ESBO PA komunikacijos vadovas Klasas Bergmanas sakė, kad svečiai buvo informuoti tik tiek, jog rūkyti Seimo rūmų viduje negalima – apie tai, kad Lietuvoje baudžiama už numestą nuorūką, K. Bergamanas teigė negirdėjęs.

Tuo metu kanclerio pareigas einantis Gedeminas Aleksonis teigė negirdėjęs jokių nusiskundimų nei dėl nuorūkų mėtymo, nei apskritai dėl šiukšlinimo.

Kieme – ir bendraujama, ir rūkoma

Vilniuje posėdžiaujant ESBO PA nariams, I Seimo rūmų kiemas tapo tarsi savotiška terasa: per komitetų ir plenarinių posėdžių pertraukas įvairių šalių parlamentarai kieme bendrauja, skanauja kava, sausainiais, mėgaujasi saule arba rūko.

Prie įėjimo į I-uosius rūmus pastatytos dvi šiukšliadėžės – daugelis įvairių šalių parlamentarų-rūkalių jomis ir naudojasi.

Tariantis dėl interviu su J. Soaresu, ESBO PA atstovas ryšiams su visuomene K. Bergmanas įspėjo, kad J. Soaresas – didelis rūkalius.

Susitikus su pašnekovu Seimo kieme, ESBO PA vadovaujantis portugalų parlamentaras iškart pasiteiravo, ar gali užsirūkyti. Bekalbėdamas J. Soaresas baigė rūkyti, tačiau, šalia neradęs šiukšlių dėžės, nuorūką numetė ir ėmė rūkyti naują cigaretę.

G.Aleksonis: svečiai kultūringi

Kanclerio pareigas šiuo metu einantis Gedeminas Aleksonis teigė iš administracijos negirdėjęs, kad kas nors iš svečių kieme šiukšlintų. „Svečiai pakankamai kultūringi, neturim jokių problemų – bent jau administratoriai man nieko neperdavė, kad būtų kokių nors problemų“, - DELFI sakė G. Aleksonis.

Pats kancleris teigė nepastebėjęs, kad Seimo kieme kas nors rūkytų, tačiau pripažino, kad dažniausiai būna savo darbo vietoje, tad nepastebi ESBO PA narių kasdienių įpročių.

G. Aleksonis, be kita ko, pridūrė, jog rūkaliams Seime įrengtos dar dvi rūkymo vietos: II rūmų balkone bei I rūmuose po laiptais. Patekti į uždarą rūkymo vietą, įrengtą po laiptais, svečiai gali sekdami angliškomis nuorodomis.

Tyrimas pradedamas ir tuomet, kai skundžiamasi

Vilniaus miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės poskyrio vedėjas Marius Švaikauskas DELFI sakė, kad šiukšlinantys rūkaliai baudžiami ne tik tuomet, kai faktą pastebi pareigūnas, bet ir tuomet, jeigu apie įvykį pranešama.

Tokiu atveju vykdomas tyrimas: apklausiamas galimas pažeidėjas, pranešusysis asmuo.

„Negalima taip nubausti žmogaus iš karto. Jeigu rašomas administracinės teisės pažeidimų protokolas, turi būti nustatytas tikslus (pažeidimo – DELFI) laikas, konkreti data, konkreti vieta, liudytojas, apklausiama papildomai žmonių“, - teigė M. Švaikauskas.

Paaiškinus konkrečią situaciją, savivaldybės atstovas teigė, kad jeigu prieš ESBO PA pirmininką būtų parašytas skundas, veikiausiai tektų apklausti tiek patį J. Soaresą, tiek pranešėją.