Kontrolierė Virginija Filipavičienė savo iniciatyva pradėjo tyrimą dėl galimų piliečių teisių pažeidimų savivaldybei priimant sprendimus dėl susirinkimų organizavimo. Pradėti šį tyrimą esą paskatino tai, kad savivaldybės administracija jau ne kartą atsisakė išduoti leidimus taikiems susirinkimams organizuoti.

„Po sausio 16 d. įvykių (riaušių, kai buvo atakuojami ir Seimo rūmai – DELFI) tai - jau 5 kartas, kai Vilniaus miesto savivaldybės administracija nesuderina įvairių socialinių grupių akcijų ar renginių vietos, laiko ir formos, - pranešime cituojama pareigūnė. - Man, kaip Seimo kontrolierei, kuriai pavesta ginti žmogaus teises ir laisves, tokia šių metų savivaldybės veiklos tendencija kelia susirūpinimą. Tai skatina išsiaiškinti, ar savivaldybės sprendimai šiais klausimais, jų priėmimo tvarka ir motyvai, kuriais remiantis ribojama konstitucinė piliečių teisė į taikius susirinkimus, yra pagrįsti Konstitucijos ir įstatymų reikalavimais, ar jie nepažeidžia žmogaus teisių.“

Savivaldybė prieš porą dienų vėl nedavė leidimo protesto akcijai „Visos Lietuvos mamos ir tėčiai – vienykitės“. Jos metu prie Vyriausybės ketino susirinkti jaunos mamos ir tėčiai, nepatenkinti dabartine politika šios socialinės grupės atžvilgiu.

Kontrolierė atkreipė Vilniaus valdžios dėmesį į būtinybę laikytis įstatymų, sprendžiant susirinkimų organizavimo klausimus, ir priminė, kad piliečių teisę rinktis į taikius susirinkimus užtikrina pagrindinis šalies įstatymas – Konstitucija.

Joje skelbiama: „Negalima drausti ar trukdyti piliečiams rinktis be ginklo į taikius susirinkimus. Ši teisė negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu ir tik tada, kai reikia apsaugoti valstybės ar visuomenės saugumą, viešąją tvarką, žmonių sveikatą ar dorovę arba kitų asmenų teises ir laisves.“

Pasak V. Pilipavičienės, tai reiškia, kad ši laisvė traktuojama kaip viena iš pamatinių žmogaus laisvių ir vertybių demokratinėje visuomenėje, neatskiriamas demokratinės santvarkos požymis.

Vienas iš akcijos organizatorių Darius Šaluga teigė iš savivaldybės negavęs jokio žodinio ar raštiško paaiškinimo, kodėl atsisakyta duoti leidimą. „Motyvus bandysime aiškintis po to. Kol kas girdime tik tuos motyvus, kurie skamba viešoje erdvėje, - esą mes negalėsime užtikrinti tvarkos, nepateikėme kažkokių dokumentų. Jau kas kas, bet aš tikrai žinau, kokių dokumentų reikia, pasakyčiau pažadintas naktį", - DELFI teigė buvęs savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vadovas.

Anot jo, tėvai, planavę ateiti į mitingą su mažais vaikais, patys būtų suinteresuoti palaikyti viešąją tvarką, padėti esą žadėjo ir policija. D. Šaluga piktinosi, kad kitoms akcijoms, kuriose dalyvavo gerokai daugiau žmonių, leidimai buvo duoti.

Nors ir negavo leidimo, piketo organizatoriai neatisako sumanymo pareikšti nepasitenkinimą planuojamu motinystės/tėvystės socialinių išmokų mažinimu. Ketvirtadienio vakarą V. Kudirkos aikštėje rengiamoje akcijoje žada dalyvauti 8 muzikantai ir daininkai bei vienas renginio vedėjas.

Iš pradžių į mitingą žadėjo susirinkti bent 1 tūkst. žmonių, tarp jų – grupių „Skamp“ ir „Inculto“, kurių vokalistai Erica Jennings bei Jurgis Didžiulis laukiasi antro kūdikio, nariai, dainininkai Justas, Mama Rock'n'Roll, Atlanta. Taip pat buvo pakviesti išrinktoji prezidentė Dalia Grybauskaitė, pataisai nepritariantys politikai, kiti visuomenės veikėjai.

Vaikus auginantys tėvai nuo praėjusių metų sausio gali džiaugtis vienomis ilgiausių mokamų motinystės/tėvystės atostogų. Šiuo metu pirmaisiais vaiko auginimo metais mama arba tėtis gauna 100 proc. buvusio atlyginimo dydžio pašalpą, antraisiais – 85 proc. Tačiau šiomis dienomis užsimota gerokai nuleisti maksimalių išmokų lubas – nuo 7400 Lt iki 3720 Lt neatskaičius mokesčių (apie 2800 Lt „į rankas“).