Atlikus statybų, kurias užsakė LPLC, auditą, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis paprašė Generalinės prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą. Kaip LŽ vakar sakė šiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Linas Belevičius, darbas tik prasideda - jau sudaryta tyrimo grupė, artimiausiu metu bus imtasi apklausų ir kitų tyrimo veiksmų.

Nepagrįstas įsakymas

Daugiamilijoninės vertės Ukmergės ir Elektrėnų komisariatų statybomis ir slapto objekto Vilniaus pakraštyje rekonstrukcija susidomėta tik pasikeitus PD vadovybei. Atlikti auditą paprašė pernai policijos generaliniu komisaru tapęs Vizgirdas Telyčėnas. Praėjusį mėnesį baigus tikrinimą konstatuota, kad iššvaistyta apie 16 mln. litų.

Valstybės biudžetas prarado didžiules sumas dėl sprendimo įslaptinti Ukmergės ir Elektrėnų komisariatų bei areštinių statybas. Tai padaryta remiantis tuomečio generalinio komisaro Vytauto Grigaravičiaus įsakymu. Kai objektai susiję su valstybės ar tarnybos paslaptimi, neprivalu vadovautis Viešųjų pirkimų įstatymu - nereikia skelbti viešojo konkurso. Manoma, tai galėjo būti padaryta siekiant apriboti statybos bendrovių konkurenciją. Auditoriai V.Grigaravičiaus įsakymą įvardijo kaip nepagrįstą. Iš trijų objektų tik pastatas, esantis sostinės pakraštyje, Minsko plente, buvo įslaptintas teisėtai.

Šiomis dienomis PD atsakė į kai kuriuos LŽ pateiktus klausimus. Pasiteiravę, kodėl buvo įslaptintos Ukmergės ir Elektrėnų komisariatų statybos, gavome tokį atsakymą: "Šios statybos įslaptintos LPLC iniciatyva. Anot jų, tai buvo daroma siekiant užtikrinti Lietuvos policijos operatyvinės veiklos tarnybos duomenų, sudarančių tarnybinę paslaptį ir susijusių su policijos įstaigų aprūpinimu techninėmis priemonėmis, slaptumą... Sprendimą priėmė tuometis policijos generalinis komisaras."

Uždarame konkurse dalyvavo tik kelios bendrovės. Auditoriai įtaria, jog konkurso laimėtojai buvo žinomi iš anksto, nes kiti jo dalyviai nežinojo, kad nugalėtojams bus suteikta galimybė perskaičiuoti sąmatas ir gerokai padidinti siūlymų kainas.

Pabrango milijonais 

Ukmergės komisariato statybos ir įrengimo konkursą laimėjo bendrovė "Garantas" - ji pasisiūlė viską atlikti už 22 mln. litų. Per oficialias derybas įmonė kainą sumažino dar beveik 4 mln. litų. Galiausiai jai buvo sumokėta 28,111 mln. litų.

Specialiosios paskirties pastato Vilniuje rekonstrukcija taip pat atiteko "Garantui". Rangovas pažadėjo atlikti darbus už 9,577 mln. litų. Per derybas kainą sumažino 28 tūkst. litų. Tačiau "Garantui" sumokėta 14,191 mln. litų.

Elektrėnų komisariato statybos užsakymas atiteko bendrovei "Veikmė", pasiūliusiai 12,648 mln. litų kainą. Per derybas ji buvo sumažinta kiek daugiau nei puse milijono litų. Bet įmonė gavo beveik 15,5 mln. litų.

Įstatymai leidžia didinti sąmatą, jei vykstant darbams brangsta statybinės medžiagos ir kita. Auditoriai nustatė, kad sąmatos buvo didinamos gerokai daugiau, nei kilo medžiagų kainos. Be to, statybos brangiau vertintos ir kitaip. Pavyzdžiui, Ukmergės komisariatui "Garantas" už milijoną litų turėjo nupirkti baldų ir įrangos. Per derybas su LPLC suma buvo sumažinta iki pusės milijono, o kita dalis skirta kitiems pabrangusiems statybos darbams atlikti. Vėliau "Garantas" atsisakė pristatyti baldus ir įrangą. Tuo pasirūpino kita bendrovė. Tačiau komisariatas liko be valgyklos įrenginių, baldų, treniruoklių, nes minėta suma buvo sumažinta perpus.

Kompiuteriai - paauksuoti? 

Per auditą taip pat aptikta daugybė kitų pažeidimų ir pinigų

švaistymo atvejų. Pavyzdžiui, įslaptintuose objektuose gali dirbti tik įmonės, turinčios patikimumo pažymėjimą, o darbuotojai, kuriems teks susipažinti su įslaptinta informacija, privalo turėti atitinkamus leidimus. Tačiau objektuose dirbo daug subrangovų, neturinčių įmonės patikimumo pažymėjimų. LPLC vadovas Laimutis Džervus teigia, jog visiems generalinio rangovo ir subrangovų darbų vadovams, dirbusiems su įslaptinta dokumentacija, buvo išduoti leidimai su žyma "Konfidencialiai".

Pinigai švaistyti apskritai nesuvokiamai: mokėta už neatliktus darbus, o už atliktus - po du kartus. "Garantas" buvo įsipareigojęs įrengti Ukmergės komisariate dujų katilinę už 287 tūkst. litų, tačiau nepadarė to. Katilinei skirtas lėšas išleido ne pagal paskirtį.

