Tai – Vyriausybės parengto Nacionalinio susitarimo, kuriuo siekiama subalansuoti valstybės finansus ir 2012 m. įsivesti eurą, projekto siūlymai socialiniams partneriams.

2011 m. taip pat žadama įgyvendinti struktūrines reformas socialinio draudimo, švietimo, sveikatos apsaugos srityje.

„Išėjimas iš krizės turi būti būtinai siejamas su stojimu į euro zoną, nes euro įsivedimas gerokai palengvintų visas pokrizines problemas grąžinant pasitikėjimą rinka, investuotojų pritraukimui“, – po trečiadienio susitikimo su profesinėmis sąjungomis sakė premjeras Andrius Kubilius.

Jo teigimu, didžiausi iššūkiai yra biudžeto deficito ir valstybės skolos augimas. Mastrichto kriterijai reikalauja, kad biudžeto deficitas neviršytų 3 proc. BVP, todėl esą kitąmet yra būtina valdžios sektoriaus deficitą sumažinti maždaug 4,6 proc. BVP arba 3,7 mlrd. Lt.

Prašo NT mokesčio

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas svarstė, kad galbūt vertėtų valstybės sektoriuje kuriam laikui įvesti darbo užmokesčio lubas.

„Priėjome bendrą sprendimą, kad sprendžiant problemas reikia apsaugoti darbuotojus, kurie gauna mažiausias pajamas. Dėl PVM didinimo bus baimina tai, kad prekybininkai ir gamintojai gali padidinti kainas, gal Finansų ministerija mums įrodys kitaip“, – sakė jis.

Tuo tarpu po susitikimo su premjeru kai kurios profsąjungos Vyriausybės pasiūlymuose pasigedo nekilnojamojo turto mokesčio.

„Priemonių plane mes pasigedome progresinių mokesčių, turto apmokestinimo ir kitų priemonių, kurios būtų nukreiptos į turtingiausius“, – po susitikimo tvirtino Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis.

A. Kubilius tvirtino neprieštaraujantis šio mokesčio įvedimui, signatarų rentų peržiūrai.

Vyriausybė su profesinėmis sąjungomis nusprendė sudaryti darbo grupę, spręsiančią tiek dėl šio pasiūlymų paketo, tiek dėl biudžetininkų atlyginimų.

Daugiausiai sutaupytų iš pensijų

Pateiktame dokumento projekte skaičiuojama, kad PVM didinimas nuo 19 proc. iki 21 proc. biudžetą papildys 230 mln. Lt ir po 612 mln. Lt – kitąmet ir 2011 m.

Motinystės pašalpos pirmaisiais vaiko auginimo metais sumažinimas iki 85 proc., o antraisiais – iki 50 proc. buvusio atlyginimo šiemet esą leistų sutaupyti 8 mln. Lt, kitąmet – 73 mln. Lt, 2011 m. – 81 mln. Lt.

Tuo tarpu 10 proc. sumažinus pensijas ir kitas socialines išmokas šiemet būtų galima sutaupyti 510 mln. Lt, 2010 m.-2011 m. – po daugiau nei 1 mlrd. Lt. Skaičiuojama, kad pensinio amžiaus ilginimas kitąmet „Sodrai“ atneštų 5 mln. Lt, o 2011 m. – 10 mln. Lt naudos.

Viešojo sektoriaus atlyginimų mažinimas dešimtadaliu šiemet esą padėtų sutaupyti 252 mln. Lt, o 2010-2011 – po 792 mln. Lt.
20 proc. valstybės tarnautojų etatų mažinimas 2010 m. ir 2011 m. leistų sutaupyti po 242 mln. Lt.

Visų įgyvendinti nereikės

„Jeigu pasirodys, kad prognozės gerėja, be abejo, kai kurių priemonių nereikėtų įgyvendinti“, – sakė A. Kubilius.
Projekte pabrėžiama, kad siūloma įgyvendinti ne visas pateiktas priemones, o pasirinkti priimtiniausias.

„Permainų koalicija pasirengusi svarstyti visas galimas fiskalinio konsolidavimo priemones, kurių sąrašas ir galimas fiskalinis poveikis 2009-2011 m. yra pateiktas. 2011 m. reikia pasiekti 3,7 mlrd. Lt konsolidavimo efektą, tuo tarpu pateiktame projekte numatytas didesnis 4,947 mlrd. Lt efektas – tokiu būdu siūlome įgyvendinti ne visas, o tik pasirinktas priemones“, – rašoma trečiadienį profsąjungoms pateikto susitarimo projekte.