kad informaciją apie Vilnių pateikė Vilniaus apskrities statistikos valdyba. Leidinyje minimi iš viso 26 Europos miestai.

    Ekspertas jautėsi nuviltas

    Europos Komisijos ekspertų pasitarime dalyvavęs kaunietis architektūros profesorius Vladas Stauskas prisipažino Briuselyje raudęs iš gėdos.

    “Vilnius – kažkoks baisus laukinis miestas tarp pelkių ir miškų, tik meškos aplinkui risnoja ir gūdžiai staugia geležiniai vilkai.

    Niurzgiam prieš estus, kad juos pirmus kviečia į Europos Sąjungą. Tačiau leidinyje matome: Taline yra 36 meno galerijos, kultūros ir kitose ne gamybos srityse dirba 26,4 tūkstančio žmonių”,- kalbėjo V.Stauskas.

    Europos Komisijos ekspertą nemaloniai nustebino, kad dažnoje Vilniaus grafoje vietoj skaičių tėra brūkšniai.

    Kaltė verčiama leidėjams

    Vilniaus apskrities statistikos valdybos viršininkui Jonui Jagminui informacijos spragos Europos Komisijos ekspertams skirtame leidinyje neatrodo rimta problema.

    “Mes leidėjams pateikėme tokią informaciją, kokios jie prašė. Statistikoje brūkšneliai reiškia tai, kad arba nėra informacijos, arba jos negalima lyginti”,- tikino J.Jagminas.

    Statistikos valdybos viršininkas apmaudžia klaida pavadino tik leidinyje pateiktą grafiką, kuriame matyti, jog Vilniuje gyvena tik lietuviai.

    “Tačiau tai leidėjų, o ne mūsų nuodėmė”,- teigė J.Jagminas.

    Estams lengviau susikalbėti

    Valdininkas tikino, kad didelė sėkmė yra vien tai, jog Vilnius pateko į bendrą leidinį kartu su tokiais miestais kaip Viena, Ciurichas, Atėnai, Praha.

    “Be to, leidinyje informacijos trūksta ne tik apie Vilnių, bet ir apie Prahą, Rygą, Dubliną, Boloniją”,- guodė J.Jagminas.

    Tačiau, pavyzdžiui, apie Estijos sostinę Taliną pateikti visi be išimties duomenys. Kas trukdė Vilniaus apskrities statistikos valdybos darbuotojams savo darbą atlikti taip pat kruopščiai, kaip tai padarė jų kolegos Taline?

    “Estams su leidėjais Suomijoje buvo paprasčiau susikalbėti”,- į klausimą atsakė Vilniaus apskrities statistikos valdybos viršininkas.