Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys penktadienį nurodė, kad dirbantys gyventojai krizės laikotarpiu gali būti apmokestinti didesniais mokesčiais. Jis patvirtino, kad laikinai darbuotojo įmoka „Sodrai“ gali padidėti 3–4 proc., tačiau dėl to turėtų
apsispręsti koalicijos partneriai. Paties Rimanto Dagio nuomone, pats geriausias variantas šioje situacijoje būtų nedaryti nieko, o trūkstamus pinigus pasiskolinti.

Taip tikimasi pagelbėti finansinių problemų kamuojamai „Sodrai“.

Ministras teigė, kad padidinus įmokas „Sodrai“ būtų atstatyta tai, ką žmonės „sutaupė“ gruodį, sumažinus pajamų mokestį.

Apsispręs koalicijos partneriai

Tačiau R. Dagys pabrėžė, kad klausimą dėl darbuotojų įmokų didinimo spręs nebe Socialinių reikalų ir darbo ministerija, o Ministrų Kabinetas, reaguodamas į bendrą šalies ūkio padėtį. „Tai yra negailestingi skaičiavimai, nieko čia nepafantazuosi, nei pagalvoti“, – pridūrė ministras.

„Visi variantai, įskaitant ir Prezidento Valdo Adamkaus bei išrinktosios Prezidentės Dalios Grybauskaitės, yra įvertinti ir pateikti Vyriausybei apsispręsti. Visi skaičiavimai yra padaryti ir kai tik turėsime koalicijos apsisprendimą – iš karto pranešime“, – sakė R. Dagys.

Pasak ministro, jei bus apsispręsta nemažinti socialinių išmokų, telieka tik padidinti darbuotojų įmokų dydį arba valstybei pasiskolinti.

Primename, kad ketvirtadienį koalicijos partneriai nemanė, kad sutiktų didinti darbuotojų įmokas „Sodrai“.

R. Dagys: geriausia nedaryti nieko

„Finansinė padėtis yra tokia, kad gali būti visko. Socialinių reikalų ir darbo ministerija turi ruoštis visiems galimiems iššūkiams. Esame įvertinę įvairias galimybes optimistiniams ir mažiau optimistiniams variantams“, – sakė ministras.

Jis pridūrė, kad „pats geriausias“ variantas šioje situacijoje būtų nedaryti nieko, trūkstamus pinigus pasiskolinti.

„Pats geriausias būdas – galimybė nieko nedaryti. Nei keisti mokestinę sistemą, nei ką nors papildomai daryti. Pasiskolinti trūkstamus pinigus socialinei draudimo sistemai, kurios deficitas dabar – 490 mln. Lt, būtų pats idealiausias variantas“, – sakė ministras R. Dagys.

Pagal dabartinę tvarką darbuotojas „Sodrai“ moka 3 proc., o darbdavys – 31 proc. mokestį.

A. Černiauskas: keistas taupymo būdas

„Jei padidės „Sodros“ įmokos 3-4 procentais, sumažės žmonių realios pajamos. Alga sumažės 30-40 litų, o 30-40 litų yra beveik vienos dienos pragyvenimo lygis. Tai ganėtinai didelė netektis žmonėms“, – sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

A. Černiauskas stebėjosi Vyriausybės pasirinktu biudžeto taupymo būdu.

„Dabar priiminėjami visi įstatymai – ir darbo kodeksas, ir ligos, ir motinystės pašalpų įstatymo pakeitimai – visur stengiamasi sutaupyti ar išspręsti kažkokias problemas būtent darbuotojų sąskaita, mažinant darbuotojų gaunamas pajamas“, – kalbėjo A. Černiauskas.

A. Černiauskui užkliuvo ir ministro sprendimas apie siūlymą didinti darbuotojų įmokas „Sodrai“ pranešti žiniasklaidai, o ne kartu su profsąjungomis ieškoti išeities.