Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas teigė, kad profsąjungos šia akcija Vyriausybei siūlo pradėti diskusijas. Taip jis pasišaipė iš premjero A. Kubiliaus teiginio, kad vienašališkas Vyriausybės sprendimas sumažinti biudžetininkų bazinės algos dydį nuo 128 Lt iki 115 Lt priimtas „dėl sveikos diskusijos“.

„Kiek laiko mes jau dirbam su šia Vyriausybe, tačiau dialogas gaunasi kaip aklo su kurčiu arba, kaip mes vadinam, dialogas su televizoriumi. Ką jie sako, mes turime girdėti, ką mes sakome – jie mūsų neklauso. Tikrai mes nustebom, kai Vyriausybė pasakė, kad priimti sprendimai yra žingsnis į dialogą. Keistai atrodo, kai pradžioje priimami sprendimai sumažinti atlyginimus, pensijas, o paskui tariasi – ar gerus sprendimus priėmė“, - prie mikrofono kalbėjo A. Černiauskas.

„Premjerui vakar pasiūlėme atvykti čia ir kaip naują diskusijos formą pradėti diskutuoti bado akcijos metu. Sakome – jeigu jūs taikote tokią diskusijų formos pradžią, mes pasiūlysime – kitokią“, - pridūrė LPSK pirmininkas.

Nepriklausomybės aikštės skvere badaujantieji pasistatė palapinę, kurioje visą parą badaus apie 10-15 žmonių. Bado akcijos metu dalyviai keisis kas parą, o visa akcija tęsis iki liepos 23 d. – datos, kai Seime numatomas patikslintas biudžeto ir visų lydinčių įstatymų pakeitimų priėmimas.

Bado akcijos dalyvius palaikė ir atsitiktinai pro šalį einantys ar ant suolelio skvere prisėdę žmonės. Viena pensinio amžiaus vilnietė piktinosi, kad valdžia yra akla ir kurčia, o atanka ir girdėti žmones pradeda tik tuomet, kai gauna kiaušinį į kaktą.

„Jie negirdi, jie kurti ir akli, kai gauna kiaušinį į kaktą, tada tik girdi!“, - sakė moteris, primindama sausio 16 d. profsąjungų prie Seimo organizuotą protesto akciją, kuri virto riaušėmis – jų metu dužo parlamento langai, o II Seimo rūmų fasadas buvo nusėtas žalių kiaušinių tyre.

DELFI primena, kad nepasitarusi su profesinėmis sąjungomis Vyriausybė birželio 17 d. priėmė nutarimą, kuriuo biudžetininkų bazinę algą sumažino nuo 128 Lt iki 115 Lt. Bazine alga remiamasi skaičiuojant atlyginimus mažiausiai uždirbantiems biudžetininkams: mokytojams, socialiniams darbuotojams, bibliotekininkams, kultūros darbuotojams.

Nepatinka Vyriausybės siūlymai ir sprendimai

Kiek vėliau pažadėta šį sprendimą laikinai atšaukti, mat Vyriausybė siekia, kad biudžetininkų bazinės algos mažinimas įsigaliotų tuo pat metu, kaip ir Seime įstrigęs valstybės tarnautojų, politikų ir teisėjų bazinių algų mažinimas. Tarnautojų bazinę algą žadėta mažinti nuo 475 Lt iki 430 Lt, tačiau ketvirtadienį ministrų kabinetas sutarė, jog mažiausiai uždirbantiems valdininkams darbo užmokestis mažės ne 10 proc, o 5 proc.

Seimui jau yra pateiktas ir siūlymas 2 proc. didinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) bei nustatyti motinystės išmokų „lubas“, o trečiadienį ministrų kabineto profsąjungoms pateiktuose Nacionalinio susitarimo apmatuose nurodoma, kad siekiant 2012 m. įsivesti eurą reiktų didinti PVM nuo 19 proc. iki 21 proc., 10 proc. mažinti viešojo sektoriaus atlyginimus, 10 proc. kirpti pensijas ir pašalpas, mažinti motinystės išmokas.

R.Osipavičiūtė: esame visuomet pastatomi prieš faktą

Rūta Osipavičiūtė
Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkė Rūta Osipavičiūtė piktinosi, kad Vyriausybė, kuri deklaruoja socialinio dialogo būtinybę, iš tiesų sprendimus priima vienašališkai, nepasitarusi su profesinėmis sąjungomis. Ji teigia netikinti jokiais ministrų kabineto pažadais atšaukti bazinės algos sumažinimą.

„Galiu pasakyti taip – mes pažadų girdėjome labai daug nuo pat pirmų Vyriausybės dienų, o iš tikrųjų Vyriausybė, kuri deklaruoja, kad yra socialinis dialogas, kad jie derina viską su profesinėmis sąjungomis – tai yra netiesa, mes visada esame pastatomi prieš faktą“, - karčių žodžių negailėjo R. Osipavičiūtė.

Švietimo darbuotojų profsąjungos lyderė teigia, kad mokytojai bei kiti pedagogai ir taip uždirba nedaug, o pernai pasirašyta Ilgalaikė pedagogų atlyginimų didinimo programa pasidžiaugta tik 8 mėnesius.

R. Osipavičiūtės duomenimis, jeigu bazinė alga liktų 115 Lt, priklausomai nuo krūvio, mokytojų atlyginimai galėtų mažėti 300-600 Lt, o ikimokyklinių įstaigų darbuotojai išvis neišgyventų.

V.Adamkus: iš principo palaikau dirbančius žmonės

Prezidentas Valdas Adamkus teigia, kad jis iš principo palaiko dirbančius žmones ir profsąjungas, kurios atstovauja jų interesams, tačiau nepritaria planuojamoms profsąjungų bado akcijoms. Anot jo, profsąjungų pareiga įvairiais būdais apginti dirbančių žmonių interesus, tačiau Lietuva dabar išgyvena sunkų laikotarpį, tad reikia siekti profsąjungų ir Vyriausybės dialogo.

"Iš principo aš palaikau dirbančius, tačiau patį metodą, kuriuo bandoma problemas spręsti, reikia pakeisti", - ketvirtadienį žiniasklaidai sakė prezidentas.