Spjauna į reikalavimą trauktis iš Tarybos

Partijos lyderis Artūras Paulauskas teigia abiejų į miesto Tarybą pagal Naujosios sąjungos sąrašą išrinktų politikų pareikalausiantis atsisakyti ir Tarybos nario mandato: "Aš netgi neturiu Z.Kukuraitienės pareiškimo, kad ji išeina iš partijos. Pats iš jos to nesu išgirdęs. Manau,būtų garbinga, kad po tokio žingsnio į miesto Tarybą per Naujosios sąjungos sąrašą išrinkti politikai atsisakytų Tarybos nario mandato.Rinkėjai pasitikėjo ir rinko ne Z.Kukuraitienę ar V.Matkevičių, opartiją."

Tačiau nei Z.Kukuraitienė, nei V.Matkevičius trauktis iš miesto Tarybos neketina.

„Ne partijos dėka mes tapome Tarybos nariais. Kadangi mus išrinko panevėžiečiai, jie, o ne partijos pirmininkas, ir gali priimti sprendimą, likti mums ar ne Taryboje“, – teigė V.Matkevičius.

Dabar jau buvusios jo partijos bendražygės Z.Kukuraitienės nuomone, žmonės rinkimuose balsavo ne už partiją, o už konkrečius asmenis. Pasak jos, dėl neadekvačių sprendimų narystė Naujojoje sąjungoje politikams rinkimuose ne padėdavo, o pakišdavo koją.

Nenorėjo merdėti

„Pasitraukiau, nes nebegaliu būti partijoje, nedalyvaujančioje politiniame gyvenime. Esu veiklos žmogus ir negalėjau merdėti“, – aiškino devynerius metus socialliberalams priklausiusi Z.Kukuraitienė.
Pasak politikės, pastaruoju metu partijos vadovybės darbo metodai tapo nebesuprantami, sprendimai nebebuvo derinami su skyriais. 

„Niekas neklausė mūsų nuomonės, ar norime jungtis su Darbo partija, paskui paaiškėjo, kad Naujoji sąjunga prezidento rinkimuose remia socialdemokratą, o Europos Parlamento rinkimuose jau palaiko liberalcentristą A.Zuoką“, – vardijo Z.Kukuraitienė.

Tačiau, anot jos, paskutiniu lašu, perpildžiusiu abejojusiųjų naryste Naujojoje sąjungoje kantrybės taurę, tapo socialliberalų siūlymas Seimui priimti įstatymą dėl privalomo piliečių dalyvavimo rinkimuose.

Byrėjimas tik prasidėjo

Z.Kukuraitienė neatmeta, kad iš Naujosios sąjungos Panevėžio skyriaus pasitrauks ir daugiau narių.
„Iš skambinančiųjų telefonu, iš susirinkimų nuotaikų galima spręsti, kad gali būti ir daugiau priimančių tokį sprendimą. Tai – ne spontaniškas poelgis. Skyriaus byrėjimo procesas prasidėjo dar gerokai iki Seimo rinkimų, žmonės nustojo mokėti nario mokestį, nebematė partijos perspektyvos, todėl ir rinkimuose dalyvavo gana apatiškai“, – teigė buvusi socialliberalė.

Vis dėlto, pasak jos, partijos vadovybė nieko nedarė, kad sulaikytų žmones.

Iš Naujosios sąjungos pasitraukus nuo rudens laikinai pirmininkės pareigas ėjusiai Z.Kukuraitienei, skyrius liko be vadovo. Politikė tvirtina ne kartą raginusi buvusius partijos bendražygius ieškotis naujo pirmininko, tačiau skyriui susitarti ir išrinkti kitą vedlį nepavyko.

Liberalų sąjūdį Z.Kukuraitienė aiškina pasirinkusi ne tik dėl jai artimiausių ideologinių pažiūrų. Su sąjūdžio atstovu politikė darbuojasi toje pačioje miesto Tarybos frakcijoje, be to, teigia pajutusi, kad šio skyriaus žmonės niekada neišduoda. Jos teigimu, ateiti į Liberalų sąjūdį svarsto dar bent trys buvę socialliberalai.

