„Tvarkos ir teisingumo“ partijos pirmininkas Rolandas Paksas telefono nekelia, prie savo šefo neprileidžia ir jo padėjėja - atostogos šventas reikalas, trukdyti nevalia. Tačiau ponia Laima Paksienė mielai sutinka pasidalyti būsimojo europarlamentaro ir savo rūpesčiais.

„Visiems atsakau trafaretiškai - mano vyras išrinktas darbui EP, būtent dirbti jis ir važiuoja. O man net klausimų nekilo - važiuoti kartu ar ne. Aišku, kad nevažiuosiu, - čiauškėjo L.Paksienė. - Juk Vilniuje turiu namus, darbą, gėles."

Be džiūvėsių

Klausiama, ar dės į Briuselį vykstančiam vyrui kokių nors lauknešėlių su kokiais nors mėgstamais R.Pakso skanėstais, ponia Laima tvirtino, kad tokie dalykai jų šeimoje nėra įprasti. "Ten juk visko yra, tad apsieis jis be lauknešėlių ir be džiūvėsėlių", - juokėsi L.Paksienė.

Ji vylėsi, kad savo antrąją pusę matys gal net dažniau nei matydavo iki šiol, kol R.Paksas politinę veiklą vykdė Lietuvoje. "Ir dabar aš jo beveik nematau, seniai taip gyvename. O Briuselis savaitgaliais juk nedirba, tad grįš namo bent kartą per savaitę", - svarstė L.Paksienė.

Dairosi buto

"Antroji pusė Briuselyje tikrai nuolatos negyvens, paprasčiausiai neturės ko ten veikti. Manau, pakaks, jei atvažiuos kartais savaitei dviem", - ateities planus dėliojo socialdemokratas Zigmantas Balčytis.

Jis jau pradėjo žvalgytis būsto naujoje darbo vietoje. Antrąją kadenciją EP dirbsiantis Justas Vincas Paleckis jau yra nurodęs vietinius nekilnojamojo turto agentus, kurie padėtų išsirinkti būstą arčiau būsimos darbovietės. Tačiau linkstama į tai, kad kokį nors nelabai prabangų butelį būtų galima perimti iš kadenciją baigiančių Lietuvos europarlamentarų.

"Norėčiau susirasti būstą šalia EP, nes girdėjau, kad Briuselyje didelės spūstys", - nerimavo Z.Balčytis.

Būsimojo EP nario atotrūkis nuo Lietuvos negąsdina.

"Kai kam atrodo, kad didelių problemų kils tada, kai reikės vėl įsilieti į Lietuvos politinį gyvenimą. Tačiau nesiruošiu atitrūkti nuo Lietuvos - aktyviai dalyvausiu tiek Socialdemokratų partijos veikloje, tiek savo buvusios rinkimų apygardos gyvenime, - tikino Z.Balčytis. - Kaip tik manau, kad keletą kadencijų Seime padirbėjusiems politikams naudinga ar net būtina pasitobulinti europinėse institucijose. Gyvenimiška, profesinė, asmeninė patirtis, ypač sustiprėjus EP vaidmeniui, bus sėkmingai panaudota Lietuvoje."

Netektis – lašiniai

Z.Balčytis tvirtino, kad Briuselyje ar Strasbūre jam pritrūks lietuviškos duonos, geros kokybės pieno ir lašinių. "Šių dalykų tikrai pasiilgsiu", - sakė Z.Balčytis. "Lašiniai, juoda duona ir agurkai - tai produktai, kurių visada turiu: darbo kabinete, netgi automobilyje. Prie šito "narkotiko" esu pripratęs kaip koks ukrainietis", - pasakojo Darbo partijos lyderis ir būsimasis EP narys Viktoras Uspaskichas, žadantis Briuselyje visai ES įrodinėti, kaip Lietuvoje yra pažeidinėjamos žmogaus teisės.

Spręs vėliau

V.Uspaskichas teigė dar neapsisprendęs, ar vykti į ES sostinę su sutuoktine, ar be jos.

"Kai nuvažiuosiu apsižiūrėti į Briuselį, tada ir nuspręsime. Tačiau labai abejoju, ar žmona (Jolanta Blažytė - aut.) norės važiuoti kartu, nes ji Lietuvoje "daro biznį", prižiūri verslą", - svarstė V.Uspaskichas. Pasak jo, nusistovėjo Lietuvos europarlamentarizmo tradicijos, kai šeima lieka tėvynėje.

"Tokia tradicija, kam jas keisti", - teigė V.Uspaskichas. Jis jau yra kelis kartus buvęs Briuselyje. Išvados nelabai palankios šiam miestui. "Tokiam "vargingam" vyrukui kaip aš tai yra per daug tylus, ramus, niūrus miestas.

Lietuvoje gyventi daug geriau ir įdomiau", - optimizmu netryško būsimasis europarlamentaras.

Užsienis - ne problema

Liberalų sąjūdžio vedlys prof. Leonidas Donskis tvirtino, kad į Briuselį vyks tik su žmona Jolanta. "Būtinai su ja. Mes abu esame ne kartą gyvenę užsienyje ir prie to pripratę", - sakė L.Donskis, dar nespėjęs įnikti į būsimus buitinius rūpesčius. "Po rinkimų pasinėriau į universitetinį gyvenimą, tačiau neilgai trukęs persiorientuosiu į EP reikalus."

"Visada pasiilgsiu skaniausios pasaulyje lietuviškos duonos, skaniausios silkės, kuri geresnė net už skandinavišką, balto varškės sūrio, kefyro, jogurto. Tai yra niekuo nepakeičiami dalykai, kuriuos reikės importuoti į Briuselį arba prašyti, kad broliai lietuviai kartkartėmis atvežtų", - netektis dėstė L.Donskis.

Nuo Lietuvos nenutols

Būsimas gyvenimas užsienyje ne problema ir socialdemokratei Vilijai Blinkevičiūtei bei konservatorių-krikdemų atstovei Radvilei Morkūnaitei. Vien todėl, kad didesnę laiko dalį jos ketina praleisti Lietuvoje.

"Lietuvoje ir gyvensiu, europarlamentaro darbe buvimas Briuselyje ar Strasbūre yra tik dalis jo veiklos. Atotrūkis bus dar mažesnis, turint galvoje esamas technologines galimybes", - tikino V.Blinkevičiūtė. Iki šiol ji net nesidomėjo, kokiomis sąlygomis ten gyvens. "Didžiausias mano rūpestis - 81 metų mama, tačiau jai įrodžiau, kad dažnai pas ją sugrįšiu", - aiškino V.Blinkevičiūtė.

Jauniausioji europarlamentarė R.Morkūnaitė taip pat tikino per daug nesidomėjusi būsimo gyvenimo aplinkybėmis: "Dar net pažymėjimų nesame gavę." Ji irgi žada neatitrūkti nuo Lietuvos. "Juk tam ir esame Lietuvos atstovai EP", - sakė R.Morkūnaitė ir pripažino, kad įprastos tėvynėje aplinkos tikriausiai pasiges.