Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys tvirtina, kad šį sprendimą teks taisyti.

Šis sprendimas nuo rugpjūčio turėtų paliesti maždaug 230 tūkst. biudžetinių įstaigų darbuotojų.

Tuo tarpu įstatymų pataisos, mažinančios valstybės tarnautojų, teisėjų ir politikų atlyginimus įstrigo Seime ir grąžintos Vyriausybei tobulinti. Ministrų kabinetas siūlo pareiginės algos bazinis dydį jiems sumažinti nuo 475 Lt iki 430 Lt.

Premjeras Andrius Kubilius tvirtina, kad sprendimas dėl bazinės algos mažinimo priimtas „siekiant diskusijos“, nors Vyriausybė atskiro pranešimo apie šį sprendimą neplatino.

„Tai yra kompleksas visų pasiūlymų, kuriais pradėjome diskusijas dėl sprendimų, kurie reikalingi. Šiandien diskutuosime ir profsąjungomis, kokie yra reikalingi sprendimai ir jeigu rasime kitus sprendimus, tada keisime ir jau padarytus sprendimus“, – trečiadienį žurnalistams sakė premjeras.

Paklaustas, kodėl diskusijos pradedamos po to, kai priimami nutarimai, premjeras atsakė: „Kad prasidėtų sveika diskusija“.

Jo teigimu, jeigu nebus sutarta dėl valstybės tarnautojų algų mažinimo, dar labiau gali mažėti bazinė alga.

„Jeigu Seimas atsisakytų toliau svarstyti valstybės pareigūnų ir politikų atlyginimus, tada nuo to daugiau nukentėtų tie patys mokytojai ir pensininkai. Mes neturime kitų išeičių, aš kalbu labai atvirai“, – dėstė A. Kubilius.

R. J. Dagys tvirtina, kad Seimui nepritarus valstybės tarnautojų atlyginimų mažinimui, sprendimas dėl bazinių algų irgi turėtų būti keičiamas. Prie šio klausimo Vyriausybė žada sėsti penktadienį.

„Mes priėmėme visą paketą, kurį reikia svarstyti. Bus svarstomas naujas nutarimas, nes tiek bazinė alga, tiek baziniai dydžiai turi būti suderinti“, – sakė jis, nesiimdamas prognozuoti, koks gali būti sprendimas.

„Tai buvo vienašališkai priimtas sprendimas“, – dienraščiui „Vilniaus diena“ sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

Jo teigimu, sprendimas apkarpyti bazinę algą tik dar labiau komplikuos ir taip beveik infarktinę „Sodros“ būklę – mat „Sodra“ neteks apie 60 mln. Lt pajamų, ir vėl teks ieškoti, kuo lopyti atsiradusią naują skylę jos biudžete.

Nors Vyriausybė skelbiasi tokiu būdu sutaupysianti 262,5 mln. Lt, tačiau šis skaičius esą ne visiškai teisingas, nes atsiras kitų finansinių spragų, matuojamų dešimtimis milijonų litų.

Protestuodama prieš šį sprendimą, LPSK ketvirtadienį pradės bado akciją, kurią tęs tol, „kol Vyriausybė atšauks vienašališkus ir neapgalvotus sprendimus“.
Trečiadienį premjeras rengia susitikimą su badauti žadančiomis profsąjungomis.