Kadangi sostinės valdžia neleido rengti Vinco Kudirkos aikštėje planuoto tūkstantinio mamų ir tėčių mitingo, organizatoriai sumažino dalyvių skaičių iki devynių - tokiam renginiui leidimo nereikia. Tačiau į aikštę susirinko kur kas daugiau akcijos dalyvių. Dalis renginį stebėjo atsistoję atokiau – iš Gedimino prospekto. Specialiai akcijai aikštėje sumontuota scena, ant kurios koncertuoti lipo žinomi dainininkai.
Ant scenos kabėjo plakatai „Užaugsiu – grąžinsiu“, „Atsiprašau, kad gimiau“, „Mama, pagimdyk mane „atgal“.

Koncertavo nėščios atlikėjos

Renginio vedėjai aiškino nenorį leisti, kad pinigai būtų atimti iš vaikų. „Taupykite, tačiau ne labiausiai pažeidžiamų sluoksnių sąskaita“, - sakyta susirinkusiems. Susirinkusieji vaikų žaislus skatino dovanoti Vyriausybei – po renginio žaislus žadėta palikti politikams kaip simbolį „jeigu atimate viską, paimkite ir žaisliukus“.

Aistei Pilvelytei skaudžiausia, kad aikštėje neleista rengti mitingo. Pasak A. Pilvelytės - demokratija, tad kada nori, tada eini ir streikuoji. Jai norėtųsi, kad valdininkai ir politikai pirma parodytų pavyzdį ir iki 2500 Lt sumažintų atlyginimus sau. Dainininkė kvietė vienytis, eiti į gatves.

„Skaudu, kalbu skaudančia širdimi, dauguma mamyčių jaučiasi apgautos“, - kalbėjo besilaukianti atlikėja, padovanojusi porą dainų.

Po jos pasirodė grupė „Skamp“. Grupės narys Viktoras Diawara aiškino esąs ne prieš pašalpų mažinimą, bet pieš žmonių šokiravimą – niekas nežino, kaip bus po mėnesio ar dviejų. Pasak jo, galima sumažinti pašalpas ir iki 10 litų, tačiau kas tuo metu mokės mokesčius? Vyriausybę jis ragino mažinti išlaidas kanceliarijai ir limuzinams. „Mes be Vyriausybės išgyvensim, įdomu, kaip ji išgyvens be mūsų“, - klausė V. Diawara, koncertavęs su nėščia Erica Jennings.

Keletą dainų dovanojo „In Culto“ lyderis Jurgis Didžiulis, atlikėjai Taja, Justinas. Kalbėti į sceną kopė opozicijos lyderis „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis, buvęs parlamentaras Gediminas Dalinkevičius. Jie negailėjo piktų žodžių valdantiesiems konservatorims.

„Aš tik jus prašau – turėkit vilties“, - į minią kreipėsi konservatorių atstovė Vincė Vaidevutė Margevičienė. Pasak jos, įstatymas Seimui pateiktas diskusijai. Konservatorė tikino, kad Tėvynės sąjunga visą laiką buvo už šeimą, už vaikus ir padarys viską, kad moterys šypsotųsi.

Siūlo mažinti „lubas“

DELFI primena, kad Vyriausybė Seimui siūlo nuo rugpjūčio sumažinti socialinių išmokų „lubas“ vaikus iki 2 metų auginančioms motinoms. Skaičiuojama, kad tai per metus leistų sutaupyti apie 150 mln. litų.

Išmokų dydis, jas skaičiuojant pagal gautą atlyginimą, nesikeis, tačiau jos negalės viršyti 3720 litų iki mokesčių, arba 2,5 draudžiamųjų pajamų dydžio. Tai sudaro apie 2800 Lt „į rankas“. Motinoms, kurios šiuo metu gauna didesnę nei siūloma maksimalią motinystės pašalpą, valstybė neprimokėtą skirtumą grąžintų 2012-2014 metais. Galutinį žod tars Seimas.

Šiuo metu pirmaisiais metais motinoms mokama 100 proc., o antraisiais - 85 proc. atlyginimo dydžio išmoka.

Pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinė vaiko priežiūros motinystės (tėvystės) atostogų pašalpa pirmaisiais vaiko auginimo metais buvo 2578 Lt per mėnesį, o pernai vaikus namuose auginantys tėvai vidutiniškai gaudavo 2000 Lt pašalpą.

Ketvirtadienį ministras pirmininkas Andrius Kubilius pareiškė , kad diskusijos dėl motinystės pašalpų koregavimo turėtų būti baigtos per mėnesį. Premjeras tikino, jog motinystės pašalpų trukmė ar pačių pašalpų mažinimas, kaip siūlo Pasaulio bankas ar kitos institucijos, kol kas nesvarstomas.