Pasak LLRI viceprezidento Giedriaus Kadziausko, Lietuvos valdžia yra per daug dosni vaikus auginančioms motinoms, ypač vertinant naštą mokesčių mokėtojams.

"Motinystės (tėvystės) išmokos tapo saugiu užutėkiu šeimoms, kurios gavo galimybę apsisaugoti nuo ekonomikos smukimo, atlyginimų mažėjimo ir nedarbo. Nors viešai politikai deklaruoja, jog galimybė nedirbti motinystės atostogų metu yra apsauga nuo vaikų auginimo komercializavimo, tačiau ypač esant didelėms išmokoms ir nedarbui vaikai tampa paklausia investicija. Tai rodo ir gimstamumo augimas", - Eltai sakė G. Kadziauskas.

Jo teigimu, Vyriausybė turi kuo greičiau priimti sprendimą mažinti motinystės išmokas, nes šį sprendimą neišvengiamai teks priimti, o kiekvieną dieną gausėja tų išmokų gavėjų, kurios pretenduoja į dosnią dvejų metų paramą.

G. Kadziauskas pabrėžia, kad sumažinus motinystės išmokas būtina leisti motinoms užsidirbti papildomai.

Pasaulio bankas mūsų šaliai siūlo perpus - nuo dvejų iki metų - trumpinti motinystės išmokas. Išmoka per tą laiką sudarytų 100 proc. buvusio atlyginimo, primena ELTA.

Didžiausią nerimą kelia ne tik Pasaulio banko rekomendacijos, bet ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) siūlymai Lietuvai, kad motinystės (tėvystės) atostogos būtų ne tik trumpinamos perpus, kaip siūlo Pasaulio bankas, bet ir išmokų dydis sudarytų tik 50 proc. buvusio atlyginimo.

Šiuo metu motinystės (tėvystės) atostogų išmoka sudaro 100 proc. buvusio atlyginimo, antraisiais vaiko priežiūros metais skiriama 85 proc.

Latvija, kuri skolinasi iš TVF, buvo priversta iš peties kirsti per motinystės išmokas. Nuo liepos 1-osios iki 2010 metų gegužės nedirbančioms motinoms motinystės išmokos Latvijoje sumažės 10 proc., o dirbančioms - 50 proc.

Be to, Latvijoje bus atsisakyta ir išmokų už vaikų gimimą. Už pirmąjį vaiką anksčiau valdžia mokėjo 500 Lt, už antrą - apie 745 Lt, už trečią - apie 1000 Lt. Šių išmokų neliks nuo 2010 metų gegužės.