A.Butkevičius pirmadienį turėjo perimti opozicijos lyderio pareigas iš partijos bičiulio Gedimino Kirkilo. Anot jo, su "darbiečiais" jau tris kartus buvo sutaręs, kad jis vadovaus opozicijai. Nepaisant to, ketvirtadienį susitarimas buvo nutrauktas.

"V.Uspaskichas man yra sakęs, kad prieš mane nieko neturi, bet yra prieš partiją ir apgavystes", - sakė socialdemokratų lyderis.

A.Butkevičius sakė, kad "darbiečių" lyderiai jam konkrečiai nenurodė apie kokias apgavystes kalba.

Viena didžiausių į viešumą iškilusių socdemų apgavysčių buvo 2006 m. pavasarį, kai "darbiečio" Jono Pinskaus namuose buvo susitikę dujų tarpininkės "Dujotekanos" vadovas Rimandas Stonys, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto direktorius Raimundas Lopata, Seimo narys G.Kirkilas ir kt.

Tuomet G.Kirkilas esą prašė Darbo partijos frakcijos Seime nepalaikyti Zigmanto Balčyčio kandidatūros į Vyriausybės vadovo postą, o vėliau paremti jį. Už tai "darbiečiams" žadėta postų Vyriausybėje, bet jie jų negavo.

Penktadienį Seimo "darbiečiai", "tvarkiečiai" ir valstiečiai liaudininkai pranešė pasirašę bendradarbiavimo sutartį formuojant opozicinę daugumą. Seime jie turi 31 parlamentarą.

Pagal Seimo Statutą, vadovauti opozicijai gali Seimo narys, atstovaujantis daugiau negu pusei valdančiajai daugumai nepriklausančių parlamentarų.

Opozicijos lyderis naudojasi Statute numatytomis papildomomis teisėmis: gauna didesnį atlyginimą, jam skiriamas tarnybinis automobilis su vairuotoju, turi daugiau padėjėjų, tampa Seimo valdybos nariu.

Socialdemokratų partijos frakcija parlamente turi 26 narius, Darbo partijos frakcija - 10, "Tvarkos ir teisingumo" frakcija - 18 narių, valstiečiai liaudininkai - 3 atstovus.

Iš viso Seime opoziciją sudaro 57 Seimo nariai iš 141.