Misiją Kosove šiuo metu baigiantis KFOR-20 būrys yra paskutinis Lietuvos karių būrys, dalyvavęs NATO operacijoje Kosove. Sprendimą mažinti karių skaičių Kosove Lietuva priėmė siekdama stiprinti operacinį indėlį Afganistane ir atsižvelgdama į mažėjantį gynybos biudžetą.

Karinėje bazėje "Bondsteel" vykusios ceremonijos metu ministrė padėkojo Lietuvos kariams už tarnybą, lenkams ir ukrainiečiams, kurių bendrame batalione POLUKRBAT tarnavo lietuvių būrys, - už bendradarbiavimą.

Lietuvos krašto apsaugos sistemos lygmens medalius "Už nuopelnus" ministrė R. Juknevičienė įteikė bataliono POLUKRBAT vadui pulkininkui leitenantui Mariuszui Galeziowskiui ir vado pavaduotojui pulkininkui leitenantui Volodymyrui Veremchykui. Dar keliems bataliono vadovybės atstovams įteiktos Lietuvos krašto apsaugos ministrės padėkos. Misiją baigusiems Lietuvos kariams įteikti NATO medaliai už dalyvavimą tarptautinėse operacijose.

Dviejų dienų vizito metu ministrė taip pat susitiko su Kosovo prezidentu Fatmiru Sejdiu, Europos Sąjungos specialiuoju atstovu Pieteriu Feithu, kitais pareigūnais.

Susitikimuose kalbėta apie pasikeitusią saugumo situaciją Kosove, praėjus daugiau nei metams po Kosovo nepriklausomybės paskelbimo, aptarti birželio 11-12 d. Briuselyje vykusio NATO gynybos ministrų susitikimo rezultatai dėl KFOR restruktūrizavimo ir tarptautinių karinių pajėgų mažinimo Kosove.

Ministrė R. Juknevičienė pabrėžė, kad Lietuva pati nuėjo tą kelią, kuriame dabar yra nepriklausomas Kosovas, ir pažadėjo tęsti bendradarbiavimą teikiant paramą kuriamoms Kosovo saugumo pajėgoms.

Išvesdama karių būrį Lietuva toliau tęs savo indėlį Kosove, dalyvaudama NATO mokymo grupės programoje, kurios užduotis - rengti naujas šalies saugumo pajėgas, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime. Šiuo metu Kosove tarnauja viena mokymo grupė NTT-K, sudaryta iš penkių Lietuvos karinių instruktorių.

Lankydamasis karinėje bazėje "Bondsteel" ministrė R. Juknevičienė susitiko su tuo pat metu JAV karių atvykusia aplankyti Aliaskos gubernatore Sarah Palin ir kalbėjosi apie šalių dalyvavimą tarptautinėse operacijose.