Akcija – tik pirmas įspėjimas

„Kai tik pavyks gauti leidimą, organizuosime bado akciją aikštėje prie Seimo. Manome, kad tai įvyks dar birželio mėnesį. Akcijoje dalyvaus visų šakų atstovai. Toks mūsų atsakas į Vyriausybės siūlymą mažinti biudžetininkų atlyginimus. Tikimės, kad Vyriausybė visgi pradės su mumis kalbėtis“, - teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

Profsąjungiečiai, atstovaujantys švietimo, kultūros, paslaugų darbuotojų, tarnautojų bei statutinių pareigūnų sektorius, juokavo, kad sąlygas badauti jiems sudaro ir prievartinės nemokamos atostogos. Juk nesvarbu, kur nevalgyti, kai pinigų maistui nebėra.

Akcija tęsis, kol Seimas, kuris turėtų patvirtinti arba atmesti Vyriausybės sprendimą, svarstys biudžetą, taigi pabaigos data nenumatoma. Anot A. Černiausko, iš pradžių daug žmonių nebadaus, jie keisis kasdien. Jei Vyriausybė ir toliau atsisakys derėtis, akcija plėsis.

„Mes suprantame, kad šiuo metu – ekonominis sunkmetis ir nesame prieš taupymą. Esame prieš vienašališkus sprendimus. Mes už socialinį dialogą ir kompromisus, pateikiame alternatyvius pasiūlymus, kuriuos išnagrinėjus galbūt būtų rasti kompromisiniai sprendimai. Akcijos atsisakytume, jei Vyriausybė taip pat pateiktų konkrečius pasiūlymus. Bet jei Vyriausybė tik žadės peržiūrėti sprendimus nieko nesiūlydama, akcijos nenutrauksime. Mes esame praradę pasitikėjimą Vyriausybe – jos pažadai skiriasi nuo darbų“, - teigė A. Černiauskas.

Būtent bado akcija planuojama todėl, kad mitingas, vykęs sausio 13-ąją, savo tikslų nepasiekė. Tuomet buvo reikalaujama nedidinti valdininkų skaičiaus, nekurti Energetikos ministerijos. Vyriausybė tikino, kad papildomų lėšų jai neprireiks – ji bus kuriama Ūkio ministerijos pagrindu. Tačiau, anot profsąjungiečių, taip nėra. Be to, ministerijos bei valstybės departamentai vis dar išpūsti, aplipinti daugybe viešųjų įstaigų. Taigi taupymo galimybių pakanka, tačiau Vyriausybė esą priėmė paprasčiausią sprendimą – pridėti papildomus mokesčius ar sumažinti atlyginimą.

Taigi pagrindiniai bado akcijos reikalavimai – vienašališkai nemažinti biudžetininkų darbo užmokesčio, nedidinti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir neilginti pensinio amžiaus. Mat profsąjungos atstovauja žmones, kurie yra pagrindiniai PVM mokėtojai. Apie 70 proc. iš jų „popierinis“ atlyginimas nesiekia nė 2 tūkst. litų, todėl jis visas „pravalgomas“.

Žmonės nebeturės, už ką valgyti

Aleksandra Leparskienė
Profsąjungiečių paskaičiavimais, net ir beveik minimalų atlyginimą gaunančių žmonių lėšos mažės ne keliomis dešimtimis, o keliais šimtais litų. Biudžetinėse įstaigose šiuo metu dirba apie 260 tūkst. žmonių.

Anot Kultūros darbuotojų profsąjungų federacijos pirmininkės Aleksandros Leparskienės, sumažinus atlyginimus, du trečdaliai bibliotekininkų ir muziejininkų gautų vos 800 litų. „Mes garsiai kalbame apie tai, kaip išsaugoti valstybę, tačiau pamirštame, kad pirmiausiai reikia išsaugoti tautą, o ji be kultūros negali išgyventi. Mūsų tik 11 tūkst. – juk valstybė sutaupys visai ne daug“, - teigė profsąjungietė.

Aleksandras Posochovas
Paslaugų sferos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Aleksandro Posochovo teigimu, bibliotekininkų atlyginimai mažėtų net 200 litų, o šie darbuotojai ir dabar – vieni mažiausiai apmokamų.

Tiek pat neteks žemiausio rango, dirbti pradėję statutiniai pareigūnai. Jau gaunantys priedus nukentės dar labiau. Be to, pastarieji verčiami atsisakyti ir jiems priklausančių nuompinigių.

Švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos pirmininkas Audrius Jurgelevičius piktinosi, kad švietimo ir mokslo ministras Vyriausybėje sprendė mokytojų atlyginimo mažinimo klausimą kaip tik tuo metu, kai jo siųsti žmonės mokytojų konferencijoje „gražbyliavo“ žadėdami sprendimus priimti tik tariantis su profsąjunga.

„Mes pateikėme net keliolika punktų, kaip sutaupyti apie 300 mln. litų biudžeto lėšų. Tačiau sulaukėme štai tokio atsako“, - teigė mokytojų atstovas.

Irena Petraitinė
„Nesijaudintume, jei atlyginimai būtų mažinami Seimo nariams, bet mūsų gretose yra daug socialinių darbuotojų, kurių atlyginimas siekia vos 1200 litų. Jį sumažinus ypač sunku bus išgyventi jauniems specialistams, kurie negauna jokių priemokų. Stebina tai, kad šiam sprendimui nėra jokio ekonominio pagrindimo. Tai mus verčia imtis drastiškų priemonių, kad pagaliau atsirastų dialogas“, - teigė Lietuvos valstybės tarnautojų profesinės sąjungos pirmininkė Irena Petraitienė.

Valstybės sektoriaus tarnautojų baziniai atlyginimai jau buvo mažinami nuo 490 iki 475 litų. Dabar siūloma mažinti nuo 475 iki 430 litų. Biudžetinių įstaigų darbuotojų, dirbančių pagal sutartis bazinė alga sumažėtų nuo 128 iki 115 litų.

A.Kubilius: profsąjungos taip pat turi prisiimti atsakomybę

Premjeras Andrius Kubilius teigia, kad dabar bado akcijomis grasinančios profesinės sąjungos taip pat privalo prisiimti atsakomybę už situaciją Lietuvoje.

"Aš joms sakau, kad ir jos turi prisiimti atsakomybę už situaciją Lietuvoje. Jos kažkada kovojo už didesnius atlyginimus, jos tai pasiekė, gal ir dėl to, kad mes buvome nelabai įžvalgūs, kur ateina Lietuva. Dabar turime situaciją kurioje įvairios išlaidos yra nebeatitinkančios šių dienų realybės ir galimybių. Jeigu profsąjungos nori, kad Lietuvai būtų blogiau ir nenori konstruktyvaus pokalbio, gali rinktis ir tokį kelią", - pirmadienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas, komentuodamas profesinių sąjungų planus rengti bado akciją prie Seimo.

A.Kubilius tvirtino ketvirtadienį planuojąs susitikti su profsąjungų atstovais ir esąs pasirengęs išklausyti visus jų pasiūlymus.