Prieš trejus metus įsikūręs Liberalų sąjūdžio Panevėžio skyrius dabar vienija 70 narių.

Kaulo neužteko

Iš Naujosios sąjungos pasitraukęs miesto Tarybos narys Visvaldas Matkevičius dar svarsto, kurios politinės jėgos gretas papildyti.

„Kadangi save laikau liberaliu žmogumi, turėčiau siekti liberalų. Bet dar palieku sau teisę pamąstyti“, – „Sekundei“ teigė politikas.

V.Matkevičius dar rudenį atsisakė skyriaus pirmininko posto ir sustabdė savo narystę Naujojoje sąjungoje. Buvęs socialliberalas ne kartą yra pareiškęs, kad partiją galėtų išgelbėti naujas lyderis.
Tačiau Panevėžio skyriaus siūlymas perrinkti Naujosios sąjungos pirmininką vasarį vykusiame partijos suvažiavime nesulaukė palaikymo – juo vėl buvo išrinktas ilgametis partijos vadovas Artūras Paulauskas.

„Mes nesiūlėme A.Paulausko pašalinti iš partijos narių. Galėjo jis likti garbės pirmininku. Kodėl A.Zuokas sugebėjo atsistatydinti iš partijos pirmininko, o mūsų lyderis tam negali ryžtis?“ – palygino V.Matkevičius.

Pasak jo, skyriai Naujajai sąjungai tebuvo reikalingi, kad partijos elitą prastumtų į Seimą. Ne kartą prieš rinkimus panevėžiečiai ragino keisti partijos rinkiminių sąrašų sudarymo metodiką.
V.Matkevičiaus nuomone, socialliberalai iš Panevėžio apskrities turėtų patekti bent tarp penkiolikos pirmųjų sąraše, tačiau bent porą dešimtukų užimdavo vilniečiai.

„Aš pats partijos sąraše buvau įrašytas 26-as. Ir tai pati aukščiausia vieta. Pamėtėjo kaip kaulą. Pasakiau, kad būsiu tas žmogus, kuris parodys, kad esame ryžtingi. Kai parašiau prašymą sustabdyti narystę partijoje, iš vadovybės nebuvo ypatingos reakcijos. Pirmininkas ar jo prezidiumas nevažiavo, nesiaiškino priežasčių, kas atsitiko. Jiems turbūt buvo svarbesnių reikalų – susirasti naujus postus“, – dėstė V.Matkevičius.

Skyrius iširo

Partijos pirmininkas A.Paulauskas sako, kad agonija Panevėžyje jo nenustebino: "Kad šiame skyriuje yraproblemų, jautėme ir žinojome, kai V.Matkevičius įnešė sumaištiessustabdęs savo, kaip skyriaus pirmininko, įgaliojimus. Po jo šiaspareigas perėmusi Zita Kukuraitienė nerado sau vietos, turėjo tam tikrųpretenzijų, priekaištų. Ne kartą jai siūlėm skyriaus narių susirinkimeišsirinkti naują vadovą ir pradėti dirbti. Bet matėm, kad jinereaguoja."

Partijos vadovas ragina likusius Panevėžio skyriaus narius sušauktisusirinkimą ir išsirinkti naują lyderį. Prieš kelis mėnesius sujudimasbuvo Tauragėje, o visur kitur situacija yra normali.

Naujosios sąjungos Panevėžio skyrius – ne pirmas metęs iššūkį partijos elitui. Vasarį subyrėjo Tauragės skyrius – iš partijos išstojo visi nariai. Du trečdaliai iš 62-iejų buvusių socialliberalų tauragiškių papildė socialdemokratų gretas.

„Nenoriu viešai skalbti baltinių, bet buvo daug negerų dalykų partijos viduje. Taip apsispręsta ne staiga, o per nemažai metų“, – aiškino buvęs Tauragės skyriaus lyderis ir partijos pirmininko pavaduotojo pareigas ėjęs Vaclovas Karbauskis.