Karo muziejaus sodelyje ta proga darniomis gretomis stojo garbaus amžiaus sulaukę šauliai ir šios organizacijos jaunimas. Tarp vyresniųjų buvo ir būrys vyrų, vilkinčių tarpukario Lietuvos šaulių uniformomis. Šiems vyrams patikėta garbi misija kelti vėliavą Karo muziejaus sodelyje.

Į šaulių organizacijos 90-ąjį gimtadienį susirinko daug garbių svečių: Seimo, Vyriausybės narių, kariuomenės vadovybės atstovų, išeivijos šaulių, jų kolegų iš Jungtinės Karalystės, Latvijos bei Estijos panašių organizacijų.

Lietuvos šaulių sąjunga įkurta Kaune. Prie organizacijos kūrimo prisidėjo daug žymių to meto Lietuvos valstybės ir visuomenės veikėjų, iš kurių išsiskyrė Vladas Putvinskis-Pūtvis ir Matas Šalčius. Būtent pastarojo iniciatyva 1919 metų birželio 27 dieną Kauno banko patalpose sušauktas valstybės įstaigų tarnautojų susirinkimas, kuris ir įkūrė Šaulių sąjungą.

Dabartinis Lietuvos šaulių sąjungos vadas Juozas Širvinskas minėjime prisiminė sąjungos įkūrėją V. Putvinskį ir perfrazuodamas jo kažkada ištartus žodžius susirinkusiems Karo muziejaus sodelyje pasakė: "Šaulių sąjunga - tai žmonės, kurie stojo ginti Lietuvos. Jos veiklos esmė ir prasmė - dorai, pasiaukojamai, be materialaus atlygio dirbti valstybės labui. Nes pačiame šauliškumo pagrinde glūdi sveikas asmens apie troškimas pačiam dalyvauti tautos laisvės gynime".

Minėjime perskaitytas Prezidento Valdo Adamkaus sveikinimas Šaulių sąjungai, "per savo gyvenimo metus kartu su Lietuvos valstybe patyrusiai daug išmėginimų ir juos atlaikiusiai".

Jubiliejinių šios organizacijos iškilmių Kaune dalyvis - Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas, Europos Parlamento narys profesorius Vytautas Landsbergis sveikinamojoje kalboje pažymėjo: "Šauliai buvo ne tik sukarinta jėga, jie buvo ir kultūrinė organizacija, kuri palaikė tautos dvasią, gražiai stiprino visuomenę, mokėjo aukotis ir ginti Tėvynę".

Kreipdamasi į minėjimo dalyvius krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė išsakė norą kartu su kitais pagerbti atminimą ir tų šaulių, kurių šiandien jau nebėra, kurie kovojo už Lietuvą, buvo suimti, kankinami. "Šita organizacija, - sakė ministrė, atspindi mūsų krašto pakilimą ir tragizmą, ir likimus daugybės žmonių. Tarp jų buvo ir mano senelis - pradinės mokyklėlės ir miestelio šaulių vadovas, Rešiotų kankinys".

Pasak ministrės, Šaulių sąjunga šiandien yra tam, kad iš mūsų gyvenimo kasdienybės išstumtų melą, veidmainystę, cinizmą. "Į Šaulių sąjungą žmonės ateina pavieniui ir šeimomis, savanoriškai, nesitikėdami pagyrimo. Ateina, nes nori kitokios Lietuvos", - sakė R. Juknevičienė.

Po iškilmių šeštadienį Kaune dar įvyko baigiamasis Šaulių sąjungos meno kolektyvų koncertas greta Karo muziejaus esančioje Vienybės aikštėje. Vėliau numatyti labiausiai Šaulių sąjungai nusipelniusių jos narių, kitų visuomenės atstovų apdovanojimai Kauno įgulos karininkų ramovėje.

Lietuvos šaulių sąjunga yra viena didžiausių (jai priklauso daugiau nei 9000 narių) nevyriausybinių organizacijų Lietuvoje. Šauliu gali būti Lietuvos respublikos pilietis nuo 12 metų amžiaus, pasiryžęs gyventi remdamasis tautiškumo ir pilietinio sąmoningumo vertybėmis.