Įtarimų kelia ir komisariato kompiuterizavimas. "Garantas" turėjo įrengti 98 kompiuterius, tačiau pernai lapkritį nupirko tik 15. Kiekvieno jų kaina - 5900 litų. Kiti 83 kompiuteriai liko nenupirkti, jiems skirti 500 tūkst. litų panaudoti ne pagal paskirti. Auditoriams net nepavyko nustatyti, kokiems tikslams tie pinigai buvo išleisti.

Kodėl nupirkti kompiuteriai tokie brangūs ir kokius itin sudėtingus veiksmus jais daro paprasti policininkai (ne ekspertai, kuriems reikalinga brangi aparatūra ir sudėtingos programos), PD negavo iš LPLC aiškaus atsakymo: "Kaip teigia LPLC darbuotojai, kompiuterių specifikacija buvo suderinta ir jie nupirkti vadovaujantis projektine dokumentacija. Šiais kompiuteriais naudojasi 5 kriminalinės policijos tyrėjai, 4 organizacinio poskyrio specialistai, 3 operatyvaus valdymo specialistai, 2 prevencijos poskyrio ir 1 kelių policijos poskyrio specialistas."

LŽ konsultavęs bendrovės "ICG kompiuteriai" vadybininkas Romualdas sakė, kad perkant keliolika kompiuterių, turinčių standartinę programinę įrangą, vieno kaina galėtų siekti iki 2,5-3 tūkst. litų.

Panašių dalykų būta įrengiant ir Elektrėnų komisariatą. Dėl kaitaliojamų kainų komisariatas negavo 58 kompiuterių, liko be treniruoklių, kitos įvairios įrangos. Nesumontuota speciali antena, o lėšos - 315 tūkst. litų - panaudotos ne pagal paskirtį. Nors statybos baigtos 7 mėnesiais vėliau, LPLC rangovui netaikė sutartyje numatytų sankcijų už tai, kad nesilaikyta terminų.

Pirtis ir baseinas 

Minsko plente esantis specialiosios paskirties objektas, skirtas Lietuvos kriminalinės policijos biurui, neveikia iki šiol, nors jo rekonstrukcijai išleisti milijonai litų. Mat LPLC, pradėjęs savavališką statybą, laiku nepasirūpino projektais ir leidimais. Pastatas stovi nenaudojamas - nėra lauko inžinerinių tinklų, nesutvarkytas sklypas. Auditoriai tai įvertino kaip 15 mln. litų valstybės biudžeto lėšų "įšaldymą".

Didelės sumos išleidžiamos šiam biurui saugoti ir šildyti. Auditoriams nepavyko nustatyti, kiek atsieina didelio pastato šildymas, tačiau teigiama, kad vien už jo saugojimą kas mėnesį tenka mokėti iki 14 tūkst. litų. Audito duomenys gerokai skiriasi nuo to, ką LŽ pareiškė LPLC, - esą pastato išlaikymas per metus kainuoja tik apie 30 tūkst. litų.

Paaiškėjo, kad slaptame objekte įrengta įvairių patalpų, nesusijusių su tarnybine veikla: dengtame vidiniame kiemelyje yra baseinas, šalia - pirtis, valgomasis, vyrų ir moterų persirengimo kambariai, patalpa sportuoti. Paklausti apie šiuos prabangos dalykus LPLC atstovai atsakė: "Patalpos suprojektuotos pagal Lietuvos kriminalinės policijos biuro specialiųjų tarnybų poreikius. Pastatas, be tiesioginio funkcionalumo, yra pritaikytas ir ilgalaikei specialiųjų tarnybų pareigūnų iš visos šalies veiklai, kurios metu būtina užtikrinti ir buitinius poreikius, tarp jų - fizinio aktyvumo."

Tačiau net pirčiai įrengti išleista gerokai daugiau, nei buvo numatyta: 22 tūkst. litų turėjusi kainuoti kaitinimosi patalpos įranga nupirkta už 57 tūkst. litų.

Aptikta ir daug kitų pažeidimų. Pavyzdžiui, pastate sudėti plastikiniai langai ir plieninės palangės, o dokumentuose nurodyta, kad langai dengti aliuminiu, palangės - aliumininės. Kainų skirtumas - 270 tūkst. litų.

Pažymėtina, kad "Garantui" labai sekasi gauti LPLC užsakymus: ši įmonė ne tik statė Ukmergės komisariatą ir rekonstravo specialiosios paskirties pastatą Minsko plente. Bendrovė taip pat atnaujino didžiulį Vilniaus vyriausiąjį policijos komisariatą, dabar stato Anykščių komisariatą.

Neatsakyti klausimai 

Auditoriai konstatavo, kad LPLC parengtos rangos sutartys naudingos tik konkrečiam rangovui.

LŽ duomenimis, LPLC vadovui L.Džervui jau buvo pasiūlyta išeiti iš darbo savo noru, tačiau jis nepanoro to daryti. Dėl L.Džervaus ir kitų LPLC darbuotojų atsakomybės už auditorių nustatytus pažeidimus veikiausiai bus sprendžiama baigus ikiteisminį tyrimą.

Auditoriai rekomenduoja imtis veiksmų, kad į valstybės biudžetą būtų sugrąžintos nepagrįstai išmokėtos lėšos. Bet ar tai bus bandoma daryti, PD neatsakė. Liko neatsakytas ir dar vienas klausimas: ar kuri nors itin pelningus policijos užsakymus gaunanti įmonė arba jos subrangovai yra statę namus (ar įrenginėję butus) aukštiems PD pareigūnams ir jų artimiesiems?

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją